Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΑΚΡΙΤΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Ο.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ

Οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ στην Ημαθία ολοκληρώθηκαν χτες με μικρή ομολογουμένως συμμετοχή των μελών του κόμματος συγκρινόμενη με αυτή της εκλογής του προέδρου της ΝΔ. Ολοκληρώθηκαν εν μέσω έντασης και ορισμένες φορές εν μέσω διαπληκτισμών μεταξύ των υποστηρικτών των δυο υποψήφιων προέδρων. Μάθαμε ότι το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία της ΝΟΔΕ στην Βέροια είχαν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα και σημειώθηκαν εντάσεις δείγμα του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ στην Ημαθία.
Η νίκη του Σάββα Ακριτίδη είναι οριακή αλλά δεν παύει να είναι νίκη και μάλιστα για τους γνώστες των εσωκομματικών της ΝΔ στο νομό είναι μια μεγάλη..
..νίκη δεδομένου ότι είχε ως αντίπαλο όλον τον μηχανισμό του βουλευτή της ΝΔ και τομέαρχη έργων Μιχ. Χαλκίδη που ως γνωστόν υποστήριζε τον κ. Μιχαλιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποστήριξης που είχε ο άγνωστος κ. Μιχαλιάς, άγνωστος σε όλη την Ημαθία, είναι η οργάνωση του δήμου Πλατέος. Ουδείς εκ των 123 μελών που πήγαν να ψηφίσουν γνώριζαν τον υποψήφιο κ. Μιχαλιά αλλά αυτός έλαβε το συντριπτικό αριθμό των 93 ψηφοδελτίων!! Μάλιστα, όπως δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ, σημαίνον στέλεχος της ΝΔ στο Πλατύ “δεν τον ξέρω τον Μιχαλιά” δείχνει του λόγου το αληθές. Ότι η κατεύθυνση, η γραμμή του Μ. Χαλκίδη σε συνεργασία με τους τοπικούς κομματικούς και άλλους παράγοντες επέβαλαν την γραμμή για ψήφο στον κ Μιχαλιά αλλά η ήττα του, έστω και οριακή, είναι πλέον γεγονός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων στην οργάνωση του Πλατέος σημειώθηκαν διάφορες αντιδράσεις από σημαίνοντα στελέχη του κόμματος για την στάση του δημάρχου Πλατέος Φ. Δημητριάδη στην εν λόγω διαδικασία. Μια στάση που, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τους οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό...

Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ: Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ


Από το γραφείο της Δημάρχου Βέροιας Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη νέα μορφή του διευρυμένου Δήμου Βέροιας, ύστερα από την ψήφιση του προγράμματος «Καλλικράτης» στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου: “Ο Δήμος Βέροιας αλλάζει. Και αλλάζοντας, υποδέχεται και καλωσορίζει τους – μέχρι πρότινος μόνο - γεωγραφικούς γείτονές της, σε μια πολύ...
...ευρύτερη και ουσιαστικότερη διοικητική «γειτονία». Οι δημότες του Απ. Παύλου, του Δοβρά, της Βεργίνας και της Μακεδονίδας, αποτελούν πλέον ένα αδιάσπαστο και συνεχές διοικητικό σύνολο και από τις αρχές της επόμενης χρονιάς θα κληθούμε όλοι μαζί να επιδιώξουμε κοινούς στόχους και να δώσουμε λύσεις σε κοινά προβλήματα.
Τα πιο μικρά και ευέλικτα διοικητικά σχήματα που προβλέπει ο «Καλλικράτης» ως προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των δημοτών των νέων Δήμων, είμαι πεπεισμένη ότι θα παράσχουν ουσιαστική και αποτελεσματική ώθηση στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων. Με την αυξημένη δε συμμετοχικότητα του κάθε δημότη ξεχωριστά σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τον αφορούν, θα ενισχυθεί σημαντικά η παρεμβατική ισχύς όλων των πολιτών, ενώ τέλος, με την είσοδο και την εφαρμογή νέων Τεχνολογιών και διοικητικών μεθόδων στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, θα οδηγηθούμε σταδιακά αλλά σταθερά σε μια περισσότερο ανθρώπινη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πιστεύω ακράδαντα.
Είναι γεγονός ωστόσο ότι κάθε αλλαγή, πόσο μάλλον μια διοικητική αλλαγή τέτοιας κλίμακας, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε κατεστημένες νοοτροπίες; Θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων εποχών και να προβούμε σε επωφελείς και ευρύτερες συμμαχίες; Θα καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε επαρκώς τις νέες μας δράσεις και τις τρέχουσές μας υποχρεώσεις; Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να θέσουμε και το εξής ερώτημα: ποιος άραγε θα προτιμούσε τη διαρκή στασιμότητα προκειμένου να μη βιώσει ποτέ τις εύλογες ανησυχίες που προκαλεί κάθε αλλαγή;

Την επιτυχή εκκίνηση και εφαρμογή των ρυθμίσεων του «Καλλικράτη» δοκιμάζουν και δυσχεραίνουν επίσης οι πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Οι συνέπειές της δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέγγιχτους (πόσο μάλλον αδιάφορους) τους νέους Δήμους που δημιουργούνται. Η περιστολή και ο ακόμα αποτελεσματικότερος εξορθολογισμός των δαπανών του Κράτους είναι «εθνικός μονόδρομος» προκειμένου να απαλλαγούμε το ταχύτερο δυνατό από τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών μας. Και για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται όχι μόνο «εθνική προσπάθεια» αλλά σε ό,τι μας αφορά, «τοπική συστράτευση και συνεννόηση».

Σε αυτά τα πλαίσια, ο «Καλλικράτης» προτάσσει την ενίσχυση της συλλογικότητας. Μέσω της αυξημένης διαβούλευσης και των μηχανισμών επαρκέστερης θωράκισης απέναντι σε φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο αρχών και υπηρεσιών, οικονομικότερο ως προς τη λειτουργία του, αποτελεσματικότερο ως προς την αποδοτικότητά του, συνεπέστερο ως προς την αρχή της λογοδοσίας και της διαφάνειας προς τον πολίτη.

Καλωσορίζω τους νέους συνδημότες του διευρυμένου Δήμου Βέροιας και τους καλώ σε συστράτευση. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη Δημοτική Αρχή που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους τον ερχόμενο Νοέμβριο, είναι απαραίτητο να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας, όλοι μας, συμπεριφορές και επιλογές που όχι μόνο δεν υπηρέτησαν, αλλά ζημίωσαν, το κοινό καλό. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε το ατομικό συμφέρον και να σχηματίσουμε ευρύτερες συλλογικότητες.

Μόνο τότε οι προσπάθειές μας θα πιάσουν πραγματικά τόπο, μόνο τότε θα μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε την ανάπτυξη και την ευημερία που όλοι ονειρευόμαστε, για εμάς και για τα παιδιά μας».

Ειδικότερα για το νέο Δήμο Βέροιας όπως διαμορφώνεται μετά το σχέδιο του «Καλλικράτη», θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής χαρακτηριστικά. Καταλαμβάνει το 48% της έκτασης του Νομού Ημαθίας με 800 τετραγωνικά χιλ. Σε σύνολο 1.700 τετ. χιλ. Περιλαμβάνει το 46% του πληθυσμού του Νομού Ημαθίας με 65.000 κατ. σε σύνολο 141.000 κατ. Περιλαμβάνει το κέντρο του Μακεδονικού πολιτισμού και πόλο έλξης για όλη την ανθρωπότητα, τη Βεργίνα - Αιγές.

Περιλαμβάνει τον βασικότερο και ομορφότερο ορεινό όγκο της περιοχής, Πιέρια και Βέρμιο. Καθώς και τον Αλιάκμονα που διασχίζει τα δύο βουνά, με ότι αυτό συνεπάγεται (φυσικός πλούτος, χώροι αναψυχής, αγροτουρισμός, υδροηλεκτρικά έργα, κ.λ.π.). Συμπεριλαμβάνει τον κάμπο της Δοβράς και του Αποστόλου Παύλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική δύναμη και την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Ο νέος Δήμος είναι ο 3ος μεγαλύτερος από πλευράς πληθυσμού στην Κεντρική Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης) και ο 6ος μεγαλύτερος από πλευράς έκτασης, ενώ ταυτόχρονα έχει περισσότερους κατοίκους από τους δήμους αυτούς”.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας την οποία απασχόλησε κατά το σύνηθες θέματα διαδικαστικά και τα οποία χαρακτηρίζονται ως “θέματα ρουτίνας”. Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του σώματος Σ. Μουστάκας ανέγνωσε την ανακοίνωση της πλειοψηφίας που αφορούσε στην απομάκρυνση του Σ. Κούγκα από την θέση του αντιδημάρχου και από την ομάδα. Ο ίδιος ο τέως αντιδήμαρχος με το που κατέφτασε στην αίθουσα συνεδριάσεων πήγε και..
...κάθισε στα έδρανα της μειοψηφίας δείχνοντας με την κίνηση αυτή ότι ανήκει πλέον αλλού.
Οι επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας κ. Γκαβαρδίνας και Παράσχος θέλησαν να κάνουν σχόλιο επί της ανακοίνωσης αλλά ο δήμαρχος είπε ότι το θέμα αυτό είναι εσωτερικό της παράταξής του και συνεπώς περιττεύει κάθε σχόλιο.
Αμέσως μετά ο Μπ. Γκιόνογλου τοποθετήθηκε για την βάρβαρη επίθεση των Ισραηλινών κατά των καραβιών που πήγαιναν βοήθεια στην Γάζα και ζήτησε να εκδώσει ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο που θα καταδικάζει αυτή την ενέργεια. Η πρότασή του έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Στην συνέχεια ετέθησαν διάφορα θέματα στην προ ημερήσιας διάταξης διαδικασία που αφορούσαν στην χωματερή του Νησελίου η οποία, όπως ο κ. Γκαβαρδίνας, είναι στην χειρότερη από ποτέ κατάσταση και η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο εν όψει καλοκαιριού. Επίσης ρώτησε για την πορεία των έργων που γίνονται στο Στάδιο και επισήμανε ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Αλεξάνδρειας έχασε έσοδα ύψους 40 χιλιάδων ευρώ από εισητήρια και διαφημίσεις και ζήτησε να ολοκληρωθούν οι εργασίες ώστε η ομάδα να τελέσει τα φιλικά της παιχνίδια στο Στάδιο.
Ο δήμαρχος απάντησε ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία προμήθειας χωμάτων για να επικαλυφθούν τα απορρίμματα στην χωματερή και στο Στάδιο θα γίνει ολοκληρωθεί η σπορά νέου γκαζόν ως το Σάββατο.
Ο κ. Γκαβαρδίνας έθεσε επίσης και το θέμα της κατανομής των δημοσιεύσεων της ΕΔΑΝΑΛ στις τοπικές εφημερίδες και είπε ότι είναι απαράδεκτο να δίνονται οι καταχωρήσεις σε συγκεκριμένες εφημερίδες και να υπάρχει μια εφημερίδα που δεν έχει πάρει ούτε μια καταχώριση.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος απαντώντας τόσο στον κ. Γκαβαρδίνα όσο και στον Κ. Παράσχου είπε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι αποκλεισμένη διότι “βρισκόμαστε στα δικαστήρια” και “εσύ Κίμωνα ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει”. Η αντίδραση εκ μέρους του Ν. Γκαβαρδίνα ήταν “αυτό δεν σας τιμάει δήμαρχε και μένα έκανε κριτική αλλά και αυτή η εφημερίδα πρέπει να ζήσει”.
Ο δήμαρχος έκανε αναφορά στην “επέμβαση” του δήμου Πλατέος στα διοικητικά όρια του δήμου Αλεξάνδρειας με αφορμή την αποστολή μηχανημάτων και εργατών στην Μονή της Αγ. Κυριακής. Είπε ότι η ενέργεια του Φ. Δημητριάδη ήταν άστοχη και αντιδεοντολογική και μαζί του συμφώνησε και ο Δ. Παράσχος ενώ διαφορετική άποψη είχε ο Ν. Γκαβαρδίνας που τόνισε ότι η Αγ. Κυριακή είναι σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής οπότε “δικαιούνταν” να προσφέρει την βοήθειά του και ο δήμος Πλατέος.
Τέλος, ο Γ. Τζίλας ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη έκανε προσφυγή με αναφορά που έστειλε στην Περιφέρεια και αναφέρει ότι ζήτησε έγγραφα που αφορούσαν σε διάφορα έργα και δεν τα έλαβε διότι του ζήτησαν να υποβάλλει αίτηση αρμοδίως. Αυτός δεν το έπραξε και θεώρησε ως αίτηση την αναφορά του στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού ως τέτοια. Η υπόθεση θα κριθεί από την Περιφέρεια με την γνωστή διαδικασία για ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα αλλά ο θόρυβος ήδη έχει προκληθεί.

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ


Συνεχίζουν τις επιστημονικές παρουσίες τους σε συνέδρια με εισηγήσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια οι κ. Μουσκεφτάρα Αναστασία, ψυχολόγος και Τσουμπάρη Ιωάννα, ειδική παιδαγωγός, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Βέροια.
Το προηγούμενο πενθήμερο, από την Τετάρτη ως και την Κυριακή βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη όπου έγινε το 2ο πανελλήνιο συνέδριο Εξελικτικής Ψυχολογίας που είχε τον γενικό τίτλο: ποικιλομορφία της ανάπτυξης...πολυμορφία της εκπαίδευσης” και πραγματοποιήθηκε στους συνεδριακούς χώρους..
..του THRAKI PALACE.
Το συνέδριο διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την ΕΛ.Ψ.Ε (Ελληνική Ψυχολογική Εταιρία).
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 8 Ομιλίες Καθηγητών Πανεπιστημίων, 150 Ανακοινώσεις και αναρτημένες εργασίες έγιναν 10 Συμπόσια, 5 Εργαστήρια και 1 Σεμινάριο.
Στο συνέδριο αυτό οι δυο επιστήμονες από την Ημαθία έκαναν σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές ένα εργαστήριο για το σύνδρομο Asperger για το οποίο έχουν αποκτήσει εξιδείκευση και μεταδίδουν τις γνώσεις τους στους λειτουργούς της εκπαίδευσης όπου υπάρχει εν πολλοίς πρόβλημα από την ύπαρξη τέτοιων παιδιών αλλά και από την αδυναμία των δασκάλων να εντοπίσουν το σύνδρομο και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσουν.
Το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των φοιτητών ήταν πάρα πολύ μεγάλο και διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά η αναγκαιότητα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των δασκάλων και νηπιαγωγών σχετικά με το θέμα του συνδρόμου Αsperger και την διαχείρισή του επ ωφελεία των παιδιών αυτών.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Συνεδριάζει σήμερα το βράδυ στις 8 το δημοτικό συμβούλιο Αλεξάνδρειας και όπως είναι λογικά αναμενόμενο θα τεθεί το θέμα της απομάκρυνσης του Σάκη Κούγκα από τη θέση του αντιδημάρχου και η τοποθέτηση νέου αντιδημάρχου στην θέση αυτή. Το θέμα...
...αναμένεται να τεθεί από την διοίκηση δια του δημάρχου αφού πρώτα θα ανακοινωθεί η απόφαση της πλειοψηφίας στο σώμα από τον πρόεδρο του συμβουλίου Σάκη Μουστάκα.
Επίσης, αναμένεται να σχολιάσουν την απομάκρυνση οι επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας κ. Γκαβαρδίνας και Παράσχος καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας. Ενδιαφέρον θα έχει η χωροταξική διευθέτηση του σώματος δεδομένου ότι η απομάκρυνση του Σ. Κούγκα από την παράταξη της πλειοψηφίας προϋποθέτει και αντίστοιχη μετακίνησή του στα έδρανα της μειοψηφίας.
Ο δήμαρχος Μπ. Γκιόνογλου αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη την τοποθέτηση ενός συμβούλου στην θέση του αντιδημάρχου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο νέος αντιδήμαρχος θα είναι ο κ. Παναγιώτης Μεσσαλάς, που είναι πρόεδρος του ΠΠΚΑ με ιδιαίτερα πετυχημένη θητεία στο πόστο αυτό.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ξεκινά τη λειτουργία του το δημοτικό κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας και ο δήμος ήδη γνωστοποιεί προς όλους τους ενδιαφερόμενους τις προϋποθέσεις εγγραφής και απόκτησης κάρτας μέλους αλλά και την τιμολογιακή πολιτική.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας πληροφορούμε ότι οι εγγραφές για την απόκτηση της κάρτας μέλους του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, περιόδου 2010 αρχίζουν την Τρίτη 1 Ιουνίου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
Πιστοποιητικό γέννησης ή ταυτότητα
Πιστοποιητικό δερματολόγου
Πιστοποιητικό παθολόγου ή καρδιολόγου ή παιδιάτρου
Δύο φωτογραφίες

Για τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού του Δήμου ισχύουν οι παρακάτω τιμές:
Εγγραφή 10 ευρώ με δωρεάν παροχή του σκούφου κολύμβησης
Για 1 άτομο της οικογένειας 30 ευρώ/μήνα
Για 2 άτομα της οικογένειας 50 ευρώ/μήνα
Για 3 άτομα της οικογένειας 70 ευρώ/μήνα
Για 4 άτομα κ άνω της οικογένειας 80 ευρώ/μήνα
Για ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες) ΔΩΡΕΑΝ

Τα Προγράμματα που θα υλοποιήσει ο Δήμος αφορούν:
Προσχολική αγωγή
Παιδικά
Εφηβικά
Ενηλίκων
Τρίτης Ηλικίας
Άτομα με αναπηρία.
Και όποια άλλα προγράμματα θα απαιτηθούν από τους Δημότες

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σχηματισμό ομάδων, ωραρίων κλπ. στα τηλέφωνα:
23330 25390 – Δημοτικό Κολυμβητήριο

Ο Σ. ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.


Νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας της Ν.Δ είναι από σήμερα ο Σάββας Ακριτίδης μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν τα μέλη του κόμματος.
Ο κ. Ακριτίδης κατάφερε να πετύχει μια σπουδαία νίκη έναντι ενός αντιπάλου που είχε την υποστήριξη του βουλευτή του κόμματος αλλά και της συντεχνίας των μηχανικών της ΝΔ που βγήκε με επίσημη ανακοίνωση ότι τον στηρίζει.
Η διαφορά μεταξύ Ακριτίδη και ...
...Μιχαλιά είναι 68 ψηφοδέλτια και αξιολογείται ότι είναι σημαντική.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ συγκέντρωσε 1.356 ψήφους έναντι 1.292 του κ. Μιχαλιά και τα δύσκολα γι αυτόν αρχίζουν από σήμερα.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΚΟΝΤΡΑ ΤΑΞΙ-ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Σε «εκρηκτική» ατμόσφαιρα διεξήχθη η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας, για το θέμα τροποποίησης ή μη της απόφασης της Α’ Νομαρχιακής Επιτροπής να προκηρύξει δημόσιο, ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για τη μεταφορά μαθητών Α’ Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης του σχολικού έτους 2010 – 2011, από τους φορείς ΚΤΕΛ, Αστικών Λεωφορείων και Ταξί. Η ένταση προκλήθηκε..
..και κορυφώθηκε κατά την τρίωρη σχεδόν συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος – πρώτου εκ των ημερησίας διατάξεως – στην οποία παραβρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Ταξί Βέροιας, ο Αντιδήμαρχος και Γενικός Γραμματέας Αστικών Συγκοινωνιών Ελλάδος – Παύλος Παυλίδης, και ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ημαθίας – Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί ταξί διεκδικούν, μετά και από την επίσημη σύσταση του Συνεταιρισμού τους, τη συμμετοχή του κλάδου στο συγκεκριμένο μειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένα δρομολόγια που αφορούν τις μετακινήσεις μαθητών του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού καθώς και της Ειδικής Αγωγής (ΑΜΕΑ), κατά 30%, επί του προϋπολογισμού του έργου.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ωστόσο οι εκπρόσωποι του κλάδου που μίλησαν στη συνεδρίαση, τόνισαν την ανάγκη αναδιανομής των καθορισμένων και διατυπωμένων σε σχετικούς πίνακες της διακήρυξης, μαθητικών δρομολογίων ανάμεσα στους τρεις φορείς, καθώς όπως υποστήριξαν, τα ταξί αδικούνται σε μεγάλο βαθμό, τη στιγμή που η διακήρυξη περιορίζει την δράση τους σε δρομολόγια κάτω των τεσσάρων ατόμων, ενώ αντίθετα παραχωρούνται προνόμια μεταφορών, για μεγαλύτερους αριθμούς μαθητών στα Αστικά και Υπεραστικά Λεωφορεία, τη στιγμή που – όπως επίσης ισχυρίστηκαν – δεν πληρούν τις αυτονόητες προδιαγραφές ασφαλούς και λειτουργικής μεταφοράς των νηπίων και των ΑΜΕΑ.

«…Τα παιδάκια δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε με λεωφορεία, ούτε με αστικά. Είναι θέμα ασφάλειας. Δεν είναι δυνατόν να επιβιβάζονται 55 νήπια σε ένα λεωφορείο. Αν ένα παιδάκι χτυπήσει, τι γίνεται; Αυτά τα παιδιά είναι μωρά. Ακόμη και συνοδό να έχουν δεν μπαίνουν σε λεωφορεία. Απαγορεύεται και βάσει νόμου. Θέλουμε τα μαθητικά δρομολόγια του νηπιαγωγείου, ολοήμερου, δημοτικού, τα ΑΜΕΑ, και τις άγονες γραμμές, όπου δεν πάει λεωφορείο. Ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα. Όλα τα χρόνια είχαμε υπεργολαβία. Τα έπαιρνε ένας και τα έδινε και σε ταξί και σε ΙΧ, βάσει νόμου. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί να γίνεται. Είναι αδικία για 258 αυτοκινητιστές του Νομού Ημαθίας…», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γραμματέας Ομοσπονδίας Οδηγών Ταξί Κεντρικής Μακεδονίας – Δημήτρης Ζαρζαβατσάκης.
Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ταξί Βέροιας, Στυλιανός Γεωργιάδης, ο οποίος απευθυνόμενος στο Σώμα, σημείωσε σχετικά:
«…Ο Συνεταιρισμός έγινε πρόσφατα και αποτελείται από 136 μέλη. Μαζί με τους εργαζομένους πάμε στους 384. Η κοινωνική μας δύναμη είναι μεγάλη. Ζητάμε από εσάς τα αυτονόητα - τα δρομολόγια που μας ανήκουν. Ήδη τα περισσότερα τα εκτελούμε με υπομίσθωση από τα ΚΤΕΛ, κάτι που φυσικά είναι παράνομο.
Όντως κάνουμε κάποια σχετικά δρομολόγια αλλά δεν τα έχουμε από τη Νομαρχία. Έχουμε το στόλο το δικό μας ο οποίος είναι ασφαλής. Τα αυτοκίνητα μας είναι καινούργια και θέλουμε να κατανεμηθούν σωστά τα δρομολόγια που μας ανήκουν…».
Από την άλλη πλευρά ο Παύλος Παυλίδης , ως εκπρόσωπος των Αστικών Λεωφορείων, κατηγόρησε ευθέως τους οδηγούς ταξί για εκβιασμό που – όπως είπε – ασκούν συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αφορμή τις υπεργολαβίες που προηγήθηκαν στο παρελθόν, ενώ υπεραμύνθηκε της αρτιότητας στην εξυπηρέτηση των μαθητικών δρομολογίων αλλά και της ασφάλειας των οχημάτων και των συνθηκών μεταφοράς.

«…Τα λεωφορεία μας είναι και με ΚΤΕΟ και ασφαλισμένα και όπως προβλέπει η νομοθεσία, επί τόσα χρόνια. Συν τοις άλλοις τα ταξί όλα μέχρι σήμερα είναι πληρωμένα. Εμείς έχουμε να πληρωθούμε δυο χρόνια. Έχουμε πληρώσει όλα τα έξοδά μας από την τσέπη μας. 4,5 εκατ. ευρώ έχει φτάσει το χρέος μας σε Αστικά –Υπεραστικά. Μέχρι σήμερα φέρναμε για τους διαγωνισμούς προσφορές επίσημες και καταθέταμε τα σχετικά έγγραφα. Και στο τέλος όταν γινόταν η ανάθεση του έργου, εφόσον ο διαγωνισμός κρινόταν άγονος, αυτή η ανάθεση πήγαινε πάντα στα ΚΤΕΛ. Δε γράφει πουθενά για ανάθεση σε ταξί.
Και αναλαμβάνουμε να κάνουμε και την υπεργολαβία, που επικαλούνται. Αλλιώς δεν πάει κανένας τους. Το Υπουργείο Μεταφορών ορίζει ως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα λεωφορεία και τα αστικά. Όχι τα ταξί. Επειδή εκβιαστήκαμε από τα ταξί να πληρώσουμε περισσότερο τα δρομολόγια, γιατί αλλιώς δεν τα εκτελούσαν, αναγκαστήκαμε να φέρουμε λεωφορείο για ΑΜΕΑ, με ειδική ράμπα. Τα λεωφορεία έχουν συγκεκριμένες άδειες για την ασφάλεια και τη μεταφορά των μαθητών.
Εξάλλου, ρεπό στην Επιθεώρηση Εργασίας καταθέτουμε εμείς. Όχι αυτοί…», τόνισε ο κ. Παυλίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ημαθίας, Αναστάσιος Συμεωνίδης, ο οποίος εστίασε στην καλή κατάσταση του στόλου του αλλά και στο γεγονός ότι οι οδηγοί λεωφορείων είναι πολύ πιο ξεκούραστοι από τους οδηγούς ταξί και άρα μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των μαθητικών δρομολογίων.
«…Αυτή τη στιγμή το ΚΤΕΛ έχει παραγγείλει 10 λεωφορειάκια, 12θέσια ειδικά για την ασφάλεια. Τα ταξί δεν προσφέρουν ασφάλεια, γιατί ένας οδηγός που δουλεύει στο λεωφορείο έχει 10 μέρες το μήνα ρεπό. Ο ταξιτζής ο οποίος δουλεύει τη βάρδιά του το βράδι, το πρωί παίρνει και το παιδάκι. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Έχουμε 80% καινούργια αυτοκίνητα. Δεν μπορούν μας πούνε ότι έχουμε παλιό στόλο και δεν προσφέρουμε ασφάλεια...», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Συμεωνίδης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους μετά από αλλεπάλληλες ερωταποκρίσεις μεταξύ τους αλλά και με τους εκπροσώπους των φορέων και εν μέσω πολλών εντάσεων, διαπληκτισμών και διακοπών της διαδικασίας, έθεσαν ομόφωνα σχεδόν την ανάγκη αποστασιοποίησης του Σώματος στο μοίρασμα της «πίττας» -όπως οι περισσότεροι είπαν – ανάμεσα στις τρεις επαγγελματικές τάξεις, ενώ διαπίστωσαν σχεδόν από κοινού ότι το περιεχόμενο της διακήρυξης έχει περιθώρια βελτιώσεων, ώστε να ικανοποιηθούν και οι τρεις πλευρές, αρκεί και οι τελευταίες να προχωρήσουν σε μια κοινή φόρμουλα συμφωνίας. Αναλυτικότερα ο Δημήτρης Μούρνος σημείωσε: «…Δεν πείστηκα ότι αυτό θα καταλήξει σε διαγωνισμό. Και πρέπει να αποφύγουμε το ελεγκτικό και τους καταλογισμούς. Γιατί υπάρχουν επί του θέματος Νομαρχίες που έχουν ανοιχτή πληγή. Σας αναφέρω τους Νομάρχες Δράμας και Θεσσαλονίκης. Πάμε να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι. Την ανάθεση να την κάνουμε διαγωνισμό. Γιατί κάποιος φορέας τελικά δε θα κάνει προσφορά και θα καταλήξουμε σε ανάθεση…».
Ο Σάββας Γαβριηλίδης τόνισε: «… Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μειοδοτικό διαγωνισμό. Έχουμε να κάνουμε με τρία κομμάτια ενός διαγωνισμού που απευθύνονται σε τρεις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Εάν δεν καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε αυτές τις τρεις για το μερίδιο του διαγωνισμού, δε θα βρούμε τη λύση. Είναι ζήτημα κατανομής των πινάκων. Θα μπορούσαμε να βρούμε μια χρυσή τομή για να ικανοποιηθούν όλοι. Τι θα γίνει αν οι ταξιτζήδες πάρουν από την πίττα ένα κομμάτι μεγαλύτερο; Θα χαλάσει η φτιάξη του κόσμου;…».
«…Αν σήμερα επικυρώσουμε αυτούς τους πίνακες, θεωρώ ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε βάθος, να δώσουμε μια ευχέρεια στο Νομάρχη – δηλαδή κάποια πράγματα που μπορεί να τροποποιηθούν – να αλλάξουν σε μια συνεννόηση και με τους τρεις ενδιαφερόμενους. Να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Να μην οδηγηθούμε σε ενστάσεις και προβλήματα. Θεωρώ ότι μια συναινετική λύση μπορεί να βρεθεί και να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα κόψουμε και θα ράψουμε…», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Χρήστος Τρεμπελής.
Ο Χρήστος Κούτρας από την άλλη ανέφερε: «…Φυσικά και να βελτιωθούν και να τροποποιηθούν οι συγκεκριμένοι πίνακες, γιατί πιστεύω έχουν λάθη, και να ισχύουν οι κανόνες του μειοδοτικού διαγωνισμού και να είναι σύμφωνοι με την Υπουργική Εγκύκλιο. Ζητώ να αναβληθεί η αποψινή λήψη της απόφασης μέχρι να βελτιωθούν οι πίνακες…».
Η Δώρα Μπαλτατζίδου δήλωσε: «…Πιστεύω ότι θα πρέπει τα ταξί να πάρουν τη μερίδα που τους αναλογεί, για δύο λόγους. Την οικονομία χρόνου και χρήματος. Πιστεύω στην ασφάλεια των Μεταφορικών Μέσων του Νομού Ημαθίας. Πιστεύω ότι όλες οι επαγγελματικές τάξεις νοιάζονται για την ασφάλεια των παιδιών που κουβαλάνε και πιστεύω και για το δικό τους νόμιμο συμφέρον – και αγωνίζονται για την εύρυθμη λειτουργία των κλάδων τους – και εμείς δε θα πρέπει να συμμετέχουμε και να μπούμε σε αυτή τη διαμάχη αλλά να διασφαλίσουμε την εγκυρότητα και την αντικειμενικότητα…».
«…Θεωρώ ότι τα και τα ΚΤΕΛ και τα Αστικά, τα οποία για δέκα χρόνια είχανε τη μεταφορά των μαθητών, μπορούν να αποποιηθούν ένα κομμάτι δουλειάς, το οποίο δικαιούνται τα ταξί και είναι απόλυτα συμβατό με την Υπουργική Απόφαση που μιλάει για οικονομία και ασφάλεια…», τόνισε ο Κώστας Τσιλογιάννης.
Χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση του Πρόδρομου Ισαακίδη η οποία φάνηκε να επηρεάζει καθοριστικά τη γενικότερη στάση του Σώματος επί του θέματος:
«…Θεωρώ ότι είναι περιττό να μοιράσουμε εμείς την πίττα. Η δικά μας δουλειά είναι να εγκρίνουμε τη διαδικασία. Το αν οι τρεις ενδιαφερόμενοι βρουν μια κοινή φόρμουλα ώστε να κατέβουν στο διαγωνισμό, είναι δικό τους θέμα. Δεν είναι δικός μας αυτός ο ρόλος. Αυτό που μας αφορά είναι ότι για πρώτη φορά τα ταξί έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό και να διεκδικήσουν ένα έργο. Από την άλλη οι προθεσμίες τρέχουν. Θεωρώ ότι ο ρόλος μας είναι να εγκρίνουμε ή μη την τροποποίηση και εκεί να μείνουμε…».
Χαρακτηριστική υπήρξε η τελική τοποθέτηση του Νομάρχη, ο οποίος αγανακτισμένος μετά την πολύωρη εξάντληση του θέματος υπογράμμισε: «…Έχουμε τρεις κοινωνικές ομάδες που θα έχουν πρόβλημα και παράπονα από την απόφαση που θα πάρουμε. Ένα πράγμα να αναλογιστείτε όλοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μεταφερθούν τα παιδιά από την 1η Σεπτεμβρίου που θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλω υπογραφή και να έχουμε μετά προβλήματα.

Θέλω προσωπικά εγώ να προστατεύσω τους συναδέλφους μου και εμένα. Γιατί κάποιοι άλλοι θα είναι αυτοί που θα πάρουνε τα χρήματα, εμείς όμως κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε κατηγορούμενοι. Δε θα γίνει τίποτε παράτυπο και παράνομο.

Υπάρχει ο κίνδυνος να κριθεί άγονος ο διαγωνισμός και να πάμε σε ανάθεση. Σε ποιους, σε τι; Πρόταση δική μου, να ψηφιστεί σήμερα για να είμαστε μέσα στους χρόνους και αν κάποια αλλαγή μπορεί να γίνει, η Νομαρχιακή Επιτροπή ας το δει. Δε μπορεί η Ημαθία, επειδή υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, να μείνει έξω από το παιχνίδι…».
Στη συνέχεια η διακήρυξη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Δεν ψηφίστηκε από την παράταξη του Δημήτρη Μούρνου, με εξαίρεση τον ίδιο.
Κωστής Χαλάτσης

ΠΗΓΗ:ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΙΖΟΚΟΜΜΑΤΩΝ


Διαβάστε το άρθρο του Μιχ. Χαραλαμπίδη, άκρως επίκαιρο μιας και αναφέρεται στα κόμματα της μίζας και την λύση που προτείνει.
Ο Μιχ. Χαραλαμπίδης..
..γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρ. Παπανδρέου έχει αποχωρήσει από χρόνια τώρα και ακολουθεί με συνέπεια την δική του πορεία.

Ολόκληρο το άρθρο στο ΧΡΟΝΙΚΑ-opinion

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΩΣ ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Μια ακόμη εμφάνιση σε περιφερειακό ΜΜΕ πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Τρίτης ο δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης. Εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή της TV100 και έδωσε μια 20λεπτη εφ'όλης της ύλης συνέντευξη.
Όσον αφορά τον Καλλκράτη και..
το νεο δήμο, ανέφερε την γνωστή (2 είναι) ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πλατέος για να μείνει ως έχει ο δήμος, δήλωσε για πολλοστή φορά την ένστασή του για τη μη δημιουργία του Δήμου Αιγών με πρωτεύουσα τη Βεργίνα (σε περιόδους τέτοιες, είπε, ένας δήμος Αιγών θα μπορούσε να σταθεί άξια σε συνεργασία με ένα μεγαλύτερο δήμο για τα τεχνικής φύσης θέματα). Για την υποψηφιότητά του είπε πως αν επιλεγεί, θέλει να ηγηθεί σχήματος για τη διεκδίκηση του διευρυμένου δήμου ενώ ανέφερε πως έχει επαφές με το δήμαρχο Μελίκης & Αντιγονιδών και με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Πλατύ και Αλεξάνδρεια τα οποία έχουν συνταχθεί μαζί του.

Ανέφερε ακόμη και τα βήματά του, αν εκλεγεί:
1) Καταγραφή της κατάστασης εκάστου δήμου,
2) ιεράρχηση των προβλημάτων των δήμων
3) σχολική στέγη - οδοποιία - ύδρευση - αποχέτευση,
4) ανεργία. Δήλωσε δε πως θα προσπαθήσει να κινήσει διαδικασίες που θα προσελκύσουν επενδυτές.
Σε ερώτηση για το ενδιαφέρον ή όχι των δημοτών για τα κοινά την περίοδο αυτή ανέφερε ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται αφού είναι απασχολημένοι με το μέλλον το οποίο χαρακτήρισε ζοφερό. Τέλος, αναφερόμενος στο περιβαλλοντικό είπε πως στηρίζει υπό όρους - και καλά κάνει εδώ που τα λέμε, αν το επιλέξει πραγματικά - τη λειτουργία εργοστασίων, υπό την προϋπόθεση να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Σε κάποιες φάσεις η δημοσιογράφος πιάστηκε αδιάβαστη (μπέρδευε τα αεροδρόμια, την κατάσταση κλπ) αλλά αυτό λίγο μετράει αφού ο Φ. Δημητριάδης κέρδισε τις εντυπώσεις για μια φορά ακόμη, στην πολλοστή του εμφάνιση σε τηλεοπτικό σταθμό.
ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΟΔΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ

Διαβάστε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα όπου θα μπορούν να ψηφίσου τα μέλη της ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΟΔΕ Ημαθίας. Η εκλογική διαδικασία θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή από τις 10 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα και ως γνωστόν υποψήφιοι πρόεδροι είναι ο Σάββας Ακριτίδης και ο Γ. Μιχαλιάς.
Δείτε τα εκλογικά τμήματα:
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΒΕΡΟΙΑΣ
Γραφεία ΝΟ.Δ.Ε Ημαθίας

ΔΙΑΜ.Τ.Ο ΚΑΤΩ ΒΕΡΜΙΟΥ
Γραφεία ΝΟ.Δ.Ε Ημαθίας

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Γραφεία ΔΗΜ.Τ.Ο Αλεξάνδρειας

ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΑΟΥΣΑΣ
Γραφεία ΔΗΜ.Τ.Ο Νάουσας

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΠΛΑΤΕΟΣ
Γραφεία ΔΗΜ.Τ.Ο Πλατέος

ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ
Δημαρχείο Δ. Αντιγονιδών

ΔΗΜΟΣ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ
Δημαρχείο Δ. Απ. Παύλου

ΔΗΜΟΣ ΔΟΒΡΑ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΔΟΒΡΑ
Καφετέρια ''ΟΡΦΑΝΙΔΗ'' - Αγ. Γέωργιος

ΔΗΜΟΣ ΑΝΘΕΜΙΩΝ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΝΘΕΜΙΩΝ
Αναψυκτήριο Κοπανού

ΔΗΜΟΣ ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗΣ
Γραφείο Σπαθόπουλου Ευθυμίου - Αγγελοχώρι

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Καφενείο ''ΠΥΛΩΡΙΔΗ'' – Βεργίνα

ΔΗΜΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΜΕΛΙΚΗΣ
Δημαρχείο Δ. Μελίκης

ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ
ΔΗΜ.Τ.Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ
Καφενείο ''ΚΟΥΤΣΑΝΤΑ'' - Ριζώματα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΟΥΜΑΤΖΙΔΗ (ΠΕΛΛΑΣ) ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΤΕΒΕ


Κυβερνητικός βουλευτής αυτή τη φορά υποβάλλει αναφορά στον αρμόδιο υπουργό για το θέμα της προωθούμενης υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΤΕΒΕ των μικροεπαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε χωριά κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων. Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πέλλας κ. Γιουματζίδης κατέθεσε αναφορά και δείτε αναλυτικά τι υποστηρίζει.
Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας, Βασίλης Γιουματζίδης κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, βάση της επισυναπτόμενης επιστολής του Νομάρχη Πέλλας, κ. Μιχάλη Καραμάνη, σχετικά με το καθεστώς ασφάλισης μικροεπαγγελματιών.
Στην αναφορά του, ο κ. Γιουματζίδης τόνισε ότι προτού ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το αίτημα των μικροεπαγγελματιών του νομού Πέλλας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ορεινούς οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων.
Ο Βουλευτής επισήμανε ότι οι συγκεκριμένοι μικροεπαγγελματίες ( πωλητές, λιανοπωλητές, έμποροι λαϊκών αγορών , υλοτόμοι, ιδιοκτήτες κινητών καντινών κλπ) θίγονται ήδη από την εφαρμογή της εγκυκλίου 113/2009 του ΟΑΕΕ, απευθύνονται σε μία μικρή τοπική αγορά, τα έσοδά τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα και συνεπώς εάν τους επιβληθεί η καταβολή αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, τείνουν να εξαφανιστούν από την οικονομική ζωή του τόπου και της χώρας.
Ο κ. Γιουματζίδης ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να δράσει άμεσα και να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτιάσεις των επαγγελματιών, οι οποίοι συμβάλλουν στη διατήρηση και αναζωογόνηση της ορεινής και περιφερειακής Ελλάδας και αντιμετωπίζουν συγκριτικά μειονεκτήματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΑΟΥΣΑΙΑΣ


Γράφει γεμάτος "τοπική" περηφάνεια ο Θ. Ελευθεριάδης από τη Νάουσα για μια συμπολίτισσά του τα εξής στο ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ
Περήφανη πρέπει να αισθάνεται η πόλη μας για τη Στέλλα Ταπλίδου, κόρη του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, η οποία πήρε βραβείο καινοτομίας από τη Microfosf για την εφαρμογή που ανάπτυξε η..
..ομάδα της (Smart Eyes) και αφορά την υποβοήθηση στην όραση ατόμων με προβλήματα. Μπράβο στη Στέλλα, η οποία ποτέ δε ξεχνά τη Νάουσα, αλλά και στους γονείς της, τον κ. Αντώνη, αλλά και την κ. Τασούλα.

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕΣΩ PASOK.GR

Εγκύκλιος Ξυνίδη και Επιτροπής θα καθορίσει χρονοδιάγραμμα, διαδικασία
Αρχές Ιουλίου τα ονόματα για περιφέρειες, μεγάλους δήμους, τέλη τα υπόλοιπα

Από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και ο «Καλλικράτης» θα έχει ήδη ψηφισθεί, ξεκινάει και επίσημα η υποβολή υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr, όπως θα..
..προβλέπει σχετική εγκύκλιος του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη και της αρμόδιας Επιτροπής που επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί σήμερα αλλά το ταξίδι του πρωθυπουργού και καθυστέρηση στην ψήφιση του «Καλλικράτη» την ανέβαλαν για την επόμενη εβδομάδαη υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει μέσω Διαδικτύου, σε ειδική ιστοσελίδα του pasok.gr, είτε με αυτοπροτάσεις είτε με προτάσεις τρίτων, σε διάστημα μίας εβδομάδας ή το πολύ δέκα ημερών.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των προτάσεων η υπό τον Θανάση Τσούρα Επιτροπή (συμμετέχουν επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών Λάμπρος Μίχος, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου) πρόκειται να εξετάσει τις υποψηφιότητες με βάση το Καταστατικό μέσω και της διαδικασίας των συνεντεύξεων, προκειμένου το μεγάλο μέρος να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

Δημοσκοπήσεις σε περιφέρειες, μεγάλους δήμους
Παράλληλα με την εξέταση των υποψηφιοτήτων από το τέλος της ερχόμενης ή τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να τρέχουν και γκάλοπ στις 13 περιφέρειες και σε μεγάλους δήμους, πρωτεύουσες νομών από τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων που συνεργάζονται κατά περίπτωση με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τις περιπτώσεις δήμων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Ρόδος, Κέρκυρας, Ιωάννινα, Περιστέρι, Καλλιθέα κλπ) από τους οποίους μαζί με τις περιφέρειες θα εξαχθούν τα πολιτικά συμπεράσματα των εκλογών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το κυβερνών κόμμα θα δώσει επίσημα χρίσματα, ενώ στους άλλους «Καλλικρατικούς» δήμους θα επιχειρηθεί, να υπάρξουν στηρίξεις ή να δοθούν κάποιες «κατευθύνσεις» για τους υποψηφίους που θα στηριχθούν. Να σημειωθεί ότι βασικό κριτήριο της στήριξης του ΠΑΣΟΚ τόσο στις περιφέρειες όσο και στους δήμους θα είναι τα πρόσωπα να μπορούν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο της προσαρμογής των νέων οργανισμών στις συνθήκες του «Καλλικράτη».

Στόχος της Ιπποκράτους είναι το σύνολο των υποψηφιοτήτων να έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Μάλιστα, όταν τίθεται το ερώτημα «μήπως είναι αργά;», στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι «ποτέ δεν έχουν ανακοινωθεί υποψηφιότητες πιο νωρίς», προσθέτοντας ότι «άλλες φορές που οι εκλογές ήταν το Σεπτέμβριο υπήρξαν περιπτώσεις που υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν ακόμη και το Σεπτέμβριο».

ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΕΟΣ


Με αφορμή την ανησυχία πολλών δενδροκαλλιεργητών του δήμου Πλατέος αλλά και της ευρύτερης περιοχής, για τις εκτεταμένες ζημιές από καρπόπτωση και ακαρπία, που σημειώθηκαν πρόσφατα στους οπωρώνες μηλιάς και αχλαδιάς λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, ο Δήμαρχος Πλατέος Φώτης Δημητριάδης έστειλε σήμερα έγγραφο, προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών..
..Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κ. Θεόδωρο Σαρρή, με το οποίο ζητά την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες παραγωγούς.
Το έγγραφο του Δημάρχου Πλατέος, που κοινοποιήθηκε παράλληλα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Βουλευτές και στο Νομάρχη Ημαθίας, στον προϊστάμενο του ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας και στον Διευθυντή Γεωργίας Ημαθίας, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το στάδιο της ανθοφορίας και γονιμοποίησης (υπερβολικές βροχοπτώσεις και αντίξοες συνθήκες) είχαν σαν αποτέλεσμα την κακή καρπόδεση στις καλλιέργειες Μήλων και Αχλαδιών, κυρίως του Δήμου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής όπου καλλιεργούνται τα παραπάνω είδη.
Η κατάσταση έγινε δραματική μετά τα κύματα της καρπόπτωσης των τελευταίων ημερών, φαινόμενο που παρατηρείται αυτό το διάστημα, λόγω της κακής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα πάρα πολλά κτήματα να παρουσιάζουν στην κυριολεξία το φαινόμενο της πλήρους ακαρπίας.
Είναι γνωστή σε όλους μας η δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλέον δυσμενής είναι η θέση των αχλαδο-μηλοπαραγωγών που είναι στα πρόθυρα της πλήρους απόγνωσης και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες, αφενός επιβίωσης των οικογενειών τους αφετέρου συνέχισης των αγροτικών δραστηριοτήτων τους, με άμεσο κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού, του πιο υγιούς τμήματος του Ελληνικού Λαού, που ίσως είναι και οι μοναδικοί που δεν έχουν καμία συμμετοχή στην δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.
Για τους παραπάνω λόγους και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, παρακαλούμε όπως δώσετε εντολή υποβολής δηλώσεων ζημιάς για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων και κατεστραφέντων παραγωγών.
Συνημμένα, σας υποβάλλουμε και κατάσταση πληγέντων δενδροκαλλιεργητών, που αποτελούν έναν μικρό αριθμό εκ των χιλιάδων ζημιωθέντων.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ


Εντυπωσιακή είναι η πορεία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Νάουσας στο πρώτο πεντάμηνο από την έναρξη λειτουργίας του. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα οι εγγραφές μελών σε όλα τα τμήματα του Κολυμβητηρίου (παιδικά, ενηλίκων) ανέρχονται σε 1.150. Το ενδιαφέρον και η..
..ανταπόκριση των πολιτών είναι μεγάλη και αποδεικνύεται κάθε ημέρα από την παρουσία και την άθλησή τους στις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου.

Η Διοίκηση και το Προσωπικό καταβάλλουν συνεχή προσπάθεια με στόχο να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τον κανονισμό λειτουργίας και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στην πισίνα και τους χώρους του κολυμβητηρίου.
Με την επίσκεψη των μαθητών του 7ου Δημ. Σχολείου την Τρίτη (25/5) συνεχίστηκε το πρόγραμμα γνωριμίας και εξοικείωσης των μαθητών με το Κολυμβητήριο, το οποίο υλοποιείται από τον Μάρτιο με πρωτοβουλία του Δήμου, του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νάουσας και του προέδρου της Δημ. Επιτροπής Παιδείας κ. Χρ. Παππά. Ήδη έχουν επισκεφθεί το κολυμβητήριο όλοι οι μαθητές της Στ΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Νάουσας, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με τις επισκέψεις μαθητών από τα Σχολεία των Ανθεμίων και της Ειρηνούπολης.
Επίσης, το Σάββατο (29/5) ώρα 11:00 π.μ. διοργανώνεται στο Κολυμβητήριο από τον Δήμο και την ΚΕ.ΔΗ.Π.Ο.Ν. Ημερίδα Επίδειξης Προόδου Κολύμβησης.

Σκοπός της Ημερίδας είναι η ανάπτυξη και προώθηση της κολύμβησης για παιδιά 7-14 ετών και θα συμμετέχουν ομάδες νέων κολυμβητών από την Πτολεμαΐδα και τον Ναυτικό Όμιλο Μακεδονίας (Θεσ/νίκη)

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ


Η αποχώρηση της μειοψηφίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, κ. Μαρίας Λιονή, να θέσει σε αργία από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, τον κ. Βαλαβάνη Ελευθέριο, σημάδεψε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αποστόλου Παύλου.
Η κ. Βαρβάρα Μπακαμτζόγλου - Σταυροπούλου (φωτο) που ορίστηκε από τα..
..υπόλοιπα μέλη της παράταξης "ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" να την εκπροσωπεί στα δημοτικά συμβούλια, παίρνοντας το λόγο, εξέφρασε κατ' αρχήν την απογοήτευσή της "από τη μηδενική παρουσία συνδημοτών μας στη συνεδρίαση". Και στη συνέχεια ανέγνωσε δήλωση της παράταξής της, στην οποία γίνεται λόγος "για πρωτοφανή πολιτική και ποινική δίωξη που υφίσταται ο κ. Βαλαβάνης, τον οποίο και εξακολουθούμε να αναγνωρίζουμε ως τον επικεφαλής της παράταξης μας".
"Σκοπός της λειτουργίας του βοθρολυμματοφόρου οχήματος" ανέφερε η κ. Μπακαμτζόγλου "ήταν η εξυπηρέτηση των δημοτών (κόστος και οικονομική κατάσταση Δημοτών) και η προστασία του περιβάλλοντος (εναπόθεση λυμμάτων σε μη επιτρεπόμενες περιοχές)". Και συνέχισε λέγοντας: "Η πράξη αυτή του κ. Βαλαβάνη ήταν μια γενναία πράξη εξυπηρετώντας τους παραπάνω σκοπούς. Αντί ευχαριστώ όμως εισέπραξε την αργία από το αξίωμα του ΔΣ.
Γνωρίζουμε ότι αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Δήμαρχοι ανά την επικράτεια έχουν πρωτοδίκως καταδικαστεί, δεν έχουν τεθεί όμως σε αργία και ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους. Είναι ο μοναδικός που τέθηκε σε αργία. Αυτό μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Ο Δήμαρχος ως όφειλε μπορούσε να είχε καλέσει τον κ. Βαλαβάνη για διευκρινήσεις όσον αφορά την λειτουργία του συγκεκριμένου οχήματος, αντί αυτού όμως υπέβαλε μήνυση εναντίον του και μάλιστα ανέθεσε την υπόθεση σε διακεκριμένο δικηγόρο της Θεσσαλονίκης (που γνωρίζουμε νομίζω τις αμοιβές τους) πράγμα το οποίο δεν έκανε σε άλλες υποθέσεις που θα είχαν καθαρά σαν αποτέλεσμα το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών.

Και ερωτώ: Ποιό ήταν το συμφέρον του Δήμου και των συνδημοτών μας από την ενέργεια αυτή του Δημάρχου; Όχι μόνο δεν είχαν όφελος αλλά αντιθέτως υπέστησαν ζημιά".

Ολοκληρώνοντας τη δήλωση της παράταξής της η κ. Μπακαμτζόγλου είπε: "Εμείς ως δημοτική παράταξη του συνδυασμού "Ηρεμη Δύναμη Διαλόγου και Συνεργασίας" αποφασίσαμε ότι την παράταξη μας θα εκπροσωπεί στα ΔΣ ως επικεφαλής η Δημοτική Σύμβουλος κ. Βαρβάρα Σταυροπούλου και παράλληλα στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην πρωτοφανή πολιτική και ποινική δίωξη που υφίσταται ο κ. Βαλαβάνης και εξακολουθούμε να τον αναγνωρίζουμε ως τον επικεφαλής της παράταξης μας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη αργία του από το αξίωμα του ΔΣ δηλώνουμε παρόντες και αποχωρούμε από την συνεδρίαση".
"Όλα έγιναν σύμφωνα με το νόμο και είναι γνωστά" σχολίασε ο κ. Νεστορόπουλος στα όσα αναφέρθηκαν από την κ. Μπακαμτζόγλου.
-ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΧΑΔΑ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ
Την παύση λειτουργίας του ενεργού ΧΑΔΑ στη θέση "Καψούρες" του Δ.Δ. Μακροχωρίου αποφάσισε ομόφωνα το σώμα ύστερα από συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Νεστορόπουλος, "στο ΔΔ Μακροχωρίου στη θέση "Καψούρες" λειτουργεί χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα με περίφραξη, πυροσβεστικό κρουνό και λοιπά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά βασιζόμενοι σε σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, πρέπει άμεσα να τεθεί σε παύση ο χώρος.
Παράλληλα, ο ΕΣΔΑ κατά τη συνεδρίασή του στις 12/5/2010 αποφάσισε να παραμείνουν στο νομό τέσσερις (4) ενεργοί ΧΑΔΑ στους Δήμους Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Νάουσας και Πλατέος και να διερευνηθεί η δυνατότητα εναλλακτικών διαδικασιών διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων του νομού".
Ο κ. Αντώνης Λιλιόπουλος έκρινε πως με την παύση του ΧΑΔΑ στη συγκεκριμένη περιοχή, οι δρόμοι και οι τσιμενταύλακες των Δ.Δ. θα γεμίσουν σκουπίδια και πρότεινε τη δημιουργία ενός σταθμού μεταφόρτωσης. Πρόταση με την οποία συμφώνησαν και άλλοι σύμβουλοι. Παρεμβαίνοντας ο κ. Νεστορόπουλος επεσήμανε ότι "ο ΕΣΔΑ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και γίνεται μελέτη για 2 σταθμούς μεταφόρτωσης και αποκατάστασης χωματερών".
Τελικά, το σώμα οδηγήθηκε στην απόφαση ότι άμεσα θα πρέπει να τεθεί σε παύση λειτουργίας ο ΧΑΔΑ στη θέση αυτή.
-ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΥ
* Επιπλέον το σώμα προχώρησε στη πρόσληψη ενός (1) χειριστή μηχανήματος έργου (Γκρεϊντερ), εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας δυο μηνών, αρχομένης από 1ης Ιουλίου 2010, προκειμένου να καλυφθούν εποχικές ανάγκες στην υπηρεσία καθαριότητας τη θερινή περίοδο.
* Σε έκτακτο θέμα, το οποίο τέθηκε και συζητήθηκε, αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση της προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών για κίνηση μέσων (προϋπολογισμού 65.000 Ε) και της προμήθειας καυσίμων θέρμανσης και φωτισμού (προϋπολογισμού 22.000 Ε) για τις ανάγκες του Δήμου Αποστόλου Παύλου.
-ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ
Προ ημερησίας διάταξης, η πρόεδρος του σώματος κ. Κατερίνα Κωστογλίδου - Παπαδοπούλου ενημέρωσε ότι "η προσφυγή που είχε κάνει ο κ. Βαλαβάνης με αφορμή το έκτακτο Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε στις 21/12/2009, εξετάστηκε από την ΓΓ της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και έγινε αποδεκτή, με συνέπεια την ακύρωση των αποφάσεων εκείνης της συνεδρτίασης.
Όμως με προσφυγή που ασκήθηκε κατόπιν στην επιτροπή του άρθρου 151 και 152 από πλευράς του Δημάρχου και της προέδρου του ΔΣ, έγινε αποδεκτή η αίτηση τους και εγκρίθηκαν όλες οι αποφάσεις και πάλι της συνεδρίασης αυτού του εκτάκτου ΔΣ".
Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Η 1η Ανθοκομική Έκθεση, δραστηριότητες για το περιβάλλον, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις και ο καθιερωμένος εθελοντικός καθαρισμός της πόλης περιλαμβάνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς, για τον..
...εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η οργάνωση κι ο συντονισμός των εκδηλώσεων ήταν το θέμα της σύσκεψης που έγινε την Τετάρτη 26/5 στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων της πόλης.
Η 1η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ» διοργανώνεται το διάστημα από 2 έως 6 Ιουνίου 2010 σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις (stand) στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου. Στην έκθεση, η οποία θα λειτουργεί τις ώρες από 10:00 έως 22:00, θα συμμετέχουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανθοκομίας από την Ημαθία (λουλούδια, καλλωπιστικά φυτά κλπ.), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για θέματα ανθοκομίας, αλλά και να προμηθευτούν φυτά για τη διακόσμηση κατοικιών και κήπων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, στο χώρο του πλακόστρωτου θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες με θέμα το περιβάλλον και εκδηλώσεις με τη συνεργασία και τη συμμετοχή Συλλόγων, Φορέων και καλλιτεχνών της Νάουσας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ έχει ως εξής:
Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
10:00 Άνοιγμα Έκθεσης
20:00 Εγκαίνια Έκθεσης
21:00 Μουσικό πρόγραμμα με τους Μαρία Πέτκου, Μαρίνα Γκοργκάτζε, Δημήτρη Παρόλα, Γιώργο Κατσιώκαλη.
22:00 Λήξη 1ης ημέρας
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
10:00 Άνοιγμα Έκθεσης
19:00 Εκδήλωση-ενημέρωση για την Κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων (φύλλα, κλαδέματα κ.α.) από το Κ.Π.Ε. Νάουσας
22:00 Λήξη 2ης ημέρας
Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
10:00 Άνοιγμα Έκθεσης
10:05-12:30 Εκδηλώσεις για την αειφορία με τη συμμετοχή μαθητών (με τη συνεργασία του Κ.Π.Ε. Νάουσας)
20:00 Μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Ωδείο «Αριστοτέλης». Συμμετέχουν μαθητές του τμήματος κρουστών του κ. Κ. Διαμαντή και το συγκρότημα ελληνικού ροκ «ΕΝ-ΤΑΣΙΣ».
22:00 Λήξη 3ης ημέρας
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
10:00 Άνοιγμα Έκθεσης
19:30 Παραδοσιακοί χοροί από τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα»
20:30 Ομιλία με θέμα «Μετεωρολογικά και κλιματολογικά θέματα αιχμής» με oμιλητή τον Καθηγητή κ. Θόδωρο Καρακώστα, Δ/ντή του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Α.Π.Θ. Αίθουσα εκδηλώσεων της «Εστίας Μουσών», διοργάνωση ΣΥΜ.ΠΕΡ. Δήμου Νάουσας
22:00 Λήξη 4ης ημέρας
Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
08:00. Συμβολικός Καθαρισμός της πόλης με την εθελοντική συμμετοχή συλλόγων και πολιτών
10:00 Άνοιγμα Έκθεσης
11:00 Εκδήλωση ζωγραφικής για τα παιδιά σε συνεργασία με τα Εικαστικά Εργαστήρια της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν.
20:30 Μουσικό πρόγραμμα από Ορχήστρα έντεχνης και λαϊκής μουσικής
22:00 Λήξη Έκθεσης
Την Κυριακή 6 Ιουνίου θα γίνει ο καθιερωμένος συμβολικός καθαρισμός της πόλης με την εθελοντική συμμετοχή συλλόγων, φορέων, πολιτών, προσωπικού και μηχανημάτων του Δήμου Νάουσας. Στον καθαρισμό της πόλης, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 8:00 π.μ. την Κυριακή (6/6) με συγκέντρωση στο Δημαρχείο, καλούνται να συμμετέχουν οι πολίτες στηρίζοντας την πρωτοβουλία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της καθαριότητας σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
Επίσης, την περασμένη Κυριακή (23/5) έγινε με επιτυχία ο εθελοντικός καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων στο Δ.Δ. Γιαννακοχωρίου (πλατεία, άλσος Αγ. Παρασκευής, Σχολείο κλπ.). Συμμετείχαν οι μαθητές του Δημ. Σχολείου, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, το Τ.Σ. Γιαννακοχωρίου και προσωπικό του Δήμου Νάουσας. Οι πρωτοβουλίες του Δήμου για τον εθελοντικό καθαρισμό των Δημοτικών Διαμερισμάτων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή (30/5) στο Δ.Δ. Ροδοχωρίου

Μ. ΧΑΛΚΊΔΗΣ: «ΌΧΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΎΣ ΑΚΡΟΒΑΤΙΣΜΟΎΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ»


Τις θέσεις του για τον «Καλλικράτη» παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Ν. Δημοκρατίας, Μ. Χαλκίδης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «πολυώροφο αυθαίρετο» το οποίο χαρακτηρίζεται από «κρυψίνοια,..
...λάθη, παραλείψεις, βιασύνες, ατέλειες και προχειρότητες» ενώ ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε και ως προς το βαθμό διαβούλευσης του Υπουργείου με τις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνοντας ότι:
«Ο «Καλλικράτης» είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε πίσω από κλειστές κομματικές πόρτες, σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις μεταξύ των βουλευτών σας και των τοπικών σας κομματαρχών. Έτσι είναι κ. Υπουργέ, αυτό το καταγγέλλουν και τα δικά σας στελέχη, σε όλη την Επικράτεια. Και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. 16 Νομοσχέδια σε συσκευασία του ενός στεγάζει το πολυώροφο αυθαίρετο του «Καλλικράτη», που έρχεται να «σώσει» τη Χώρα. Και το χαρακτηρίζουμε «αυθαίρετο», γιατί δεν είναι το ώριμο αποτέλεσμα ανοιχτών συζητήσεων, συνθετικής διαβούλευσης, ελεύθερου προβληματισμού, βαθιάς γνώση και ευκρινούς ανάγνωσης της πραγματικότητας. Δεν είναι το ώριμο αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ του Κράτους, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, των Τοπικών Κοινωνιών. Δεν είναι το ώριμο αποτέλεσμα της εμπεριστατωμένης μελέτης, της τεκμηριωμένης διάγνωσης, της σαφούς στοχοθεσίας.

Η μονομερής και αυθαίρετη επιβολή του «Καλλικράτη» επαναλαμβάνει, με μεγαλύτερη ένταση και κρυψίνοια, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις βιασύνες, τις ατέλειες και τις προχειρότητες προηγούμενων, υποτίθεται μεταρρυθμιστικών, τομών, την αποτυχία των οποίων διαπιστώνει, εκ των υστέρων, ο ίδιος ο «Καλλικράτης».
Ως προς τη νέα «χωροταξική» δομή της νέας αυτοδιοίκησης αλλά και των οικονομικών πόρων που θα στηρίξουν τις επερχόμενες αλλαγές, ο βουλευτής Ημαθίας τόνισε τα ακόλουθα:
«Πάσχει ο «Καλλικράτης» ως προς το οικονομικό σκέλος.

Οι διακηρυγμένες και συμφωνημένες οικονομικές προϋποθέσεις της μεταρρύθμισης λησμονήθηκαν, ενώ αντίθετα η διαβόητη «νέα αρχιτεκτονική» απέκτησε διαστάσεις και «αρετές» μηχανισμού εξοικονόμησης χρημάτων, ενταγμένη στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Πάσχει ο «Καλλικράτης» και ως προς την μεταφορά των αρμοδιοτήτων, οι οποίες παρελαύνουν ατάκτως ερριμένες αλλά δεν κοστολογούνται, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και όπως σαφώς υποδεικνύουν πρόσφατες αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων μας.

Πάσχει ο «Καλλικράτης» και ως προς τα προτεινόμενα ονόματα, ιδιαίτερα των νέων Δήμων, πολλά από τα οποία διαγράφουν ολόκληρα κεφάλαια της οικείας τοπικής και εθνικής μας ιστορίας, ή αλλοιώνουν παραδόσεις, θολώνουν τις μνήμες και προκαλούν αναπόφευκτες συγχύσεις.

Πάσχει ο «Καλλικράτης» και ως προς την χάραξη των ορίων και τον ορισμό των εδρών, ιδιαίτερα των κρατικών διοικήσεων, όπου δημιουργούνται ευτράπελες έως επικίνδυνες καταστάσεις.

Πάσχει ο «Καλλικράτης» γιατί προκαλεί αυτή την πολυεπίπεδη αναταραχή τώρα ακριβώς που απαιτείται η μέγιστη δυνατή σύμπνοια, συνοχή και συναίνεση. Πάσχει ο «Καλλικράτης», γιατί ψευδεπίγραφα δήθεν επαναφέρει την κοινοτική ορολογία στην Αυτοδιοίκηση, διαλύει όμως κάθε έννοια, κάθε ψήγμα, κάθε ιδέα κοινοτισμού, και κατασκευάζει μια «Αυτοδιοίκηση» που της λείπουν όλα τα συστατικά της:
• Της λείπει ο «τόπος», γιατί οι Δήμοι-μαμούθ που δημιουργούνται χάνουν τον τοπικό χαρακτήρα τους.
• Της λείπει η κοινοτική ταυτότητα, γιατί κάθε τι το τοπικό μπαίνει υποχρεωτικά στον αναδευτήρα του δήθεν ισχυρού, αλλά απόμακρου νέου Δήμου.
• Της λείπει και η ουσία της Αυτοδιοίκησης, γιατί επανέρχεται με διαφορετικό μανδύα μια ποικιλία ελέγχων σκοπιμότητας.
Κλείνοντας, ο Μ. Χαλκίδης επεσήμανε τα εξής:
«Κάθε σας παρέμβαση κατεβάζει τον κόσμο στο δρόμο. Κάθε σας νομοθέτημα, αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί περισσότερα. Ενώ όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε βαθιές τομές και ανατροπές, ενώ σποραδικά και διάσπαρτα βρίσκονται πράγματι ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, εσείς επιλέγετε έναν αδιέξοδο και συγκρουσιακό μονόδρομο, με κεντρικές πολιτικές επιλογές πλημμελούς προετοιμασίας και εξαιρετικά επισφαλούς κατάληξης και απόδοσης.

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί νασυναινέσει σε τόσο ριψοκίνδυνους διοικητικούς ακροβατισμούς, γι’ αυτό και καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΤΗΣ ΒΟΥΛΉΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΆΝΔΑΛΟ ΤΗΣ SIEMENS Ο ΆΓΓΕΛΟΣ ΤΌΛΚΑΣ


Με απόφαση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστου Παπουτσή, ο βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας ορίστηκε μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Ο βουλευτής...
...Ημαθίας αντικαθιστά τον βουλευτή Δωδεκανήσου Γ. Νικητιάδη μετά την τοποθέτηση του τελευταίου ως υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού

AΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ


Tο Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Δήμου Βέροιας εξέφρασε με ανακοίνωσή του την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα των τελευταίων 2 μηνών. “Τα τελευταία 8 χρόνια και σε άλλες...
...Δημοτικές Επιχειρήσεις παρατηρείται το γεγονός της συνεχούς καθυστέρησης πληρωμών και οι εργαζόμενοι σε αυτές βιώνουν την διαρκή απαξίωση τους, την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση τους.

Επιπρόσθετα, οι διατάξεις του Νόμου 3833/2010 για την Προστασία της Εθνικής Οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους μιας Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, αν και οι εργαζόμενοι σε αυτές εργάζονται με συνθήκες δυσμενέστερες των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Καλείται η Δημοτική Αρχή να λάβει θέση και να επιλύσει το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις” αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου.

ΆΓΓΕΛΟΣ ΤΟΛΚΑΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΈΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ


Τις θέσεις του για τον «Καλλικράτη» παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας.
Ο βουλευτής Ημαθίας τόνισε οτι η ΝΔ δεν τόλμησε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση και υποστήριξε τη δημιουργία των τριών μεγάλων και ισχυρών δήμων στο νομό, δίνοντας βάρος σε όσα ενώνουν τους πολίτες των..
συνενούμενων όμορων δήμων. Με την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ημαθίας απάντησε στις αγωνίες και τους προβληματισμούς των πολιτών για τις συνενώσεις των δήμων, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ένα νέο πολιτικό στίγμα που απαιτείται. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Άγγελος Τόλκας : "Με τον Καλλικράτη στηρίζουμε την κοινή προσπάθεια ανάπτυξης, μακριά από στείρες τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, με τα πρόσωπα που συμμερίζονται το κοινό μας όραμα για το καλό και την προκοπή όλων των πολιτών, όλων των δήμων, των χωριών και των κοινοτήτων".

Παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία του.
¨"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, υπερψηφίζουμε σήμερα το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος μας, αλλά και προεκλογικών δεσμεύσεων με βάση τις οποίες οι συμπολίτες μας στήριξαν και μας εμπιστεύτηκαν να αλλάξουμε τη χώρα.
Σήμερα η παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα για την αλλαγή του κράτους. Κορυφώνει μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει όχι από τον Οκτώβριο, αλλά από την περίοδο της Αντιπολίτευσης όταν διεκδικούσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο κράτος, όταν εμείς ανοίγαμε το διάλογο με όλες μας τις δυνάμεις σε όλη τη χώρα, αλλά η τότε Κυβέρνηση δεν άκουγε.
Με μεγάλο ενδιαφέρον ακούσαμε μέχρι σήμερα τις τοποθετήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας η οποία όχι μόνο ποτέ δεν θα τολμούσε μια τέτοια αναγκαία πολιτική επιλογή, αλλά και όταν δειλά-δειλά ξεκίνησε να ακούει τις φωνές των αυτοδιοικητικών το 2008για διοικητική μεταρρύθμιση, ούτε επίσημη κυβερνητική θέση πήρε ούτε άνοιξε το διάλογο στις τοπικές κοινωνίες. Αντιθέτως, δημοσίευσε τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να διερευνήσει προθέσεις και αντιδράσεις, αλλά μέχρι εκεί.

Και σήμερα, όμως, ακόμα δεν ακούσαμε ούτε μια πρόταση ούτε μια ουσιαστική αντιπρόταση από τη Νέα Δημοκρατία παρά μόνο αποδοκιμασίες και προφάσεις αντισυνταγματικότητας, έλλειψης πόρων και επίκληση της ενάρετης απόφασης της κυβέρνησης Καραμανλή να αποσύρει τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Β’ για δήθεν οικονομικούς λόγους.
Δεν άντεξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καμία διοικητική μεταρρύθμιση και την απέσυρε. Λύγισε απέναντι σε μικροκομματικά συμφέροντα. Είναι ακόμα αγκυλωμένη στο κομματικό παρελθόν, ενώ οι αυτοδιοικητικές της παρατάξεις την έχουν ξεπεράσει.
Εμείς, όμως, τολμούμε. Τολμούμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος, για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη χώρα με εφόδια και δυνατότητες, με εμπιστοσύνη στους πολίτες της, να ενισχύσουμε τον έλεγχο της εξουσίας, να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους, να κάνουμε τη νέα γενιά κυρίαρχο διαμορφωτή των εξελίξεων. Και ένα παράδειγμα είναι και η μείωση του ορίου ηλικίας για την κατάθεση υποψηφιοτήτων.
Δεν αντιμετωπίζουμε φοβικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως κάνουν οι δυνάμεις της συντήρησης και της απραξίας. Θεωρούμε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να διαμορφώσουν σε τοπικό επίπεδο το δικό τους μέλλον, να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματά της.
Μέσα από αυτές τις θεσμικές αλλαγές μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας, να δούμε μια νέα ανάπτυξη σε κάθε τόπο μέσα από οικονομίες κλίμακας, μέσα από την κοινωνική ανακατάταξη, αλλά ακόμη και μέσα από την ανανέωση, την ενίσχυση, την ενδυνάμωση του πολιτικού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης.
Με αυτές τις στοχεύσεις εφαρμόζεται ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και στον τόπο μου στην Ημαθία. Στην Ημαθία που δεν φοβάται τις αλλαγές γιατί με τη δύναμή της, με τους ανθρώπους της διεκδικεί και πάλι τη θέση της στην ανάπτυξη.
Σήμερα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ βάζουμε το στοίχημα της νέας πόλης και της περιφέρειας που προσφέρει συνθήκες κοινωνικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, διοικητικής αυτοδυναμίας, πολιτιστικής συνεργασίας και ποιότητας ζωής. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούσαμε να τα διεκδικούμε με μικρά αδύναμα σχήματα, πολλά από τα οποία δεν διέθεταν ούτε κατάλληλες υπηρεσίες αλλά ούτε διαχειριστική επάρκεια.
Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν πολλές ανησυχίες σε διάφορες περιοχές. Αλλά σε όλες αυτές απαντάει το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Απαντάει σε όλους όσους από άγνοια ή από σκοπιμότητα αμφισβητούσαν τις θεσμικές και διοικητικές διευκολύνσεις του πολίτη.
Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ο πολίτης θα εξυπηρετείται ακόμη καλύτερα στον τόπο του, στο χωριό του και δεν θα χρειάζεται να μετακινείται δήθεν στην έδρα του νέου δήμου. Ο πολίτης διευκολύνεται μέσα από ηλεκτρονικές διαδικασίες σε όλες τις συναλλαγές του με τη διοίκηση. Κανένας συμπολίτης μας δεν θα επιβαρυνθεί με χρέη άλλων συνενούμενων δήμων.
Επιπλέον, εξασφαλίζεται το συμφέρον των δημοτών με τον αυστηρότερο έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου. Εξασφαλίζεται το συμφέρον των δημοτών, γιατί διασφαλίζεται η πολιτική εκπροσώπηση και η συμμετοχή όλων των συμπολιτών, όλων των κοινοτήτων των χωριών και των σημερινών μικρών δήμων που συνενώνονται.
Κυρία Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας προτείνω, μπορούμε μακροπρόθεσμα αλλά και στην εξειδίκευση του νόμου να μελετήσουμε την εξέταση συγκεκριμένων κριτηρίων και δεικτών για τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των κονδυλίων μεταξύ του κράτους, των νέων δήμων και περιφερειών της πολιτικής εκπροσώπησης σε επίπεδο περιφέρειας, ώστε οι μικροί νομοί ή οι δήμοι να μην αποκλείονται από τους μεγάλους, αλλά και σε απώτερο συνταγματικό επίπεδο την αποδέσμευση ακόμα περισσότερων πόρων και φορολογικής αρμοδιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα ψηφίζουμε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και αναλαμβάνουμε όλοι μια μεγάλη υποχρέωση, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια μακριά από στείρες τοπικιστικές αντιπαραθέσεις με τα πρόσωπα που συμμερίζονται το κοινό μας όραμα για το καλό και την προκοπή όλων των πολιτών, όλων των δήμων, των χωριών και των κοινοτήτων.
Σήμερα, όμως, το νομοσχέδιο που υποστηρίζουμε αποτελεί και ένα βασικό ιδεολογικό όριο. Σε μια περίοδο διεργασιών και έντονων συγκρούσεων για τη μετεξέλιξη της δημοκρατίας και της χώρας μας, σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω όλα όσα στέρησαν τη χώρα μας από τις δυνατότητές της, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ διαμορφώνει τις νέες προοδευτικές συμμαχίες όσων θέλουν να προχωρήσουν μπροστά τον τόπο, συμμαχίες με τους πολίτες που αρνούνται τον παλαιοκομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις, προοδευτικές συμμαχίες με αυτούς που διεκδικούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, με τους συμπολίτες μας που αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη μιας νέας συλλογικότητας και ενός νέου πολιτικού στίγματος με υπεύθυνες θέσεις και ανάληψη ευθύνης, με τους συμπολίτες μας που απορρίπτουν όλες αυτές τις συμπεριφορές που έφεραν σήμερα πολιτική και πολιτικούς απολογούμενους και τραυματισμένους.

OI NOMAΡΧΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΛΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Συνάντηση με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή το συντομότερο δυνατόν ζήτησαν την Πέμπτη (27/5) από κοινού οι Νομάρχες Ημαθίας και Πέλλας Κώστας Καραπαναγιωτίδης και Μιχάλης Καραμάνης για το ζήτημα της φετινής χρονιάς στο συμπύρηνο..
...ροδάκινο. Οι δύο Νομάρχες εξέφρασαν την αγωνία τους και την αγωνία των παραγωγών για τη φετινή παραγωγική χρονιά στο συμπύρηνο ροδάκινο, δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση εντείνει ακόμη περισσότερο τα ήδη οξυμμένα προβλήματα του κλάδου. Για το ίδιο ζήτημα έγινε σήμερα συνάντηση του Νομάρχη Ημαθίας με εκπροσώπους της Αυθόρμητης Κίνησης Πολιτών, οι οποίοι εκτός από αγωνία εξέφρασαν και απογοήτευση για τη μη πληρωμή των επτά λεπτών από την περσινή περίοδο, αλλά και αποφασιστικότητα για τη με κάθε τρόπο διεκδίκηση της διασφάλισης του εισοδήματός τους.

ΕΜΠΟΡΙΚΉ ΣΥΜΦΩΝΊΑ Ε.Ε ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΟΎ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΊΑ - ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΤΟΜΈΑ ΖΆΧΑΡΗΣ

Κοινοβουλευτικό έλεγχο άσκησε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος στην Επιτροπή σχετικά με την εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με το Περού και την Κολομβία και τις επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό τομέα ζάχαρης.
Διαβάστε την παρέμβαση του Γ. Παπαστάμκου στο ΧΡΟΝΙΚΑ-οpinion

KATAΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΦΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ


H Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό έκανε την παρακάτω καταγγελία: «Αυτές τις μέρες είχαμε καταγγελία από κατοίκους της περιοχής μετά το φανάρι της Κύπρου ότι στην οδό Πραξιτέλους (Βέροια) άγνωστος έριξε φόλες με αποτέλεσμα να θανατωθούν 2-3 κουταβάκια, 2 ενήλικα σκυλιά, και μια..
...γάτα με τα γατάκια της.
Ο υπόθρωπος (ούτε καν υπάνθρωπος) που φτάνει σε τέτοιες πράξεις έχει ξανά δράσει και στο παρελθόν όπως τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι θλιβερό το γεγονός, μικρά παιδιά να βλέπουν τα κουταβάκια και τα σκυλιά της περιοχής να σπαρταράν στη μέση του δρόμου γιατί έτσι το θέλησε κάποιος που θέλει να λέγεται άνθρωπος. Αν μη τι άλλο αυτός ο τύπος δεν γνώριζε ότι υπάρχει και το κυνοκομείο; Προφανώς και το γνωρίζει αλλά δεν τον νοιάζει . Αυτός ήθελε να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα στερώντας την ζωή τόσων ζώων και ταυτόχρονα πληγώνοντας τις ψυχές των μικρών παιδιών. Εμείς το μόνο που μπορούμε να του ευχηθούμε είναι καλή ανάρρωση».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΈΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.


Από το ειδικό σχολείο πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία εκφράζονται οι ευχαριστίες των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών προς τον δήμαρχο Πλατέος Φώτη Δημητριάδη γιατί αντέδρασε άμεσα και θετικά μετά την ενημέρωση που είχε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο.
Η ανακοίνωση έχει..
ως εξής:
Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας θέλουν να ευχαριστήσουν δημόσια το Δήμαρχο Πλατέος κ. Δημητριάδη Φώτη ο οποίος σε ενημέρωσή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο στις υποδομές και στη λειτουργία έδειξε μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση και άμεσα πήρε προσωπικές πρωτοβουλίες για υλική στήριξη. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι στο μέλλον θα στηρίξει πολύ περισσότερο ηθικά και υλικά το Ειδικό Δημοτικό Αλεξάνδρειας.
Είναι ίσως ο καιρός πλέον οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία να στηρίξουν πιο ενεργά και ουσιαστικά το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας. Είναι ίσως ο καιρός να δείξουμε όλοι αλληλεγγύη και ανθρωπιά στα Άτομα με Αναπηρία, να σταθούμε δίπλα και να προσφέρουμε, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, σε εκείνους που έχουν ανάγκη.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Στα πλαίσια των επιμορφωτικών δράσεων των σχολικών συμβουλών γενικής παιδαγωγικής καθοδήγησης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οργανώθηκαν δύο επιμορφωτικές δράσεις από τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Ν. Ημαθίας, Ιωαννίδου Ισμήνη για τα σχολεία 1ο Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο, ΚΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας με θέμα: «Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία και...
Τρόποι Αντιμετώπισή τους» που παρουσιάστηκε από το Διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας, Θόδωρο Χαλαστάνη και «Συνεργασία εκπαιδευτικών με οικογένειες μαθητών με δυσκολίες» που παρουσιάστηκε από την Κοινωνική Λειτουργό του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας, Ευφημία Οικονομίδου.
Η επιμόρφωση είχε στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών στο έργο τους και κατέληξε σε γόνιμο και δημιουργικό διάλογο με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών οι οποίοι καθημερινά έχουν την εμπειρία της επαφής με τους μαθητές, των δυσκολιών που προκύπτουν μέσα στην τάξη και των τρόπων που μπορούν να αντιμετωπιστούν στην πράξη αποτελεσματικά. Η γνώση που αποκτούν οι εκπαιδευτικοί βιωματικά είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, χρήσιμη με τη γνώση που προσφέρει η μελέτη και η ακαδημαϊκή έρευνα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ'

Το Επιμελητήριο Ημαθίας, μέλος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, που είναι εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007-2013(ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΦΕΠΑΕ (με γεωγραφική ευθύνη τις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), σε..
συνεργασία με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, διοργανώνουν την Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 και ώρα 7:15 μμ, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, (Βέροια - Κεντρικής 3, 1ος όροφος), ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
« Πράσινη Επιχείρηση 2010 »
Την παρουσίαση του προγράμματος θα κάνει ο κος Ιωάννης Τσιτσόπουλος, Στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ
Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη
Ώρα Προσέλευσης 6:45 μμ
Έναρξη Εκδήλωσης 7:15 μμ

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΑΦΩΝΙΑ ΤΗΣ "ΚΟΚΚΙΝΗΣ" ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ


Είναι κατανοητό ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε δύσκολη θέση μετά την ανακοίνωση των οικονομικών και άλλων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Παπανδρέου. Όμως η εικόνα που βλέπουμε τόσο στα τηλεοπτικά κανάλια όσο και στον έντυπο τύπο είναι ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος επιχειρούν να υπερασπιστούν τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης και βρε αδερφέ κάτι λένε οι άνθρωποι
Πριν από λίγες μέρες κλήθηκε η...
...Θ. Σιδηροπούλου από την ΠΕΛΛΑ TV στην εκπομπή του Χάρη Καφτεράνη και ρωτήθηκε να πει τη γνώμη της για τα μέτρα και αν συμφωνεί με αυτά. Το εν λόγω στέλεχος που είναι και μέλος του Εθνικού συμβουλίου του κόμματος κατάφερε το ακατόρθωτο, να μιλάει χωρίς να λέει απολύτως τίποτα. Όσο κι αν προσπάθησε κάποιος να αντιληφθεί τι ακριβώς υποστηρίζει για το φλέγον θέμα των μέτρων δεν ήταν αυτό εφικτό. Είπε, μασώντας τα λόγια της, ότι τα μέτρα είναι σκληρά αλλά αναγκαία. Έτερον ουδέν αλλά προφανώς η έλλειψη επιχειρημάτων και η φυσική αδυναμία της να αρθρώσει πολιτικό λόγο είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει μια καρικατούρα που με γελάκια και ακκισμούς προσπαθούσε να δικαιολογήσει την παρουσία της στο κανάλι και δικαίωσε απολύτως τον χαρακτηρισμό “πολιτική γλάστρα”. Μάλιστα είπε, χωρίς να αντιληφθεί τι λέει, ότι δεν πρέπει να μιλάνε τα στελέχη για θέματα σαν αυτά!! Για ποια θέματα νομιμοποιούνται να μιλούν δεν μας είπε...
Είναι σαφές ότι με τέτοιο κομματικό προσωπικό στο ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να νιώθουν ευτυχείς...

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ε.Ε - ΜΑΡΟΚΟΥ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ


Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Επιτροπή ως προς τους όρους της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε με τις Μαροκινές αρχές για την απελευθέρωση του εμπορίου στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας και τις επιπτώσεις της συμφωνίας στην ευρωπαϊκή γεωργία.
Διαβάστε την ερώτηση στο ΧΡΟΝΙΚΑ-opinion

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ. ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΧΑΡ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ

Προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα θα επιχειρήσει ο δήμος Βέροιας μετά την σημαντική μείωση της κεντρικής του επιχορήγησης (περίπου 30% μειώθηκαν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).
Η δημοτική αρχή έλαβε απόφαση να μειώσει τις δαπάνες της και χθες το μεσημέρι η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο...
αντιδήμαρχος των Οικονομικών Παύλος Παυλίδης παρουσίασαν τα μέτρα που θα ληφθούν για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός.
Αναλυτικά, η δήμαρχος παρουσίασε τα εξής: «Εδώ και μέρες, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους αιρετούς, η Δημοτική Αρχή ετοιμάζεται για πρωτοβουλίες και μέτρα που αφορούν περικοπές, αλλά και προτάσεις διασφάλισης κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.
Η διαμορφούμενη οικονομική κατάσταση που αντανακλά τόσο στα οικονομικά όσο και στα κοινωνικά ζητήματα, διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού σε ευπαθείς κατηγορίες συμπολιτών. Ο Δήμος οφείλει να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προσπαθώντας να αμβλύνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους συμπολίτες.
Δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα, μπορεί όμωςνα αμβλύνει τις συνέπειες τους, ν' αναλάβει πρτοβουλίες προς την κατεύθυνση διατήρησης κ ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Να ευαισθητοποιηθούμε ως τοπική κοινωνία απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες συνδημοτών μας.
Στόχος μας, η δημιουργία συνθηκών αλληλεγγύης σε πολλά μέτωπα, μέσα στις συνθήκες κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας.
Μέτρα για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος :
1.Μη χρήση του αυτοκινήτου της Δημάρχου (VOLVO) για τις μετακινήσεις στο Νομό Ημαθίας και σε όμορους Νομούς.
2.Κόβονται προσωρινά και μέχρι νεωτέρας τα έξοδα μετακινήσεων για σεμινάρια, ημερίδες, κλπ, εκτός εκείνων που θα είναι άκρως απαραίτητα για τον Καλλικράτη
3.Διακόπτονται προσωρινά αποστολές σε αδελφοποιήσεις και ταξίδια
4.Επιβάλεται μείωση υπερωριών σε υπέρογκες δαπάνες
5.Αναστολή προσλήψεων 8 μηνης διάρκειας στον Δήμο
6.Αναστολή μαζικών μετατάξεων εργαζομένων που επιθυμούν να έρθουν, αλλά και αυτών που επιθυμούν να φύγουν και ικανοποίηση των απολύτως αναγκαίων αιτημάτων
7.Μείωση συνδιοργανωσεων, με κατ' επιλογή συμμετοχή μόνο σε εκείνες που έχουν διεθνή εμβέλεια και προβολή για την πόλη . Αυστηρή επιλογή επιχορηγήσεων σε Συλλόγους
8.Έρευνα εντοπισμού ευνοϊκών παροχών προς ιδιώτες, συλλόγους, κλπ και αποκατάσταση στη βάση του δικαίου, της ισης μεταχείρισης και ισοτιμίας των πολιτών
Δ ΕΥΑΒ
9.Δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.veria.gr) για όλες τις ενέργειες που απασχολούν τον Δήμο και πρόκειται να επηρεάσουν την ζωή των δημοτών
10.Εντατικοποίηση της προσπάθειας ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι 6 Ιουνίου 2010, όλων των οφειλετών που δικαιούνται τη ρύθμιση, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που απαιτούνται, στα πλαίσια πάντα της ισοτιμίας και της χρηστής διαχείρισης που απαιτείται για την ισονομία μεταξύ των πολιτών.
11.Στον τεχνικό τομέα θα κατασκευαστούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα έργα του τεχνικού προγράμματος
* Θα υλοποιηθούν έργα συντήρησης στην πόλη και στα Διαμερίσματα
*Θα γίνει προσπάθεια περιορισμού του Δημοτικού φωτισμού και των αθλητικών εγκαταστάσεων
*Περιορίζονται οι εκτός έδρας μετακινήσεις των υπαλλήλων στις άκρως απαραίτητες
*Προσαρμογή στην περικοπή 30% της κατανάλωσης καυσίμων με καλό προγραμματισμό μετακινήσεων και περιορισμό στις απολύτως απαραίτητες.
* Προμήθειες με δημοπρασία και όχι απευθείας αναθέσεις, με την προσδοκία καλύτερων προσφορών *Απολύτως απαραίτητη απασχόληση εποχιακών εργατοτεχνιτών *Χρησιμοποίηση στα έργα όσο το δυνατόν περισσότερων μηχανημάτων του Δήμου και της Νομαρχίας
*Δημοπρατήσεις έργων με ανοιχτό διαγωνισμό και όχι πρόχειρο.
Πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην πόλη:
1. Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επαγγελματικό - Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την προώθηση πρωτοβουλιών με στόχο την τόνωση της αγοράς
2. Δημιουργία ενός νέου χώρου εστίασης για τους νέους που πρόκειται να προσφέρει δωρεάν σύνδεση στο internet, ροφήματα σε τιμές κόστους, ακρόαση μουσικής και άλλες ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής γύρω από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της πόλης. Τη λειτουργία του χώρου θα αναλάβει το Τοπικό Συμβούλιο Νέων (ΤΟ.ΣΥΝ.) του Δήμου Βέροιας με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ.
3. Εφαρμογή προγράμματος "κοινωνικής υιοθεσίας" ατόμων ή οικογενειών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμμένα προβλήματα. Η "κοινωνική υιοθεσία" θα γίνεται απο "κοινωνικούς αναδόχους" που θα μπορεί να είναι φυσικά πρόσωπα, οργανισμοί, φορείς, σύλλογοι, ακόμη και ολόκληρα σχολεία με σκοπό την οικονομική στήριξη όσων εντάσσονται στο πρόγραμμα, τη διατήρηση τους στο κοινωνικό σύνολο ή την ομαλή κοινωνική επανένταξη τους. Σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ και την Κοινωνική Υπηρεσία.
4. Ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων χαμηλού κόστους, ανοικτές για το κοινό ώστε να κρατήσει ανοικτή την πολιτιστική ζωή σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα. Οι δράσεις αυτές προγραμματίζουμε να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κατά το πρότυπο της "εύηχης πόλης", ενώ θα διαμορφωθεί ένας αντίστοιχος σχεδιασμός την περίοδο του χειμώνα.
5 .Διερεύνηση προώθησης του προγράμματος "ανοικτοί κήποι" που θα παρέχει τη δυνατότητα σε συνταξιούχους και όχι μόνο, με μια συμβολική συνδρομή να έχουν στη διάθεση τους ένα μικρό τεμάχιο γής το οποίο μπορούν να το διαμορφώνουν σε κήπο ή λαχανόκηπο, αξιοποίοντας εκεί ένα μέρος του διαθέσιμου χρόνου τους, καλλιεργώντας λουλούδια ή ζαρζαβατικά για ίδια χρήση. Ο δήμος - εφ' οσον υπάρχει ενδιαφέρον-θα προσφέρει άρδευση , ενώ τα τεμάχια θα είναι περιφραγμένα με διαμορφωμένες προσβάσεις, ώστε να διασφαλίζεται η ατομική εκμετάλλευση τους.
6. Συνεργασία με την ΕΛΜΕ για ενδεχόμενη δωρεάν προσφορά μαθημάτων σε παιδιά απόρων 7. Ανάπτυξη συνεργασίας με κονσερβοποιία της περιοχής για την προσφορά φρούτων και άλλων προϊόντων που μπορούν να διαθέσουν σε οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας
Στα πλαίσια αυτά ήδη πάρθηκαν τα παρακάτω μέτρα:
-Δημοσιοποιούνται ήδη όλες οι προμήθειες άνω των 15.000€
-Αναζητούνται χορηγίες από ιδιώτες για κάλυψη εκδηλώσεων
-Ήδη η εταιρία Cyta προθυμοποιήθηκε και θα καλύψει το 50% των χρημάτων χρηματοδότησης του μεταπτυχιακού τμήματος της πόλης μας
-Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη του river παρτυ των νέων στον Αλιάκμονα
-Ζητήθηκε από όλα τα Νομικά Πρόσωπα και τις Επιχειρήσεις του Δήμου και θα εφαρμοστεί (ήδη η ΚΕΠΑ ανταποκρίθηκε και το εφάρμοσε ψηφίζοντας το στο Δημοτικό Συμβούλιο), η περιστολή δαπανών κατά 30%. Με την λογική ότι τόσα εισπράττουμε πλέον (μείωση εισροών από το κράτος), άρα τόσα μπορούμε να ξοδεύουμε. Για να τηρηθεί ο προϋπολογισμός μας σωστά και απαρέγκλιτα χωρίς διακρίσεις σε βάρος κάποιου τομέα.
-Κόπηκε ήδη η αποζημίωση των αιρετών όπως προέβλεπε ο Νόμος (οι αιρετοί κατά τη διάρκεια της 4ετίας δεν έλαβαν αποζημιώσεις για 3 χρόνια)
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνένωσης των Δήμων με τον Καλλικράτη:
-Οι νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται ήδη στην πόλη μας είναι το όχημα που θα μας βοηθήσει τα μέγιστα για την ομαλότητα της μετάβασης στον Νέο Δήμο Βέροιας.
-Η επιτυχής συνένωση των επιχειρήσεων που προϋπήρξε και η εμπειρία με τα τόσα προβλήματα χρεωμένων επιχειρήσεων, εγγυάται για την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς του νέου Δήμου Βέροιας.
-Θα υπάρξει δημόσια ενημέρωση όλων των οικονομικών αποτελεσμάτων των Δήμων υπό συνένωση για να σταματήσουν οι ψίθυροι και να γνωρίζουν οι δημότες την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αλήθεια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν
-Δεσμευόμαστε για δημόσια ενημέρωση σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.veria.gr), για όλες τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για την συνένωση των Δήμων , ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς και να υπάρξει ομαλότητα μετάβασης κατά τον Καλλικράτη -Δημόσια καταγραφή όλων των μέσων και των υποδομών που υπάρχουν στους Δήμους υπό συνένωση και ταυτόχρονη χρηματοοικονομική ενημέρωση όλων των αποτελεσμάτων των Δήμων υπό συνένωση
-Προχωρουμε άμεσα σε συνεργασία με το Τμήμα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της περιοχής μας, σε πλήρη χαρτογράφηση της πόλης, καταγραφή μέσω του συστήματος GIS όλων των αδειών οικοδομών, δικτύων, επεκτάσεων πόλης, ύπαρξης ζωνών επιχειρηματικότητας, κλπ, πράγμα το οποίο θα επεκτείνουμε άμεσα και στους υπό συνένωση Δήμους, ώστε ο πολίτης να μην χρειάζεται να προσεγγίσει τις τεχνικές υπηρεσίες αλλά να λαμβάνει την πληροφορία από το σπίτι του ή την εργασία του.
Κεντρικό μας σύνθημα: " Οι λίγοι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Οι πολλοί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά".

ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΟ Δ.Δ ΣΦΗΚΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Θηλυκή αρκούδα με δυο μικρά εμφανίστηκε κοντά στο δ.σ. Σφηκιάς του Δήμου Μακεδονίδος - Ν. Ημαθίας στον ορεινό όγκο των Πιεριών.
Μετά από σχετική ενημέρωση συνεργάτης...
επισκέφθηκε την περιοχή και συναντήθηκε με τον κτηνοτρόφο που είδε την αρκούδα.
Το ζώο πλησίασε μαντρί, όπου έγινε αντιληπτό από τον Αλβανό βοσκό ο οποίος οπισθοχώρησε φοβισμένος και η αρκούδα απομακρύνθηκε χωρίς να προκαλέσει ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.
Όπως διαβεβαίωσε ο κτηνοτρόφος κ. Γραμματικός, η είδηση που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά μέσα περί συμπλοκής του βοσκού με την αρκούδα και τραυματισμό του πρώτου, είναι πέρα για πέρα αναληθής.
Ο βοσκός στην προσπάθεια του να τρέξει φοβισμένος μακριά από την αρκούδα με τα μικρά της, σκόνταψε και έπεσε στο έδαφος χωρίς να τραυματιστεί, ενώ και η αρκούδα φοβισμένη απομακρύνθηκε προς τη αντίθετη κατεύθυνση.
Ο συνεργάτης του Αρκτούρου ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους της περιοχής σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της αρκούδας και έδωσε οδηγίες για τον χειρισμό της παρουσίας του ζώου στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα συμπλοκής της με ανθρώπους αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της καταστροφής ζωικού κεφαλαίου.
Το ζώο έχει οδηγηθεί στην περιοχή πιθανόν εκτοπισμένο από διάφορες αιτίες από την περιοχή του και η μέχρι τώρα συμπεριφορά του κρίνεται μη προβληματική για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Ο συνεργάτης μας είχε τη βοήθεια του Φ. Αργυρίου εθελοντή μέλους της τοπικής Ομάδας Παρέμβαση, που έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Αρκτούρο και του Δασοφύλακα του Δασαρχείου Βέροιας Μιχάλη Αρσενά.
Επίσης είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Μακεδονίδος Γιάννη Δάλλα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν εκείνος που κινητοποίησε τον Αρκτούρο.
Στην φωτογραφία: Ο Κτηνοτρόφος κ. Γραμματικός, ο συνεργάτης του Αρκούρου Λάμπρος..., ο Δασοφύλακας Μιχάλης Αρσενάς και ο εθελοντής Φώτης Αργυρίου.

ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΙΧ. ΧΑΛΚΙΔΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ


Για όσους ξέρουν να διαβάζουν σωστά και να ερμηνεύουν τα συμφραζόμενα μπορούν αβίαστα να καταλήξουν σε ορισμένα συμπεράσματα από την συνέντευξη του Μιχ. Χαλκίδη αναφορικά με την στάση του στις δημοτικές εκλογές.
Εγώ αντιλήφθηκα ότι στον...
δήμο Βέροιας βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Δοβρά Τσιούντα και στον δήμο Αλεξάνδρειας την υποψηφιότητα του Στ. Δριστά ενώ για τη Νάουσα δεν πολυκαίγεται και βλέπει θετικά την συμμετοχή στελεχών του στον συνδυασμό της Ιωσηφίδου.
Κάνω λάθος;
Ειδικότερα για τον δήμο Αλεξάνδρειας ο βουλευτής είναι γνωστό ότι δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον δήμαρχο Φ. Δημητριάδη αφού τον θεωρεί κύριο υπεύθυνο για το κακό αποτέλεσμα που είχε ο ίδιος στον δήμο Πλατέος στις πρόσφατες εκλογές.
Βέβαια, δεν μπορεί να βγει ευθέως και να πει κάτι εις βάρος του δημάρχου αλλά βλέπει με πολύ θετικό μάτι, για να μην πω ότι ενθαρρύνει, την εμφάνιση του Στ. Δριστά στο προσκήνιο όταν και ο ίδιος γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα πάσχει και όταν ο ίδιος τον είχε “αδειάσει” στις εκλογές του 2006.
Ο Στ. Δριστάς έγραψε την δική του ιστορία στον δήμο Πλατέος και κρίθηκε δυο φορές με ισάριθμες ήττες. Είναι φανερό ότι ο κύκλος του έκλεισε και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί έγκαρα διότι δεν απέχει πολύ το γραφικό από το σοβαρό. Τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να γνωρίζουν πότε πρέπει να αποχωρούν από το προσκήνιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και στενοί του συνεργάτες του έλεγαν από το 2006 να αποχωρήσει και σήμερα ορισμένοι εξ αυτών βγαίνουν και προσπαθούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή. Προφανώς διότι δεν επιθυμούν την υποψηφιότητα Δημητριάδη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εκτίθενται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.
Στον δήμο Βέροιας ο βουλευτής Μ. Χαλκίδης βλέπει ότι η υποψηφιότητα του Χρ. Σκουμπόπουλου είναι θνησιγενής, δεν περπατάει δηλαδή και βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Τσιούντα. Ο κ. Τσιούντας θήτευσε ως δήμαρχος σε έναν μικρό δήμο, τον δήμο Δοβρά, και φαντάζει ως άλμα στο κενό η πρόθεσή του να καταστεί επικεφαλής ενός δήμου που καμιά σχέση δεν έχει με τον ΟΤΑ που διοικούσε. Όταν όμως η ύπαρξή του εξυπηρετεί ως έναν βαθμό τους σχεδιασμούς του βουλευτή τότε ... όλα γίνονται.
Κατά την άποψή μου η καλύτερη λύση για τον δήμο Βέροιας θα ήταν μια υποψηφιότητα τύπου Γ. Μηνά που θα ένωνε αλλά ο τελευταίος θέλει να είναι ο επόμενος “Νομάρχης” στις Περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ημαθίας.
Τέλος, να πω δυο σκέψεις για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στην Ημαθία. Ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαλκίδης προκρίνει την υποψηφιότητα του Γ. Μιχαλιά γιατί προφανώς θεωρεί τον Σ. Ακριτίδη ως μη ελεγχόμενο. Προωθεί έναν παντελώς άγνωστο στην κομματική βάση της ΝΔ ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να γνωρίσει τα στελέχη και την φιλοσοφία της οργάνωσης αυτής καθ αυτής. Οι σχεδιασμοί βλέπετε...