Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ Ο Χ.Υ.Τ.Υ.

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα στο διαδίκτυο με τον τίτλο: ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ Ο ΧΥΤΥ.
Το άρθρο θα το βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση:
http://xronikagr.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html

ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Διάρρηξη σημειώθηκε χτες το βράδυ στο δημοτικό μέγαρο Αλεξάνδρειας. Άγνωστοι δράστες παραβίασαν το κτήριο και ...
...αφαίρεσαν χρηματικό ποσό ύψους 2.000€ από το συρτάρι του ταμία της ΕΔΑΝΑΛ και μπλοκ επιταγών που ήταν εκεί.
Επίσης, ερεύνησαν όλους τους χώρους των γραφείων μήπως και εντοπίσουν χρήματα ή άλλα πολύτιμα γι αυτούς αντικείμενα.
Η διάρρηξη έγινε γνωστή το πρωί και του ζητήματος επιλήφθηκε η ασφάλεια Αλεξάνδρειας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ "ΑΝΥΨΩΣΗ" ΗΘΙΚΟΥ ΑΠΌ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΣΕ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ

Πήγα σήμερα το μεσημέρι στο ΑΙΓΕΣ όπου είχε την πολιτική του εκδήλωση ο τέως βουλευτής της ΝΔ Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Από κόσμο θα έλεγα ότι ήταν γύρω στα 300 άτομα, δηλαδή η αίθουσα ήταν γεμάτη πλην όμως με τις ροτόντες (τραπέζια) ανάμεσα.
Το ωραίο το είπε ο Νομάρχης όταν ανέβηκε στο βήμα...
..Τι είπε ο Κ. Καραπαναγιωτίδης; Σε ελεύθερη απόδοση είπε στον τέως ότι δεν πρέπει να το βάλει κάτω, η πολιτική έχει λύπες και χαρές και ότι αυτός ξέρει γιατί τα πέρασε, στάθηκε όρθιος και στο τέλος πέτυχε, όχι να γίνει βουλευτής αλλά νομάρχης.
Κάποια στιγμή ο νομάρχης, στρέφει το κεφάλι του προς τον τέως βουλευτή και του λεει: και προ πάντων, εγώ δεν κατηγόρησα κανέναν για το ότι δεν βγήκα βουλευτής!
Αμέσως μετά του λέει: βέβαια, είναι πολύ δύσκολο Λάζαρε να σταθείς στην πολιτική χωρίς επίσημο ρόλο.
Δηλαδή, για να έχουμε το μυαλό στη θέση μας ο Νομάρχης τι ήθελε να πει; Αυτός δεν κατηγόρησε κανέναν είπε αν και εγώ θυμάμαι από ραδιοφώνου έδωσε συνέντευξη τότε και άφησε καρφιά σε μέγεθος πρόκας εις βάρος του Σπάρτση.
Το άλλο που είπε τι το ήθελε; Να του ανεβάσει το ηθικό; Αλήθεια λέει ότι χωρίς θεσμικό ρόλο δεν επιβιώνεις αλλά αγαπητέ Νομάρχη το λέμε κατάμουτρα;
Λίγο τακτ παρακαλώ..

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ ΓΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ως τώρα ξέραμε τα εικονικά τιμολόγια, τα εικονικά έργα,τις εικονικές σχέσεις. Μάθαμε ότι γίνονται και εικονικές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων όπως αυτή που έλαβε χώρα στον δήμο Ανθεμίων.
Το πήραν είδηση οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και το κατήγγειλαν στον τότε γ.γ της Περιφέρειας.
Πριν από λίγες μέρες η πταισματοδίκης της Νάουσας άρχισε το χορό των ανακρίσεων και κλήθηκαν άπαντες οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν.
Κατηγορούνται όπως είναι φυσικό ο δήμαρχος κ.Σιδηρόπουλος και η πρώην πρόεδρος του συμβουλίου...

EΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΗ ΠΡΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΑΓΡΕΡΓΑΤΕΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφορικά με «την ένταξη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροκτηνοτροφικών προϊόντων στο καθεστώς των εποχιακών εργατών».Στην ερώτηση ο Βουλευτής αναφέρει τα παρακάτω:
«Ο Νομός Ημαθίας απασχολεί εποχιακά περίπου 4.000 εργαζόμενους σε κονσερβοποιεία, κιβωτοποιεία, ψυγεία, διαλογητήρια, αποστακτήρια, εκκοκκιστήρια και γενικά σε βιομηχανίες επεξεργασίας αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.
Λόγω της εποχικότητας των ανωτέρω επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι σε αυτές απασχολούνται δυο έως έξι μήνες το χρόνο. Όμως, δεν χαρακτηρίζονται εποχιακοί και δεν εντάσσονται στο ν. 1836/89. Ως εκ τούτου, αποκλείονται παντελώς από τα εποχιακά βοηθήματα του νόμου αυτού τα οποία οι άλλοι εποχιακοί εργαζόμενοι απολαμβάνουν.
Αποκλείονται επίσης από τη εφαρμογή της εγκυκλίου 118454/59 του ΟΑΕΔ, η οποία παρέχει στους εποχιακά εργαζόμενους επίδομα ανεργίας με τη συμπλήρωση 100 μόνο ενσήμων.
Επειδή λοιπόν πρόκειται για εργαζόμενους με εξαιρετικά χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα και τα αιτήματά τους είναι δίκαια, είναι ανάγκη το Υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση. Το κόστος των ανωτέρω αιτημάτων είναι ελάχιστο συγκριτικά με το ύψος του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Είναι στις άμεσες προθέσεις του να συμπεριλάβει τους εργαζόμενους αυτούς στο καθεστώς του ν. 1836/89 στο οποίο εντάσσονται όλα τα εποχιακά επαγγέλματα, ώστε να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές του νόμου;
Θα τροποποιηθεί η εγκύκλιος 118454/59 του ΟΑΕΔ, ώστε να μην εξαιρούνται οι ανωτέρω αναφερόμενοι εργαζόμενους από το επίδομα ανεργίας με τη συμπλήρωση 100 μόνο ενσήμων;»

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

H αναφορά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη στο γεωθερμικό πεδίο της Αλεξάνδρειας στην ομιλία του προχτές στη Βέροια φέρνει εκ νέου το θέμα αυτό στην επικαιρότητα στη βάση της εκμετάλλευσής του από τους αγρότες της περιοχής αλλά και από τον δήμο.
Είναι γνωστό στην πράξη ότι στο υπέδαφος της περιοχής μας υπάρχει άφθονο ζεστό νερό το οποίο θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε και να επωφεληθούν τόσο οι πολίτες αλλά και η τοπική κοινωνία γενικότερα.
Πριν από αρκετά χρόνια, επι νομαρχίας Σπάρτση, είχε γίνει μια γεώτρηση που έφτασε ως τα 850 μέτρα βάθος. Το νερό που ως σήμερα αναβλύζει έχει γύρω στου 60 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία, γεγονός που το καθιστά αξιοποιήσιμο.
Βέβαια, αυτό δεν καθίσταται απαγορευτικό για κανέναν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις μικρότερου βάθους και να εκμεταλλευτεί το νερό με νέες τεχνολογίες ώστε να παράξει και θερμοκηπιακά είδη αλλά και ηλεκτρική ενέργεια με την μέθοδο των εναλλακτών.
Ο δήμος Αλεξάνδρειας διαθέτει ορισμένες, τις τελευταίες θα έλεγα, μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Θα μπορούσε κάλλιστα η διοίκηση του δήμου να συστήσει κατ΄ αρχήν μια δημοτική εταιρία η οποία θα έχει ως στόχο την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων, να αναζητήσει επενδυτές για να συνεργαστεί ώστε το κέρδος για τα ταμεία του δήμου να είναι μεγάλο και εγγυημένο.
Το καθεστώς που σήμερα υπάρχει για την αξιοποίηση της δημοτικής γης είναι παρωχημένο. Οι εκτάσεις, υποβαθμισμένες οι περισσότερες, δίδονται για καλλιέργεια σε αγρότες έναντι μικρού τιμήματος και τίποτα πέρα από αυτό.
Το κομβικό σημείο της υπόθεσης αυτής είναι ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είτε από φωτοβολταϊκά είτε από την αξιοποίηση της γεωθερμίας είναι ζητούμενο για την πολιτεία που επιδοτεί τέτοιες δράσεις.
Συνεπώς πρέπει να επιδειχτεί πολιτική βούληση προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να προκύψουν μέσα σε λίγα χρόνια τα οφέλη για την περιοχή της Αλεξάνδρειας.
*Στην φωτογραφία βλέπετε τον τότε νομάρχη Γ. Σπάρτση και την διοίκηση του δήμου σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας τον Οκτώβριο του 2003. Πέρασαν επτά χρόνια χωρίς την παραμικρή πρόοδο αφού η πολιτεία δεν τόλμησε να προχωρήσει σε χρηματοδότηση της δράσης αυτής.
Τώρα όμως που οι δήμοι μεγαλώνουν και τα ταμεία τους χρειάζονται χρήματα μπορεί να προχωρήσει μόνος του ο δήμος.

ΤΩΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ (;) ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟ!! ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ;


Eίναι να απορεί κανείς με αυτούς τους πολιτικούς. Χτες Παρασκευή ο συνδυασμός του Χρ. Σκουμπόπουλου έκανε μια εκδήλωση και όπως είναι αυτονόητο η εκδήλωση αυτή έγινε για να επιβεβαιώσει εκ νέου ο επικεφαλής την απόλυτη επιθυμία του να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο Βέροιας με την υποστήριξη της ΝΔ.
Η απορία συνίσταται στο εξής. Καλεσμένος ήταν και παρέστη ο τέως βουλευτής της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης που μίλησε κι όλας και είπε ότι είναι μεγάλη αναγκαιότητα η επιστροφή στη θέση του δημάρχου του Χρήστου Σκουμπόπουλου.
Τώρα, πως γίνεται ο κ. Τσαβδαρίδης να δηλώνει πριν από 24 ώρες ότι το σκέφτεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος στη Βέροια και ότι του ζητούν πολλοί συμπολίτες και μετά να εμφανίζεται ένθερμος υπέρ του Σκουμπόπουλου είναι ένα θέμα όσο να πεις.
Δηλαδή ο αγαπτός τέως βουλευτής θεωρεί ότι όσοι τον ακούν είναι χωρίς κρίση; Θεωρεί ότι μπορεί να λέει ότι του έρθει πρόχειρο;
Εκτός κι αν του ήρθε κάπως βαρύ αυτό που είπε γι αυτόν ο Μ. Χαλκίδης σχολιάζοντας τις πιέσεις που δέχεται από πολίτες να είναι υποψήφιος δήμαρχος.
Τι είπε ο βουλευτής; Είπε ότι αυτά είναι καραγκιοζιλίκια...

H ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΑΓΓ. ΒΑΡΕΛΛΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στα πλαίσια των επισκέψεων συγγραφέων στα σχολεία η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το 2ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας προσκάλεσαν στις 28 Ιανουαρίου 2010 την σπουδαία συγγραφέα Αγγελική Βαρελλά με το πλούσιο και αξιόλογο Λογοτεχνικό έργο.
Τα παιδιά του 2ου και 6ου Δημοτικού σχολείου προετοιμασμένα , έχοντας διαβάσει βιβλία και γνωρίζοντας τους ήρωες, τα θέματα ,τον τρόπο της γραφής της, έθεσαν πλήθος ερωτήσεων στη συγγραφέα (πώς ξεκίνησε να γράφει, από πού αντλεί τα θέματα των βιβλίων της, κάθε πότε γράφει κ.ά.)
Η κ. Βαρελλά χαμογελαστή με αυθόρμητο λόγο απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις, τους μίλησε για το διάβασμα και πώς διαβάζοντας βιβλία μαθαίνεις τη γλώσσα, πετάς σε άλλους κόσμους, παίρνεις ιδέες, ψυχαγωγείσαι. Οι μαθητές μας διαπίστωσαν πως μπορείς να ταξιδέψεις με την φαντασία σου, διαβάζοντας ένα ωραίο βιβλίο.

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, ΤΟΝΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Παρών δηλώνει ο Χρήστος Σκουμπόπουλος για υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας και αυτό έγινε σαφές στην εκδήλωση που έκανε την Παρασκευή το βράδυ στο Σέλι παρόντων των συμβούλων της παράταξης αλλά και του βουλευτή της ΝΔ Μιχ. Χαλκίδη, των δυο τεως βουλευτών κ. Φωτιάδη και Τσαβδαρίδη, του νομάρχη Κ. Καραπαναγιωτίδη.
Ο τέως δήμαρχος Βέροιας είπε ότι όταν ολοκληρωθεί το χωροταξικό τότε η παράταξή του θα εκφράσει δημόσια την άποψή της.

Η σεμερινή διοίκηση του δήμου Βέροιας έχει ημερομηνία λήξης, είπε ο ομιλητής αποκαλώντας "κωμικοτραγική την σημερινή κατάσταση στον δήμο Βέροιας"
Από την πλευρά του ο Μ. Χαλκίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η παράταξη μπορεί να κερδίσει τον δήμο Βέροιας αλλά και τους άλλους δυο δήμους που θα προκύψουν από την διοικητική μεταρρύθμιση και σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην δημιουργία μόνο τριών δήμων τότε θα προκύψουν αντιδράσεις.
Επίσης τόνισε ότι θα γίνουν διαδικασίες επιλογής των υποψήφιων δημάρχων και τελικά θα αποφασίσει ο πρόεδρος της ΝΔ και έκλεισε λέγοντας ότι η νυν διοίκηση του δήμου Βέροιας δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσαν οι Βεροιώτες.
Επίσης μίλησαν ο νομάρχης που τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενότητα του χώρου για τη νίκη, ο Λαζ. Τσαβδαρίδης που αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει ο Σκουμπόπουλος ως δήμαρχος (!) και ο Ηλ. Φωτιάδης που είπε ότι πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες το καλοκαίρι και θα προκύψει η νίκη.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΞΑΦΝΙΚΗ (;) ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΣΙΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Την παραίτηση του από την θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΒ κατέθεσε ο Αντώνης Τσιάρας. Η παραίτηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και έρχεται ως συνέχεια στις αντιδράσεις Δημοτικών Συμβούλων, στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, για τις αμοιβές των προέδρων των Νομικών Προσώπων.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσιάρας αναφέρει: «Θα ήθελα να ενημερώσω

τους πολίτες του Δήμου μας ότι υπέβαλα στις 27-1-2010 την παραίτηση μου από την προεδρεία του Διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Β. με επιστολή που απέστειλα στην Δήμαρχο, ευχαριστώντας την ταυτόχρονα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου την μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση του Νομού μας και σίγουρα έναν οργανισμό πολύ πιο συγκροτημένο από πολλούς «Καποδιστριακούς» Δήμους. Στην επιστολή αυτή αναφέρθηκα στους λόγους της παραίτησης μου ενώ παράλληλα έκανα και έναν σύντομο απολογισμό της τριετούς θητείας μου.

Δεσμεύτηκα επίσης ότι θα υποβάλλω τις προσεχείς μέρες αναλυτικό υπόμνημα, για όλα τα ζητήματα - εκκρεμότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη (οικονομικά, διοικητικά, τεχνικά, κλπ) στην επιχείρηση, ενώ θα είμαι στη διάθεση και του επόμενου προέδρου για όποιες διευκρινήσεις. Παράλληλα θα προγραμματίσω και δια του τύπου έναν απολογισμό της τριετούς θητείας μου.
Στο διάστημα των τριών χρόνων έκανα ότι μπορούσα για να ανταποκριθώ στο ρόλο μου. Πολλά θέματα προχώρησαν στην επιχείρηση ενώ κάποια άλλα έμειναν πίσω. Θεωρώ ότι το ισοζύγιο των επιτυχιών σε σχέση με τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις είναι ξεκάθαρα θετικό και είμαι περήφανος για αυτό. Παράλληλα εκτιμώ ότι δεν φοβήθηκα ποτέ να καταπιαστώ με όποια θέματα «έκαιγαν» και να μπω μπροστά με αποφάσεις που μπορεί εκ πρώτης να φαίνονταν πολιτικάντικα λανθασμένες, αλλά έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι ήταν προπαντός δίκαιες και μακροπρόθεσμα πολιτικά ορθές. Για τις αποφάσεις αυτές λοιδορήθηκα έμμεσα και παραπολιτικά καθώς δεν μπορούσε κανένας να με κατηγορήσει ξεκάθαρα και με επιχειρήματα που αντέχουν σε πραγματική, ουσιαστική και δίκαιη κριτική.

Δεσμεύτηκα επίσης στη Δήμαρχο ότι θα βοηθάω και θα εργάζομαι για το κοινό καλό και τα συμφέροντα του Δήμου που πρέπει να ταυτίζονται με το συμφέρον της ίδιας και της δημοτικής μας ομάδας. Έτσι, από το πρωί της Τρίτης, παρόλο που είχα λάβει τις αποφάσεις μου, λόγω και των θλιβερών καταστάσεων που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, συνεχίζω απρόσκοπτα να ασχολούμαι με προβλήματα του Δήμου. Άλλωστε ποτέ δεν διεκδίκησα κοινωνική καταξίωση, προβολή και οικονομικά οφέλη με την συμμετοχή μου στα κοινά της πόλης παρά μόνο να προσφέρω με όλη τη δύναμη του μυαλού μου υπηρεσίες σωστές, τίμιες, δίκαιες και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όταν κοιτάω τον καθρέπτη μου ξέρω πολύ καλά τι βλέπω μπροστά μου και αυτό που βλέπω δεν άλλαξε από το κοστούμι του προέδρου ούτε έλαμψε περισσότερο.

Με την παραίτηση αυτή ξέρω πολύ καλά ότι μένουν ζητήματα στην Δ.Ε.Υ.Α.Β. σε εκκρεμότητα αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι δεν είμαστε ούτε η αρχή ούτε το τέλος του κόσμου. Η απόφαση μου θα στεναχωρήσει κάποιους ανθρώπους που συνεργάστηκα μαζί τους, πίστεψαν σε μένα και μπήκαν μπροστά υπερβάλλοντας εαυτούς για να πετύχουμε τους στόχους για μια καλύτερη Δ.Ε.Υ.Α.Β. Τους ανθρώπους αυτούς ευχαριστώ από καρδιάς για όσα κάνουν για την επιχείρηση. Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι και τι προσφέρουν καθημερινά. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία».

ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΑΡΧΑΙΩΝ

Ένας 44χρονος, ένας 56χρονος κι ένας 51χρονος συνελήφθησαν από άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας την Παρασκευή (29/1) στις 12.15πμ στο Νεοχώρι Αλεξάνδρειας
για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων. Οι αστυνομικοί έλεγξαν το αυτοκίνητο που επέβαιναν οι τρεις άνδρες και βρήκαν 6 μεταλλικά αρχαία νομίσματα, δυο φτυάρια, τέσσερις χάλκινες ράβδους (προορίζονταν για ραβδοσκόπηση) και μια αυτοσχέδια μεταλλική ράβδο σε σχήμα «Τ» προοριζόμενη για ανίχνευση αντικειμένων εδάφους.

Ακολούθησε έρευνα στα σπίτια των συλληφθέντων όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μια μηχανή ανίχνευσης μετάλλων.
Από την αρχαιολογική υπηρεσία εκτιμάται ότι πρόκειται για νομίσματα απροσδιορίστου περιόδου και αρχαιολογικής αξίας και χρονολογημένα από περίοδο Ελληνιστικής Εποχής. Τα νομίσματα και τα εργαλεία κατασχέθηκαν και οι δράστες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ Μ. ΧΑΛΚΙΔΗ;

Για ποιον είπε ο Μιχ. Χαλκίδης ότι αυτά που κάνει είναι "καραγκιοζιλίκια";
Τι είπε σχετικά με την δέσμευσή του ότι θα επιδιώξει να καθαρίσει τον βούρκο που είχε δημιουργηθεί στη ΝΔ της Ημαθίας προεκλογικά;
Τι είπε για τις σχέσεις του με τον αντιδήμαρχο Αλεξάνδρειας Σάκη Κούγκα;
Ποια είναι η εκτίμησή του για τις δημοτικές εκλογές του Νεομβρίου;
Τι στάση θα κρατήσει σχετικά με την διαδικασία επιλογής των υποψηφίων δημάρχων;
Σε λίγο εκτενή αποσπάσματα της σημερινής συνέντευξης του βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη στο ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7fm στους Τ. Καμπάνη, Χ. Μόχλα και Ρ. Καραλιόπουλο.
Μια συνέντευξη που θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων αφορμή και αιτία για πολιτικές αντιδράσεις εντός και εκτός της ΝΔ

Ο ΞΥΝΙΔΗΣ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ, ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Ειδήσεις έβγαλε η χτεσινή επίσκεψη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία Σ. Ξυνίδη. Ο βουλευτής Ξάνθης έφτασε το μεσημέρι στη Βέροια και γευμάτισε με τον Στ. Παπαστεργίου, γραμματέα της Ν.Ε, τον Ηλ. Μεντή, μέλος της Ν.Ε και τον κ. Βλαχογιάννη από το οργανωτικό του κόμματος.
Ο γραμματέας αναφέρθηκε στο αγροτικό πρόβλημα, στην οικονομική κρίση, στα οργανωτικά ζητήματα του κόμματος και βέβαια στον "Καλλικράτη" και στις επιλογές των υποψηφίων δημάρχων..

Ο κ. Ξυνίδης για το αγροτικό είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου στις Σέρρες ανέφερε δέκα σημεία εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί τα 9,5 και έκανε εκτενή ανάλυση των δεσμεύσεων του υπουργείου. Κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατόν και τώρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του καλώντας τους αγρότες να απεμπλέξουν τη χώρα.
Για την οικονομική κρίση κατηγόρησε τη ΝΔ και τόνισε ότι όλοι οι έλληνες πρέπει να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια και ότι η κυβέρνηση προσέχει τις ασθενέστερες τάξεις με σειρά νομοθετημάτων (επίδομα, τειρεσίας κλπ)
Για τα οργανωτικά ο γραμματέας έδειξε ότι ενοχλείται από την κριτική που του γίνεται και εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο, ότι το κόμμα είναι ανύπαρκτο κλπ. Είπε ότι η οργάνωση τελεί υπό το κράτος ενός "σοκ" αφού το ένα τρίτο του στελεχικού δυναμικού από το Ε.Σ έχει στελεχώσει πολιτικές θέσεις του κράτους και θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ώστε να αντικατασταθούν και να αρχίσει να λειτουργεί το όργανο.
"Δεν θα κάνουμε συνεδρίαση του Ε.Σ για να βγουν κάποιοι στην δημοσιότητα, θα συνεδριάσουμε όταν έχουμε πλήρη πολιτική αντζέντα" είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για τις δημοτικές εκλογές και τον "Καλλικράτη" είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη τομή και η οποία γίνεται αποδεκτή από την ευρεία πλειοψηφία των αιρετών.
Απαντώντας στην ερώτηση πως θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων δημάρχων είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι θέμα αρχής να ισχύσει η Αξιολόγηση των αιρετών και να υπάρξουν διαδικασίες από τις οποίες θα προκύψουν εκείνα τα στελέχη που θα έχουν την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση.
Είπε επίσης ότι το μοντέλο της εκλογής του Γ. Παπανδρέου είναι το καλύτερο, θα επιδιωχθεί να υλοποιηθεί αλλά παράλληλα θα ακούσουν την τοπική κοινωνία και ότι δεν θα θυσιαστεί η ουσία για την διαδικασία.

ΜΑΡΚΟΒΙΤΗΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΕΡΓΑΤΕΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΤΑ 70% ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


Αρκούντως σοβαρά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χτες στην συνεδρίαση του Ν.Σ. Ημαθίας.
Κατ αρχάς το σώμα εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο λαό της Αιτής και αποφασίστηκε να κατατεθούν οι αμοιβές της συνεδρίασης υπέρ αυτού.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών κατατέθηκε επίσης ψήφισμα συμπαράστασης με τον νομάρχη να δηλώνει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και για τους αγρότες του Νομού μας, καθώς ακόμη υπάρχουν βιομηχανίες οι οποίες δεν έχουν πληρώσει τους αγρότες, ενώ δεν έχουν δοθεί ούτε τα 7 επιπλέον λεπτά στους παραγωγούς συμπύρηνου από τον ΕΛΓΑ.
Ο Νομάρχης ζήτησε ακόμη να επιδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης και για το θέμα των εποχικών εργατών της Ημαθίας.
Σε αυτό το σημείο το λόγο πήρε ο κ. Μαρκοβίτης ο οποίος είπε ότι το Υπουργείο αυξάνει το ημερομίσθιο των εργατών σε 45 ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρξει διπλασιασμός του αγροτικού κόστους και οι αγρότες να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον και το σκεπτικό του βρήκε σύμφωνο ολόκληρο το σώμα
Ο κ. Μηνάς τόνισε ότι το θέμα των αγροτών είναι πολύ σοβαρό καθώς θίγονται και άλλες παραγωγικές τάξεις. Είπε μάλιστα ότι το Τμήμα Εμπορίου της Νομαρχίας θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσους ελέγχους, διότι υπάρχουν ήδη φαινόμενα ληγμένων προϊόντων σε υπεραγορές της Ημαθίας. Ο κ. Τρεμπελής έθεσε το ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια στο Νομό μας ενώ για τους αγρότες είπε ότι δεν μπορεί το σώμα να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο προβαίνουν σε κινητοποιήσεις.
Ο κ. Μούρνος ρώτησε τον Νομάρχη για το θέμα των μελετών έργων που ετοιμάζει η Νομαρχία ενόψει του ΕΣΠΑ, αλλά και για το δρόμο Βέροιας – Βεργίνας.
Ο οδικός άξονας «Βέροια – Νάουσα – Έδεσσα»
Απαντώντας ο κ. Καραπαναγιωτίδης είπε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας έχουν επικεντρωθεί τον τελευταίο καιρό σε θέματα σχολικής στέγης και οδοποιίας. Είπε ακόμη ότι διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο θα συνδεθεί ο νέος οδικός άξονας Βέροιας – Νάουσας – Έδεσσας, στην Εγνατία Οδό, κοντά στη Μέση έτσι ώστε να μην μείνει «απ’ έξω» όπως είπε ούτε η Βέροια αλλά ούτε και η Βεργίνα. Δήλωσε ακόμη ότι είναι έτοιμη η μελέτη του έργου Φυτειά – Αρκοχώρι..
Ευρεία σύσκεψη για τον Οδικό Άξονα «Βέροια – Νάουσα- Έδεσσα» ζήτησε ο κ. Καπετανόπουλος έτσι ώστε η Περιφέρεια να ενημερώσει τους πάντες για την πρόοδο του έργου.
Ο κ. Καραπαναγιωτίδης είπε ότι αναμένει σύντομα την νέα Περιφερειάρχη κ. Λιονή να τον ενημερώσει για το έργο αυτό, αφου όπως είπε στην τελευταία συνάντηση που είχε μαζί της έδειξε ότι γνωρίζει καλά την πορεία του έργου.
Ο κ. Γαβριηλίδης από την πλευρά του επανέλαβε ότι οι μελέτες του Οδικού Άξονα έπρεπε να ενταθούν στο 3ο ΚΠΣ ενώ τώρα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν χρήματα για να γίνει αυτό το έργο. Δήλωσε ότι το έργο ξεκίνησε όταν ήταν Νομάρχης ο κ. Βλαζάκης αλλά τότε δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το είχε εντάξει στο σχεδιασμό της Εγνατίας Οδού, παρόλο που είχε χαρακτηριστικά καθέτου άξονα.
Την αξιοποίηση της Περιφερειακής Αγοράς της Κουλούρας ζήτησε ο κ. Τσιλογιάννης ενώ ο Νομάρχης απάντησε λέγοντας ότι το θέμα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν αλλάξει η χρήση γης έτσι ώστε να δοθεί σε Ημαθιώτες επιχειρηματίες οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα βιοτεχνικό πάρκο.
Το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο της Βέροιας έθεσε ο κ. Γαβρίδης με το κ. Καραπαναγιωτίδη να απαντά πως η Νομαρχία θα προβεί σε παρεμβάσεις στο υφιστάμενο κτίριο, ενώ υπάρχει το αίτημά της για κατασκευή Μουσικού Γυμνασίου.
Τέλος για το θέμα των επιχορηγήσεων της Νομαρχίας σε πολιτιστικούς συλλόγους (στην συγκεκριμένη περίπτωση για εκδηλώσεις της Αποκριάς), ο κ. Κουκουρδής πρότεινε να μην δοθούν ενισχύσεις και τα χρήματα να πάνε σε τεχνικά έργα του Νομού.
Την φειδωλή ενίσχυση λόγω της οικονομικής κρίσης πρότεινε ο κ. Μηνάς ενώ τέλος η κ. Μπαλτατζίδου διαφώνησε αναρωτώμενη για ποιο λόγο γίνεται η πρόταση τώρα μετά από 3 χρόνια της Νομαρχιακής Αρχής.
Ο Νομάρχης είπε πως οι επιχορηγήσεις είναι ήδη μικρότερες από άλλες χρονιές αλλά υπάρχουν πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι προσφέρουν πολλά στον πολιτισμό της Ημαθίας.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ Κ.Υ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Ο Θ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ

Το Κέντρο Υγεία Αλεξάνδρειας επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής Ημαθίας Θανάσης Γικόνογλου, όπου είχε ενημερωτική συνάντηση με τη Διευθύντρια κ. Βολουδάκη και τον Πρ. Ιατρικών Υπηρεσιών κ. Ανδρεάδη.

Τα θέματα που επισημάνθηκαν ήταν:
-Επέκταση του Κέντρου Υγείας για τη δημιουργία τεσσάρων νέων ιατρείων.
-Προβλήματα έλλειψης προσωπικού, που διογκώνονται με την απόσπαση ιατρών και νοσηλευτών σε περιφερειακά ιατρεία.
-Προβλήματα έλλειψης ειδικευμένων γιατρών στις εφημερίες. Δεν στέλνει το Νοσοκομείο Βέροιας.
-Έλλειψη τραυματιοφορέων, στο σημείο να μην λειτουργεί η υπηρεσία τις νυχτερινές ώρες.
-Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.
Για το θέμα αυτό ο βουλευτής ενημερώθηκε ότι το Κέντρο Υγείας αναγκάζεται να καταφεύγει στα φαρμακεία της περιοχής για να εξασφαλίσει φάρμακα για περιστατικά καρδιακών εμφραγμάτων, έως και ασπιρίνες!

Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση του Διοικητή του Νοσοκομείου της Βέροιας, διαβεβαίωσαν τα στελέχη του Κ.Υ.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις αποσπάσεις προσωπικού, που γίνεται άνευ προγραμματισμού σε βάρος της λειτουργίας του Κ.Υ. Αλεξάνδρειας.
Ο κ. Γικόνογλου, μετά την ενημέρωση που του έγινε στο Κ.Υ. Αλεξάνδρειας δήλωσε:
"Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εγκαταλείφθηκε σε μαρασμό από την κυβέρνηση της Ν.Δ., που έδωσε τους πολίτες βορά στα συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών στον τομέα της υγείας. Αποστολή της κυβέρνησης σήμερα είναι να στήσει ξανά εκ βάθρων το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο νοσεί πιο βαριά απ ότι οι ασθενείς οι οποίοι απευθύνονται σε αυτό για να βρουν την υγειά τους.
Μετά τα καίρια πλήγματα που επέφερε στο Ε.Σ.Υ. η Ν.Δ., η προσπάθεια της κυβέρνησης θα είναι σίγουρα πολύ σοβαρή και επίπονη. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε και οι Έλληνες θα αποκτήσουν ξανά ένα δυνατό και άρτια δομημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας".

ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το ζήτημα των καταλογισμών σε συμβούλους προηγουμένων διοικήσεων απασχόλησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, την Τετάρτη, πριν από την συζήτηση για τον Καλλικράτη.

Το θέμα τέθηκε από τους κ. Ανδρέα Βλαζάκη, Νίκο Λυσίτσα και Γιώργο Κυριακίδη, οι οποίοι έπεσαν «θύματα» καταλογισμών για αποφάσεις που ψήφισαν και επί πολλά χρόνια προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, να απεγκλωβιστούν από αυτό τον βραχνά (αφορούν την διοίκηση Βλαζάκη που ενέκρινε κάποιες δαπάνες το 1996 και την διοίκηση Σπάρτση η οποία ενέκρινε το 2001 τον απολογισμό του 1996 ο οποίος περιελάμβανε τις επίμαχες δαπάνες ).

«Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε ομηρία» δήλωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θανάσης Κοπατσάρης.
Οι κ. Βλαζάκης, Λυσίτσας, Κυριακίδης τόνισαν ότι το θέμα είναι πολιτικό και μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και ζήτησαν την παρέμβαση της Νομαρχίας για να δημιουργηθούν οι συνθήκες επίλυσής του.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις Νομαρχιακών Συμβούλων που συμφώνησαν με το αίτημα των τριών. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να στηρίξει τους προηγούμενους συμβούλους και θα μεταφέρει το θέμα στο συνέδριο της ΕΝΑΕ.
Προβλήματα καταλογισμών εκτός από τους πρώην νομαρχιακούς συμβούλους αντιμετωπίζουν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Βέροιας αλλά και πολλές πρώην διοικήσεις ΟΤΑ άλλων νομών. Τα ποσά που καταλογίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις είναι «εξοντωτικά» και φυσικά αδύνατο να πληρωθούν.
ΠΗΓΗ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ

ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ


Κατά πλειοψηφία αθωώθηκαν την Τρίτη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείου Βέροιας, οι υπεύθυνοι των βιομηχανικών σφαγείων της Βέροιας. Η υπόθεση, που αφορούσε τη διαχείριση των υποπροϊόντων των σφαγείων που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο καθώς και την ταφή των αποβλήτων, εκκρεμούσε από το 2007 και κατηγορούμενη ήταν η τότε διοίκηση των σφαγείων.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τη διαχείριση των υποπροϊόντων διαφόρων σφαγείων της χώρας μας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε πρόσφατα την Ελληνική Δημοκρατία διότι αυτή «μη εφαρμόζοντας ορθώς τον κανονισμό (ΕΚ) 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2002, για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, και μη επιβάλλοντας τις δέουσες κυρώσεις όσον αφορά την ταφή των αποβλήτων χωρίς προηγούμενη μεταποίηση, την απουσία επίσημων ελέγχων, καθώς και τις πλημμέλειες στη διαδικασία εγκρίσεως των εγκαταστάσεων διαχειρίσεως των ζωικών υποπροϊόντων και στη διαδικασία αποτεφρώσεως του υλικού ειδικού κινδύνου, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 4, παράγραφος 2, στοιχεία α΄ και γ΄, 5, παράγραφος 2, στοιχείο γ΄, 6, παράγραφος 2, στοιχείο β΄, 10 έως 15, 17, 18 και 26 του κανονισμού αυτού».

ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ

Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το έργο εγκατάστασης ασύρματων υποδομών στο Δήμο Μακεδονίδος. Οι υποδομές, συνολικά 12 αναμεταδότες,

που εγκαταστάθηκαν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, δηλαδή στα δημοτικά διαμερίσματα Ριζωμάτων, Δασκίου, Σφηκιάς και Πολυδένδρου, παρέχουν τη δυνατότητα ασύρμα­της και υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης χρηστών με το διαδίκτυο.Το έργο συμβάλλει στη διάδοση των νέων τεχνολογιών και στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Μέσω της υλοποίησης του έργου στο Δήμο Μακεδονίδος, προβλέπεται να καταπολεμη­θεί η «περιθωριοποίηση» των απομακρυσμένων περιοχών όσον αφορά στις νέες τεχνολο­γίες, να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες του Δήμου και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Σκοπός του έργου, είναι η παροχή ασύρμα­της και υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης χρηστών με το διαδίκτυο, ώστε να μπορούν τόσο οι δημότες του Δήμου, αλλά και όλοι οι επισκέπτες που επισκέπτονται τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μακεδονίδος, να αξιοποι­ούν υπηρεσίες που σχετίζονται με το διαδίκτυο, όπως είναι: πλοήγηση σε ιστοσελίδες, «φόρτωση» αρχείων, ανάγνω­ση ηλεκτρονικής αλληλογρα­φίας κ.ά., και μάλιστα χωρίς την καταβολή αντιτίμου. Ταυτοχρόνως, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει τις υπηρεσίες του παρέχοντας πληροφορίες τόσο γενικής φύσεως, που αφορούν στα Δημοτικά του Διαμερίσματα, όσο και περισσότερο εξειδικευμέ­νες, που άπτονται της φιλοσο­φίας της ηλεκτρονικής Δια­κυβέρνησης (e-Government). Η ασύρματη υποδομή εξασφαλίζει τη δυνατότητα τροποποίησης και αναβάθμι­σης του δικτύου με προσφορά πρωτοπόρων εφαρμογών, όπως συστημάτων εποπτείας χώρου, πυροπροστασίας δα­σών, ελέγχου της στάθμης του νερού, εγκατάστασης τηλε­φωνικού δικτύου κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Από τον δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώθηκε το αποκριάτικο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου με παιδικό αποκριάτικο πάρτι και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου
Παιδικό αποκριάτικο πάρτυ στη λέσχη Ποντίων.
Πολλές εκπλήξεις και ταχυδακτυλουργικά από την ομάδα «Πολυθέαμα»
Ώρα έναρξης 5:30 μμ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου
Παιδικό αποκριάτικο πάρτυ στην πλατεία του συνοικισμού Αγ. Γεωργίου
Ξεφάντωμα με πολλές εκπλήξεις από την ομάδα «Παιχνιδίσματα»
Ώρα έναρξης 5 μμ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου
Οι «αράπηδες» του Μοναστηρακίου Δράμας
θα ξεσηκώσουν το κέντρο της πόλης .
Δρώμενο με ρίζες στην αρχαία διονυσιακή λατρεία.
Ώρα έναρξης 11:00 πμ

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου
Άναμμα «Φανού» από τον πολιτιστικό σύλλογο Νησίου , μπροστά στην κοινότητα .
Αποκριάτικο γλέντι με καλό κρασί , μεζέδες και παραδοσιακή μουσική.
Ώρα έναρξης 7:00 μμ

Άναμμα «Φανού» από τον πολιτιστικό σύλλογο «ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ»
στην πλατεία σιδηροδρομικού σταθμού.
Κοζανίτικο ξεφάντωμα με παραδοσιακό κιχί , κρασί και καλή μουσική.
Ώρα έναρξης 8:00 μμ

Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου
«ΚΟΥΛΟΥΜΑ» στο χώρο του δημοτικού αμφιθεάτρου.
Άφθονο κρασί , νηστίσιμα εδέσματα και παραδοσιακή λαγάνα.
Πλούσιο Μουσικό πρόγραμμα με το καλλιτεχνικό σχήμα του Χρ. Λαζαρίδη.

ΕΙΜΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ...!

Βροχή πέφτουν οι διαθεσιμότητες για τους θώκους των δημάρχων στην Ημαθία.
Σήμερα το πρωί στην καθημερινή εκπομπή του ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7fm ο τέως βουλευτής της ΝΔ Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης όχι μόνον δεν απέκλεισε πιθανή ενασχόλησή του με τον δήμο Βέροιας αλλά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Είπε ότι οι πολίτες τον πιέζουν σε καθημερινή βάση να είναι υποψήφιος δήμαρχος, είπε ότι το σκέφτεται και βέβαια φρόντισε να πει ότι είναι ακόμα νωρίς για οποιδήποτε εξαγγελία.
"Όλα είναι ανοιχτά" είπε κλείνοντας βάζοντας φωτιά στον Χρήστο Σκουμπόπουλο.

Ο τέως βουλευτής με την ευκαιρία της πολιτικής εκδήλωσης που θα κάνει το πρωί στις 11 της Κυριακής στο ΑΙΓΕΣ είπε ότι διατηρεί ανοιχτά τα πολιτκά του γραφεία ως ένδειξη σεβασμού στους χιλιάδες ψηφοφόρους του που πικράθηκαν από το οριακό αποτέλεσμα.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΤΟ Ν.Σ ΗΜΑΘΙΑΣ

Υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης αλλά με μεταφορά αυτοτελών πόρων, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και συμμετοχή σε ένα σχήμα που δεν θα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, τάχθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας στην συζήτηση για το σχέδιο «Καλλικράτης».

Ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης δήλωσε ότι υπέρ ενός σχήματος που θα συμμετέχουν η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία και ίσως το Κιλκίς και θα έχει πρωτεύουσα την Βέροια ενώ για τις περιφέρειες που θα δημιουργηθούν να υπάρχουν ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες και πόροι.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Μούρνος έπλεξε το εγκώμιο του νέου σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση αλλά πρόσθεσε ότι για να πετύχει χρειάζεται περιορισμός των ορίων του κεντρικού κράτους, απόδοση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, με την αναθεώρηση του συντάγματος και κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων σχημάτων που θα δημιουργηθούν.
Ο κ. Μούρνος υποστήριξε ότι η Ημαθία πρέπει να συμμετάσχει σε ένα σχήμα με νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, μακριά όμως από την βαριά σκιά της Θεσσαλονίκης. Για τις αρμοδιότητες που πρέπει να δοθούν, ο κ. Μούρνος είπε θα πρέπει να διατηρήσουν όλες των σημερινών περιφερειών, να πάρουν τις αρμοδιότητες υπουργείων όπως επιχειρηματικότητα, συγκοινωνίες, αγροτική ανάπτυξη, σχολική στέγη, τουρισμό και οδικό δίκτυο και να διατηρήσουν και τις αρμοδιότητες των νομαρχιών εκτός από την μεταφορά των μαθητών, τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, τις αδειοδοτήσεις των μονάδων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη γνωμοδότηση για περιβαλλοντικές μελέτες.
Τέλος ο κ. Τρεμπελής, δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής, σημείωσε ότι οι πόροι που θα πρέπει να δοθούν να είναι ανάλογοι των αρμοδιοτήτων που θα περάσουν στις περιφέρειες και τέλος δήλωσε αντίθετος στην μεταφορά αρμοδιοτήτων υγείας, παιδείας πρόνοιας.
ΠΗΓΗ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ

Η Γ. ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΕΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

Η Γεωργία Μπατσαρά έβγαλε το Νομάρχη από το αδιέξοδο που είχε προκύψει με την εκλογή νέου Γραμματέα ..

Νομαρχιακού Συμβουλίου μετά την απροθυμία που έδειξαν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου. Η κ. Μπατσαρά δήλωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Καραπαναγιωτίδη για να σώσει το κύρος της παράταξης και με ψήφους 22 υπέρ, ένα λευκό κι ένα άκυρο εκλέχθηκε νέος γραμματέας αντικαθιστώντας τον Στάθη Γεωργιάδη.

ΕΓΙΝΕ Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ


Την Κυριακή (24-1-2010) πραγματοποιήθηκε η επαναληπτική-απολογιστική τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Λ.Β. στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο στο Πανόραμα, στο οποίο ολοκληρώνονται ήδη οι εργασίες

αποκατάστασης ζημιών και στεγανοποίησης της οροφής, έργο που δημοπράτησε ο Δήμος Βέροιας, κατόπιν συνεργασίας με τη Νομαρχία Ημαθίας, μετά το πέρας του οποίου θα παραδοθεί και θα λειτουργήσει απρόσκοπτα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πολιτιστική κίνηση του τόπου μας, όχι μόνο με τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων από την Ε.Λ.Β. αλλά φιλοξενώντας εκδηλώσεις και από άλλους Συλλόγους και φορείς.
Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Β. Λάζαρος Κουμπουλίδης τόνισε ιδιαίτερα το «οικογενειακό κλίμα» που επικρατεί τόσο εντός του Δ.Σ. όσο και στα τμήματα της Λέσχης, που σε συνδυασμό με την εργατικότητα πολλών μελών επιτεύχθηκε η υλοποίηση των περισσότερων στόχων που έθεσε το Δ.Σ.. Κατόπιν κάθε ένα μέλος του Δ.Σ. αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους παρουσιάζοντας με τάξη και συνέπεια το έργο της κάθε εφορίας.

Τον οικονομικό απολογισμό έκανε ο Ταμίας κ. Αρχιμήδης Ιντζεβίδης, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα για την οικονομική διαχείριση του 2009, αλλά και για τους ετήσιους τακτικούς ελέγχους της ελεγκτικής επιτροπής, δηλώνοντας ότι παρά το μεγάλο κύκλο εργασιών της Λέσχης και την πραγματοποίηση πολλών και δαπανηρών εκδηλώσεων δεν υφίσταται καμία απολύτως οφειλή.
Μετά την κατάθεση του προγραμματισμού και του προϋπολογισμού για το 2010, έγιναν από τα μέλη της Λέσχης ερωτήσεις και τοποθετήσεις και αφού δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις, μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και αποδοχής εγκρίθηκαν από το σώμα.

Η Γενική Συνέλευση υπερψήφισε την εισήγηση του Δ.Σ., ως προς την τακτοποίηση του μητρώου μελών, η οποία όπως επισημάνθηκε κατά την ανάλυση του θέματος από τον Γενικό Γραμματέα κ. Νικόλαο Ξενιτόπουλο, γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Λέσχης. Επίσης το σώμα υπερψήφισε ομόφωνα και την εισήγηση του θέματος για τη μη επιστροφή των κειμηλίων της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας από τον κ. Αδάμ Θεοδωρίδη, με την οποία η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί την διοίκηση να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να επανέλθουν τα κειμήλια και να εκτεθούν στη Λέσχη, σε εκθετήριο το οποίο ήδη έχει δημιουργηθεί και τοποθετηθεί για το σκοπό αυτό στο κτίριο της.

Το παρόν στην συνέλευση έδωσε και ο Νομάρχης κ. Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία μεταξύ της διοίκησης και όλων ανεξαιρέτως των τοπικών αρχών. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την επιτυχή εξέλιξη των εργασιών στεγανοποίησης του Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου, τονίζοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει τη δυναμική παρουσία της Λέσχης στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές της προκειμένου να συμβάλει στην ευόδωσή τους.

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ. Αναστάσιος Αναστασιάδης και ο Γραμματέας Ιωάννης Ιωσηφίδης, αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία το έργο τους, τηρώντας μάλιστα αυστηρά το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε τεθεί, ευχήθηκαν καλή δύναμη και καλή επιτυχία για τη νέα χρονιά και προσκάλεσαν τα μέλη στον ετήσιο χορό στις 30 Ιανουαρίου 2010, στο κέντρο ΣΕΙΡΙΟΣ στο Μακροχώρι.

ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: ΚΑΚΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Απάντηση στην διαμαρτυρία που έκανε ο Νομάρχης Ημαθίας στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας για τον αποκλεισμό της Ημαθίας από τα τριήμερα αποδράσεων του Οργανισμού, εξέδωσε ο βουλευτής Θανάσης Γικόνογλου.

Στην απάντησή του τονίζει: «Ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες στον τοπικό τύπο, να υπερασπίζεται την τουριστική ανάπτυξη του νομού μας, με επιστολή που έστειλε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, διαμαρτυρόμενος επειδή η Ημαθία δεν συμπεριλήφθηκε στους τόπους προορισμού του προγράμματος τριήμερων χειμερινών αποδράσεων που υλοποιεί ο Οργανισμός. Ως βουλευτής Ημαθίας, μόλις πληροφορήθηκα την καταγγελία του Νομάρχη, ζήτησα πλήρη ενημέρωση από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας κάτι το οποίο και έγινε. Όπως μου εξήγησαν, το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από την υπηρεσία του Ν. Αττικής και δεν έχει πανελλαδική εμβέλεια. Δηλαδή, εργαζόμενοι - δικαιούχοι του Ν. Αττικής, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κουπόνια και να λάβουν μέρος σε εκδρομές με τρεις διανυκτερεύσεις σε κάποιο ορεινό κατάλυμα κοντινού στην Αττική Χιονοδρομικού Κέντρου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε καταλύματα κοντινών περιοχών της Αττικής, επειδή σε ένα τριήμερο δεν είναι δυνατόν οι δικαιούχοι να προλάβουν να ξεκουραστούν αν αναγκαστούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Οι εκδρομές πραγματοποιούνται οργανωμένα από την υπηρεσία, με λεωφορεία που νοικιάζει ο Οργανισμός και δεν αφορά εκδρομές που μπορεί να πραγματοποιηθούν κατά μόνας από τους δικαιούχους. Για αυτό το σκοπό, το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από την υπηρεσία της Αττικής στο Καρπενήσι, τα Καλάβρυτα, την Αράχοβα και το Πήλιο, περιοχές όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Αττική. Όπως μάλιστα μου εξήγησαν από τον Οργανισμό, ακόμα και η επιλογή του Πηλίου θεωρείται μακρινή και κουραστική και δεν είναι στις πρώτες επιλογές των εκδρομέων.
Ενημερώθηκαεπίσης, ότι το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά παρά μόνο 960 κουπόνια για αντίστοιχους δικαιούχους σε ολόκληρη την Αττική και δεν έχει καμιά σχέση με τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (το καλοκαίρι), που απευθύνονται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους εργαζόμενους. Ακόμα ενημερώθηκα, ότι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας Ν. Αττικής, έχει ήδη προκηρύξει μέσω του καταστήματος της Βέροιας ανοικτό διαγωνισμό που απευθύνεται στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα του νομού μας, για το πρόγραμμα 4ήμερων εκδρομών που θα διαρκέσει από τα μέσα Μαρτίου έως και τα μέσα Απριλίου. Το κατά πόσο μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα επισκεφθούν ή όχι την περιοχή μας γκρουπ εκδρομέων από την Αττική, θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι ξενοδόχοι του νομού για το διαγωνισμό αυτό, που έχει καταληκτική ημερομηνία τις 2 Φεβρουαρίου.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο Νομάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, εμφανίστηκε διαμαρτυρόμενος και καταγγέλλων άνευ λόγου και αιτίας. Δυο τινά λοιπόν μπορεί να συμβαίνουν: Είτε ως Νομάρχης δεν γνωρίζει τι γίνεται, κάτι το οποίο δεν με εκπλήσσει. Είτε ως Νομάρχης έχει επιστρατευτεί (ή αυτο-επιστρατευτεί) για τις αντιπολιτευτικές ανάγκες του κόμματος του, που αναζητά εναγωνίως ψήγματα σφαλμάτων της κυβέρνησης, μήπως και κερδίσουν πόντους συμπάθειας στην κοινή γνώμη. Σε κάθε περίπτωση, ο Νομάρχης συνεχίζει να επιβεβαιώνει αυτό που είχα πει προεκλογικά, ότι δηλαδή είναι γνήσιος εκφραστής της νεοδημοκρατικής πολιτικής αδράνειας, γιατί αν δεν ήταν αδρανής θα πρόσεχε περισσότερο όταν αποφασίζει να παίξει το ρόλο του».

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτη την μεγάλη έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του νομού μας. «Πέντε

Πέντε ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων τα τρία σχολεία του νομού μας υπολειτουργούν καθώς για την επάνδρωση τους απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι επτά εκπαιδευτικοί ενώ αυτή την στιγμή εργάζονται μόνο επτά!! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρουμε ενδεικτικά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της Αλεξάνδρειας όπου φοιτούν 45 μαθητές σε δυο τμήματα και απασχολούνται δύο εκπαιδευτικοί. Ένας θεσμός που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθησης είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του, οδεύει προς την ολοκληρωτική απαξίωση και στην δια βίου διάλυση. Καλούμε τους υπεύθυνους του Υπουργείου να προχωρήσουν άμεσα στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των παραπάνω σχολείων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Τ.Α., ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΑΝ. ΛΑΜΠΙΡΗ


Για ακόμα μια φορά η Άννα Λαμπίρη κατέθεσε την άποψη του συνδυασμού της και την προσωπική της για το σχέδιο "Καλλικράτης". Στην συνεδρίαση της διευρυμένης νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ η κ. Λαμπίρη υποστήριξε ότι είναι άνισο και αντιαναπτυξιακό να συνενωθούν δήμοι όπως η Βέροια και οι Αντιγονίδες που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους.

Η κ. Λαμπίρη είπε:
Ως κάτοικος αγροτικής περιοχής, θεωρώ ότι ο Καποδιστρίας, αποδυνάμωσε μεν τα χωριά μας, αν μη τι άλλο όμως, κράτησε στο μεγαλύτερο ποσοστό, ξέχωρα τις αγροτικές, από τις αστικές περιοχές.
Σε αντίθεση με τον Καλλικράτη, που έρχεται τώρα, να βάλλει σε πρώτο πλάνο μόνο πόλεις, και τα χωριά, στην αφάνεια.
Ένας Καλλικράτης- τεχνοκράτης, σχεδιασμένος προφανώς από «άκαπνους» αστούς, που δεν έχουν ιδέα από χωριό!
Ας μιλήσουν οι αστοί για τις πόλεις, που είναι το δικό τους γνωστικό αντικείμενο, και ας ακούσουν κι εμάς τους «χωριάτες», γιατί αυτό απαιτεί η δημοκρατία και ο σεβασμός στην άλλη άποψη.
Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη!
Ημαθία, δεν είναι μόνο η Βέροια, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια! Είναι και τα χωριά!, του κάμπου, του βουνού, των ημιορεινών περιοχών, που όσο και αν τα υποτιμούν ορισμένοι, εν τούτοις δε μπορούν να τα αγνοήσουν!
Τα χωριά, έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, που είναι διαφορετικά από αυτά της πόλης.
Έχουν τις δικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, που είναι διαφορετικές από αυτές της πόλης.
Άλλο σχεδιασμό τοπικής ανάπτυξης χρειάζονται τα χωριά, και άλλο χρειάζεται η πόλη.
Είναι γνωστή η τάση των πόλεων να επεκταθούν εδαφικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, αναπτυξιακά.
Όπως επίσης, γνωστή είναι και η ανάγκη συγκράτησης και στήριξης του πληθυσμού στα χωριά, για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Σήμερα, ο αγρότης έχει το δικό του φορέα αυτοδιοίκησης, που όσο ανεπαρκής και αν είναι, του λύνει καθημερινά πρακτικά προβλήματα.
Νιώθει ασφαλής, γιατί στον τόπο του, υπάρχει ένας φορέας που νοιάζεται για αυτόν.
Φεύγει από το χωράφι και μπαίνει με τις λάσπες στο Δημαρχείο, χωρίς κανένας να τον παρεξηγήσει, γιατί, όλοι είναι αγρότες!
Και ας μου πει κάποιος, τι κοινό έχει η λάσπη του βάλτου, με το Μέγαρο Μουσικής της Βέροιας?
Ποιος θα παράγει τα αγροτικά προϊόντα, και τι θα τρώμε στο μέλλον, είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει σήμερα και όχι αύριο που θα το βρούμε μπροστά μας!
Και θα το βρούμε όλοι μπροστά μας, εάν επιχειρηθεί η συνένωση ανομοιογενών μονάδων αυτοδιοίκησης.
Ο κίνδυνος, της περεταίρω εγκατάλειψης και απερήμωσης των χωριών και ενός νέου κύματος αστυφιλίας και συγκέντρωσης του πληθυσμού στις πόλεις, είναι ορατός!
Κανένας δε θέλει να είναι πολίτης β και γ κατηγορίας, ριγμένος και παραμελημένος από το Κράτος.
Για τους παραπάνω λόγους, και άλλους πολλούς
προτείνω τα εξής:
Στο σχέδιο Καλλικράτης, να ληφθεί κατά προτεραιότητα υπόψη, το κριτήριο της ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑΣ χαρακτηριστικών των προς συνένωση αυτοδιοικητικών μονάδων, ώστε,
να δημιουργηθούν Δήμοι καθαρά αγροτικοί, ξέχωρα από τους αστικούς.
•Κάθε πόλη, ένας αστικός Δήμος, και
•Τα χωριά, συγκεκριμένης περιοχής, συνενώνονται και αποτελούν έναν αγροτικό Δήμο.
π.χ. στο Νομό Ημαθίας έχουμε τρεις πόλεις (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), συνεπώς 3 αστικούς Δήμους.
Τα χωριά του Νομού Ημαθίας μπορούν να χωρισθούν σε 4 περιοχές και να προκύψουν 4 αγροτικοί Δήμοι, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται κάτω από το φυσικό όριο του ποταμού Αλιάκμονα.
Έτσι συνολικά θα δημιουργηθούν 7 Δήμοι, (από τους 12 που υπάρχουν σήμερα).
Μέσα από τους αγροτικούς Δήμους θα περάσει:
η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, που αφορά στην εκπαίδευση των αγροτών, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στην εξυπηρέτηση των αγροτών κ.ά.
η περιβαλλοντική πολιτική,
η ενεργειακή πολιτική,
η πράσινη ανάπτυξη.
Φίλες και φίλοι, απλά, απλούστατα!
Ούτε νησιωτικό, ούτε τουριστικό, ούτε ιστορικό ούτε αστικό Δήμο.
Ο αγροτικός πληθυσμός της Ημαθίας, που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, χρειάζεται το δικό του αγροτικό Δήμο.
Τα χωριά με τα χωριά και οι πόλεις μόνες τους!

ΕΓΙΝΕ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Κληρώθηκαν τα ζευγάρια των ημετικών αγώνων για το κύπελλο της ΕΠΣ Ημαθίας.

Διαβάστε στα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

"ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ";

Του Νίκου Ασλάνογλου

Η καταδίκη της χώρας μας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον μήνα που διανύουμε, αφορούσε την διαχείριση των υποπροϊόντων των σφαγείων. Την Τρίτη, 26-1-2010, έγινε η δίκη των υπευθύνων των σφαγείων της Βέροιας, στη Βέροια. Η απόφαση κατά πλειοψηφία, μειοψήφησε η Πρόεδρος, ήταν ”αθώοι όλοι».

Ενώ προηγήθηκε η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στη Βέροια αθωώθηκαν. Στη αθώωση, βοήθησαν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας. Δήλωσαν ότι έκαναν ελέγχους και τα βρήκαν όλα εντάξει. Έκαναν μάλιστα και αναλύσεις που απέδειξαν ότι όλα ήταν όπως έπρεπε. Οι φωτογραφίες, δείχνουν ποια ήταν η κατάσταση πραγματικά. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, τι δυνατότητες έχει ο πολίτης για να προστατέψει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον; Το παρακάτω κείμενο, είναι ενημερωτικό. Δεν κρίνει την απόφαση της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι μέρος της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η Ελληνική Δημοκρατία, μη εφαρμόζοντας ορθώς τον κανονισμό (ΕΚ) 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2002, για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, και μη επιβάλλοντας τις δέουσες κυρώσεις όσον αφορά την ταφή των αποβλήτων χωρίς προηγούμενη μεταποίηση, την απουσία επίσημων ελέγχων, καθώς και τις πλημμέλειες στη διαδικασία εγκρίσεως των εγκαταστάσεων διαχειρίσεως των ζωικών υποπροϊόντων και στη διαδικασία αποτεφρώσεως του υλικού ειδικού κινδύνου, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 4, παράγραφος 2, στοιχεία α΄ και γ΄, 5, παράγραφος 2, στοιχείο γ΄, 6, παράγραφος 2, στοιχείο β΄, 10 έως 15, 17, 18 και 26 του κανονισμού αυτού».

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Πανικός επικρατεί αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Βέροιας και πιο συγκεκριμένα στην οδό Μαλακούση. Η αιτία είναι η ειδοποίηση που δέχτηκε το υποκατάστημα της τράπεζας Κύπρου ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα και επίκειται η έκρηξή της.

Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία και έσπευσαν επι τόπου δυνάμεις της καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής οι οποίες απέκλεισαν στο χώρο και κάνουν τις προβλεπόμενες έρευνες.
Για ότι νεώτερο θα σας ενημερώσουμε.

ΝΕΟ
Τελικά μετά την έρευνα της αστυνομίας αποδείχτηκε ότι το τηλεφώνημα για την τοποθέτηση βόμβας ήταν φάρσα..

OI BOOYΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΡΩΤΟΥΝ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ 7λ/κιλό ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ;

Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
με θέμα την “Υλοποίηση υπουργικών υποσχέσεων προς τους ροδακινοπαραγωγούς” κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Απ. Νάνος, Άγγ. Τζέκης, Γ. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:
“Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε υποσχεθεί στους διαμαρτυρόμενους ροδακινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας ότι θα δώσει επιπλέον 7 λεπτά στην τιμή των 18 λεπτών που έδιναν οι βιομηχανίες κομπόστας κ.α. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Το ίδιο μέτρο θα πρέπει να παρθεί και για τους ροδακινοπαραγωγούς της κεντρικής και γενικότερα όλης της χώρας αλλά βεβαίως και για τους παραγωγούς των βιομηχανικών αχλαδιών που έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.
Αν και το κόστος παραγωγής είναι μεγαλύτερο και οι παραγωγοί χρειάζονται και ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση τους, και φυσικά, τα 7 λεπτά δεν καλύπτουν αυτή την ανάγκη.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός εάν και πότε θα υλοποιηθούν οι Υπουργικές υποσχέσεις και αν θα καλύπτουν τους παραγωγούς όλης της χώρας συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών βιομηχανικού αχλαδιού.“

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΗΜΑΘΙΩΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ;

Συγκροτήθηκε η πρώτη εξεσαστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και για πρώτη φορά έχουμε μια συμμετοχή από πλευράς Ημαθίας...

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τάσος Σιδηρόπουλος συμμετέχει στην εν λόγω επιτροπή και είναι σαφές πως του δίνεται η ευκαιρία να γίνει ευρύτερα γνωστός αν κάνει καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ερωτήσεις και βέβαια αξιολογεί σωστά τα στοιχεία.

ΜΠΑΤΖΕΛΗ: ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ


Τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής και τις δράσεις για τους προσεχείς μήνες, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, παρουσία και του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας για τη Γεωργία, με τίτλο "Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα".

Τα βασικά σημεία της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άμεσων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως εξής:
- Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι συνολικές εισροές για το 2010 θα ανέλθουν στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.
- Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Η κατανομή των αποζημιώσεων γίνεται δικαιότερη.
- Συμμετοχή των νέων αγροτών στα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα, σε ποσοστό που προτείνεται να είναι 60%.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο του κόστους των εισροών.
- Έλεγχος της αγοράς με κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.
- Δημιουργία "Τειρεσία" και στον διατροφικό τομέα.
- Κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών και ένταξη της δια βίου μάθησης στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.
Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις. Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες, τόνισε η υπουργός. Τα συνολικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός έχουν ως εξής:
Α. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
- Εφαρμογή για τους αγρότες όλων των μέτρων που ισχύουν για τις άλλες κοινωνικές ομάδες
- Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και την υποβοήθηση των επενδύσεων.
- Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και καταβολή του υπολοίπου των πληρωμών του 2009 και έγκαιρη πληρωμή του 2010.
Β. ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

1. ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

- Καθιέρωση λίστας με ενδεικτικές τιμές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων. Προσδιορισμός μέσου όρου τιμών με βάση τις χαμηλότερες τιμές 2-3 φθηνότερων χωρών.
- Προσέγγιση του κόστους των λιπασμάτων από τη συνταγή προέλευσης και των φυτοφαρμάκων με βάση τη χρωστική ουσία.

2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

- Οργάνωση της αγοράς με στόχο τη μείωση του αριθμού των μεσαζόντων και του περιθωρίου του κέρδους τους.
- Ελεγχος αγοράς από τα "ελληνοποιημένα προϊόντα".
- Δημιουργία νέων θεσμών και ειδικών οργανισμών πώλησης αγροτικών προϊόντων από το Διαδίκτυο
- Οργάνωση και συντονισμός μηχανισμών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
- Σύνδεση του υπουργείου με άλλες πηγές δεδομένων (TAXIS, VIES, Ολοκληρωμένο Σύστημα Τελωνείων) για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των εισαγομένων προϊόντων
- Παρακολούθηση της διακίνησης των προϊόντων, έλεγχος των εμπόρων και των σημείων πώλησης
- Δημιουργία διατροφικού "Τειρεσία" με τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΟΓΑ)
- Αναδιάρθρωση ΟΓΑ σε συμφωνία με την ευρύτερη αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
- Αναμόρφωση ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" και τοπικών ΚΕΓΕ με ένταξη της δια βίου μάθησης για τα αγροτικά επαγγέλματα σε σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΈΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- Σύνταξη εθνικού προγράμματος αγροτικής έρευνας και ανασυγκρότησης του ΕΘΙΑΓΕ
- Διερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων προς ενίσχυση των εθνικών δράσεων
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

- Έναρξη εθνικής διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ
- Ενέργειες για τη μείωση του κόστους παραγωγής με τον προσδιορισμό του κόστους λιπασμάτων και την αύξηση των επενδύσεων
- Απλοποίηση των διαδικασιών με ενοποίηση και ανασυγκρότηση των οργανισμών του ΥΠΑΑΤ
- Διαβούλευση για τους κατοίκους της υπαίθρου που θα λαμβάνουν ενισχύσεις. Δεν θα αποκλειστούν μικροκαλλιεργητές οι έτερο-απασχολούμενοι στην ύπαιθρο που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την παράλληλη απασχόληση στη γεωργία.

ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ - ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

- Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή νέων αγροτών σε ποσοστό 60% σε όλα τα επίπεδα των Αγροτοσυνδικαλιστικών Οργάνων. Ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου έως τον Ιούνιο του 2010.
- Διοικητική αποκέντρωση του κράτους προς την Περιφέρεια και τους νέους Δήμους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών.
-Διερεύνηση συνένωσης υπαρχόντων συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομικά βιώσιμων σχημάτων.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

- Αναθεώρηση του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" για ενίσχυση των πραγματικών αγροτικών δράσεων σε συμφωνία πάντα με τις κοινοτικές οδηγίες. Εγκατάσταση νέων αγροτών.
- Ενίσχυση του "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" από άλλα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση χρόνου αξιολόγησης προτάσεων, δυνατότητα ένταξης μικρών σχεδίων βελτίωσης με παράταση του χρόνου υποβολής προτάσεων, συνέχιση προγραμμάτων μείωσης της νιτρορύπανσης, στοχευμένη χρηματοδότηση σε αγροπεριβαλλοντικά και βιολογική γεωργία, δημιουργία ζωνών παραγωγής με χρήση της ψηφιοποίησης.

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

- Ανάληψη πρωτοβουλιών διαμεσολάβησης με την ΑΤΕ για τα δάνεια. Στόχος είναι η καταβολή των ενιαίων ενισχύσεων κάθε χρονιάς το συντομότερο δυνατό. Για το 2010 δεδομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης, η ενιαία ενίσχυση μπορεί να πληρωθεί πριν το τέλος του 2010.
- Επιδότηση επιτοκίου των επενδυτικών προγραμμάτων από το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".
- Διαμεσολάβηση με υπουργείο Οικονομικών για ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, όταν είναι εφικτό από χρονική και δημοσιονομική πλευρά.

ΕΛΓΑ

- Νομοθετική ρύθμιση με άμεσο στόχο ψήφισης νομοσχεδίου μέχρι τον Μάρτιο του 2010.
- Ένταξη νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων.
- Ένταξη νέων ζημιογόνων αιτιών λόγω των κλιματικών αλλαγών με διαφάνεια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ

- Σύνδεση της αγροτικής γης με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας που υλοποιεί το αρμόδιο υπουργείο.
- Προσδιορισμός χρήσεων γης με εφαρμογή την ψηφιοποίηση του νέου ΟΣΔΕ.
- Εξέταση της επιδότησης του επιτοκίου για την αγορά αγροτικής γης από νέους αγρότες.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

- Όλοι σε όσους καταβάλλονται ενισχύσεις θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.
- Από 25.1.2010 όλα τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2009 είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.e-enisxyseis,gr
- Από 21.1.2010 όλες οι συστάσεις με τους δικαιούχους εθνικού αποθέματος 2006, 2007, 2008 έχουν αποσταλεί για ανάρτηση στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις ΕΑΣ.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΩΝ Ο Κ. ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ


Συνάντηση με εποχικούς εργάτες διαλογητηρίων και συνεταιριστικών φορέων της περιοχής Νάουσας είχε την Τρίτη (26/1) ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, παρουσία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Θανάση Τσίτση.

Το ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η απόφαση του ΟΑΕΔ να μην συμπεριλάβει επιχειρήσεις της περιοχής στις εποχικές με συνέπεια να χάνουν οι εργαζόμενοι τα προνόμιά τους ως προς την ένταξη στο ταμείο ανεργίας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από την πλευρά του κ. Τσίτση ζητήθηκε η στήριξη των αιτημάτων και η ανάκληση των σχετικών αποφάσεων του ΟΑΕΔ. Ο Νομάρχης απάντησε ότι κατανοεί πλήρως το δίκαιο των αιτημάτων, τόνισε ότι θα εντάξει το θέμα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Τετάρτης 27/1 και τέλος ότι θα αποστείλει έγγραφο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους εποχικούς εργαζόμενους στα αρμόδια Υπουργεία και τον ΟΑΕΔ.

"ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ" ΣΤΗΝ ΝΑΟΥΣΑ ΜΕ ΤΟΝ Π. ΒΟΥΛΓΑΡΗ


Με το βιβλίο του Παντελή Βούλγαρη με τίτλο «ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ» συνεχίζεται ο κύκλος εκδηλώσεων «Ο συγγραφέας και το βιβλίο του – 12ος χρόνος». Την εκδήλωση διοργανώνει το τμήμα Βιβλιοθήκης της Κ.Ε.ΔΗ.Π.Ο.Ν. σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Νάουσας (Εστία Μουσών).

Ο Παντελής Βούλγαρης θα μιλήσει για το σενάριο της ταινίας Ψυχή Βαθιά και θα συζητήσει με το κοινό.
Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Σε ποιον θάνατο πήγες.
Περνούσε αεράκι από εκεί;
- Μάρκος Μέσκος -
Στα πεδία των μαχών των Βαλκανικών πολέμων χάθηκαν 12.000 έλληνες στρατιώτες, στη Μικρασιάτικη εκστρατεία 37.000, στην Ιταλογερμανική επίθεση 15.000 και στον Εμφύλιο 70.000, στρατιώτες και αντάρτες.
Ο αριθμός και μόνο συγκλονίζει.
Σε κάθε πόλεμο σκληραίνουν οι άνθρωποι, τα πρόσωπα σκοτεινιάζουν. Στον Εμφύλιο η διάσταση είναι πιο δραματική γιατί καμία εξήγηση δεν πείθει απόλυτα, δεν παρηγορεί. Η εμφύλια αναμέτρηση είναι η πιο τραγική εκδοχή πολέμου.
Αφήνει για χρόνια ανοιχτές πληγές.
Ο λαός και ο τόπος πληρώνουν πανάκριβο λογαριασμό.
Καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι υπερήφανη, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα ήταν καλά καμωμένα. Από νέος ήθελα να κάνω μια ταινία γι’ αυτό το δύσκολο και οδυνηρό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας.
Την έκανα στα 68 μου.
Για τη συγγραφή του σεναρίου ανέβηκα πολλές φορές σε όλα τα χωριά και τις βουνοκορφές του Γράμμου και του Βιτσίου, όπου διαδραματίζεται η ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ. Απαιτήθηκε πολύχρονη έρευνα σε επίσημα ντοκουμέντα, επιστημονικές μελέτες, γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, που συχνά απέδιδαν απροσδόκητα αποτελέσματα, αφορμές για στοχασμό και αναστοχασμό πάνω στα γεγονότα.
Δεν είμαι πολιτικός, ούτε ιστορικός, είμαι καλλιτέχνης και στην ταινία καταθέτω αυτό που μου αναλογεί, αυτό πού μέσα μου, επιμένει να με συγκλονίζει.
Τη μοίρα των απλών ανθρώπων, των από κάτω, των λησμονημένων θυμάτων.
Κινηματογράφησα μια κόλαση που διαδραματίστηκε στον παράδεισο, την ασύλληπτης ομορφιάς φύση της Δυτικής Μακεδονίας.
Εστίασα στα πρόσωπα και τις ιστορίες των ταπεινών, ανταρτών, στρατιωτικών και χωρικών της περιοχής.
Ιστορίες μεγάλης σκληράδας και μεγάλης ανθρωπιάς.
Ήρωες μου δύο αδέρφια, βοσκόπουλα, 17 και 14 χρονών. Η τύχη τους, τύχη των τότε καιρών.
Πολυβόλα, αμερικάνικες βόμβες Ναπάλμ, παράσημα ηρώων, στρατοδικεία.
Η ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ βγήκε 60 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου.
Γιατί σήμερα πια μια τέτοια ταινία;
Γιατί όταν η ιστορία φεύγει από τα αρχεία με τις διαταγές και τους αριθμούς, και «γράφεται» πάνω σε ζωντανά πρόσωπα και κορμιά μιλάει διαχρονικά, θυμίζει, προβληματίζει. Γιατί η τέχνη αντλεί από την ανθρώπινη περιπέτεια.
Με ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ λοιπόν για τα παρακάτω της ζωής και του σινεμά.

Βιογραφικό
Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου και ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη. Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Παράλληλα με τον κινηματογράφο, έχει δουλέψει και στην τηλεόραση, σκηνοθετώντας δύο σήριαλ και πολλά ντοκιμαντέρ,
ανάμεσα τους και ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Ρίτσο, για λογαριασμό της Γερμανικής τηλεόρασης WDR. Έχει κάνει πολλές θεατρικές σκηνοθεσίες. Το 1995 τιμήθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης με μία αναδρομική παρουσίαση του συνόλου του έργου του.

Οι ταινίες του
2009 ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ, ταινία μεγάλου μήκους, 16mm, έγχρωμη, 140'
2009 ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ, ντοκιμαντέρ, 60'
2004 ΝΥΦΕΣ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 128'
1998 ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 118'
1995 ΑΚΡΟΠΟΛ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 130'
1991 ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 108'
1988 Η ΦΑΝΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΝΕΑ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 117'
1985 ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 135'
1982 Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, παιδική σειρά για την ελληνική τηλεόραση
1980 ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 125'
1976 HAPPY DAY, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 120'
1973 ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 110'
1972 ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ, ταινία μεγάλου μήκους, 3mm, έγχρωμη, 110'

ΔΑΛΛΑΣ ΣΤΟ Ράδιο Αλεξάνδρεια: Η ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ "12" ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Λάβρος υπέρ της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ και υπέρ της θέσης "12" εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Μακεδονίδος και πρώην πρόεδρος του ΕΣΔΑ Γιάννης Δάλλας στην ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ράδιο Αλεξάνδρεια 97,7fm και στην εκπομπή του Χρήστου Αλευρά.
Ο κ. Δάλλας τόνισε ότι ευθύνονται όλοι όσοι αντέδρασαν και συνεχίζουν αντιδρούν στην κατασκευή της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ με αποτέλεσμα, όπως είπε, να χαθούν 23 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία θα κληθούμε να τα καταβάλλουμε όλοι οι Ημαθιώτες.

"Μελέτες υπάρχουν και μάλιστα ογκοδέστατες για κάθε πράγμα, μελέτες δεν έχουμε μόνο για ένα πράγμα, για όσους αντιδρούν" είπε χαρακτηριστικά για όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που αντιδρούν συμπληρώνοντας ότι το κάνουν αυτό διότι θέλουν να προβληθούν και να επιβεβαιωθούν πολιτικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Χρ. Αλευρά τόνισε ότι δεν απειλείται ο Αλιάκμονας, δεν θα υπάρχει η παραμικρή ρύπανση (εδάφους- αέρος)και δεν συντρέχει εν τέλει κανένας κίνδυνος.
Επίσης, ο δήμαρχος Μακεδονίδος επιχειρηματολόγησε για την αναγκαιότητα της κατασκευής της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ λέγοντας ότι ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές οδηγίες, τάχθηκε κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ λέγοντας ότι αυτό απαγορεύεται από την Ε.Ε. και τέλος υποστήριξε ότι η λειτουργία της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ θα αποβεί πολύ πιο οικονομικά από τις γειτονικές μονάδες-δομές της Κοζάνης και της Πιερίας αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένα κόστη.

Για την σύμβαση που τελεί σε καθεστώς αναμονής για υπογραφή είπε ότι αυτή συντάχθηκε με βάση τους νόμους του Ελληνικού κράτους και ότι έχει απορριφθεί από το δικαστήριο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της που είχε κατατεθεί είτε από φορείς είτε από εταιρείες.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΔΑ τέλος είπε ότι ο αγώνας που κάνει υπέρ της ΜΕΑ -ΧΥΤΥ δεν έχει κανένα προσωπικό ή πολιτικό ελατήριο πλην της ευαισθησίας του για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΓΡΟΤΕΣ: ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 2009 ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α.

Στην ανάγκη να απαριθμήσει για μια ακόμη φορά τα κυριότερα σημεία της κυβερνητικής διαχείρισης των τελευταίων μηνών στον αγροτικό τομέα, βρέθηκε για μια ακόμη φορά το βράδυ της Δευτέρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό του 2010 έχει εγγραφεί το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 7% το 11%. Το ποσό αυτό αφορά στη χρήση του 2009.
Sτην ανακοίνωση τονίζονται επίσης τα εξής:
Το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης για το 2009 αποδίδεται στους αγρότες στο τέλος Φλεβάρη. Ο αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι καθυστερήσεις των 2 τελευταίων ετών, απέδωσε.
Ταυτόχρονα η δουλειά που γίνεται φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους, δηλαδή μέσα στο 2010, οι αγρότες θα λάβουν αθροιστικά για την ενιαία ενίσχυση το ποσό των 3 δις ευρώ περίπου.
Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, κλείνει οριστικά το ζήτημα της αβεβαιότητας στο χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.
Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για τον εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας.
Οι έλεγχοι διεξάγονται στους εισαγωγείς αλλά και στο ράφι.
Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της ΕΕ για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι.
Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%. Φορολογικά μέτρα και έλεγχοι αξιοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή.
Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.
Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να μειωθεί το κόστος.
Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης, το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί:
- Με 300 εκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
- Αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ και από 1/7/2010 αυξάνονται επιπλέον κατά 20 ευρώ, με συνολικό ετήσιο κόστος τα 450 εκατ. ευρώ.
- Εντάχθηκαν οι αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας. Το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο στην ΑΤΕ φτάνει τα 2,3 δις ευρώ.
- Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον Τειρεσία.
- Τακτοποιήθηκαν χρονίζουσες εκκρεμότητες 530 επενδυτικών σχεδίων (ΟΠΑΑΧ και Σχέδια βελτίωσης) ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟ: Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ..



Αιχμηρός απέναντι στον Θεόδωρο Πάγκαλο ο Δήμαρχος Ανθεμίων
- του έθεσε σειρά ερωτημάτων για το σχέδιο Καλλικράτη


Σειρά ερωτημάτων έθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο Δήμαρχος Ανθεμίων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Βέροια και μάλλον δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις. Εύλογο το ερώτημα του Δημάρχου κ. Σιδηρόπουλου προς τον κ. Πάγκαλο αν, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, θα ληφθούν υπόψη προτάσεις της ΤΕΔΚ διαφορετικές από αυτήν του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως η πρόταση της ΤΕΔΚ Ημαθίας για 5 δήμους στο νομό μας αντί των 3 που προτείνει το ΙΤΑ).

Χαρακτηρίζοντας πολύ αξιόλογη την δουλειά του ΙΤΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τόνισε ότι δεν έλαβε υπόψη της ορισμένους ανθρώπινους παράγοντες και παρουσίασε σχετικά παραδείγματα από την εκλογική του περιφέρεια. Είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να γίνει γενίκευση της ιδιαιτερότητας - «Δεν υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που να μην έχει μία ιστορία», απάντησε και απέκλεισε την διάσπαση υφιστάμενων δήμων. Υποστήριξε παράλληλα ότι οι νέοι δήμοι θα πρέπει να τείνουν προς ένα μέγεθος 35-45.000 κατοίκους, παρότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε όλες τις περιπτώσεις.

Στην ερώτηση του Δημάρχου με τι κριτήριο τίθεται το παραπάνω μέγεθος, ο κ. Πάγκαλος έφερε ως λόγο το ότι προς τα εκεί τείνει η εκλογική περιφέρεια την οποία θα αποτελεί κάθε δήμος. «Τότε η διαβούλευση δεν έχει νόημα», είπε απογοητευμένος ο κ. Σιδηρόπουλος.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών από την περιοχή μας η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χαρίση, η νομ σύμβουλος κ. Μπαλτατζίδου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κυριακίδης, η Πρόεδρος Δημ. Επιχείρησης κ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ανθεμίων κ. Θεοδωρίδης και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ειρηνούπολης κ. Βασιλείου.
ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 

ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΜΕ ΓΙΑ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΜΕ ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο πρώην δήμαρχος Βέροιας Χρήστος Σκουμπόπουλος καταθέτει την άποψή του για το πρόγραμμα "Καλλικράτης". Ο κ. Σκουμπόπουλος αναφέρει με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς να λύνει προβλήματα που εκκρεμούν χρόνια τώρα για την αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε όλη την παρέμβαση στο xronikagr.blogspot.com

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πλατέος. Στην πλειοψηφία τους τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν υπηρεσιακό χαρακτήρα.

Αναλυτικά, τα 27 θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση είναι τα εξής:

1. Ορισμός μελών Επιτροπής παραλαβής έργων, αξίας μέχρι 5.869,41 ευρώ.
2. Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή παραλαβής έργων, αξίας πάνω από 5.869,41 ευρώ.
3. Ορισμός Επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών (άρθρου 46 του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών ΟΤΑ).
4. Ορισμός Επιτροπής παραλαβής προμηθειών (άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών ΟΤΑ).
5. Ορισμός και συγκρότηση Επιτροπής συμβιβαστικής επιλύσεως φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων (άρθρου 32 του ν. 1080/1980).
6. Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή παραλαβής και βεβαίωσης καλής εκτέλεσης εργασιών και μεταφορών.
7. Ορισμός δύο δημοτικών συμβούλων με τους αναπληρωτές τους στην Επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων του Δήμου (άρθρου 1 του π.δ. 270/1981).
8. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή περί Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών εγκαταστάσεων (άρθρου 5 του ν. 2516/1997).
9. Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του στο Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο, αντίστοιχα, Συμβούλιο Επιθεώρησης Θεάτρων - Κινηματογράφων.
10. Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή «κατάσχεσης μη απομακρυνθέντων ζώων» (άρθρου 8 του ν. 1590/86).
11. Ορισμός ενός εκπροσώπου του Δήμου με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή για την ίδρυση, μετακίνηση και κατάργηση λαϊκών αγορών (άρθρο 6 ν. 3190/2003).
12. Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωτή του στην Επιτροπή για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.
13. Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου με τους αναπληρωτές τους στην Επιτροπή Οριστικών Διανομών.
14. Ορισμός ενός δημοτικού συμβούλου και του αναπληρωτή του, στην Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων (Άρθρου 56Α του Ν. 2725/99).
15. Εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή σε εφημερίδες και περιοδικά, για το έτος 2010.
16. Εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή στην ηλεκτρονική βάση νομικών πληροφοριών "ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ", για το έτος 2010.
17. Εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή στην Τράπεζα Πληροφοριών "ΔήμοςΝΕΤ - Δημοτέλεια" για το έτος 2010.
18. Ορισμός Επιτροπής για την βεβαίωση καλής εκτέλεσης των εργασιών στα οχήματα του Δήμου (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 67 & 70 παρ. 1 του Π.Δ. 28/80), καθώς και ορισμού υπεύθυνου για την έκδοση εντολών επιθεώρησης και επισκευής των οχημάτων του Δήμου (Σύμφωνα με την Απόφαση Υπ. Προεδρ. 3373/390/1975, ΦΕΚ 349/Β΄), για το έτος 2010.
19. Έγκριση απευθείας ανάθεσης εργασιών και συντήρησης λογισμικών και μηχανημάτων για το έτος 2010.
20. Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2010.
21. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα και του 1ου Π.Κ.Ν.Τ.Μ.Ε του έργου «Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο αθλητικό κέντρο που κατασκευάζεται στον οικισμό Παλαιοχωρίου του Δήμου» (Α.Μ. 167/2009).
22. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Δημοτική οδοποιϊα Δ.Δ. Κλειδίου και Δ.Δ. Κορυφής» (Α.Μ. 33/2007).
23. Λήψη απόφασης για την παράταση προθεσμίας για το έργο «Βελτίωση ηλεκτροφωτισμού και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων γηπέδου ποδοσφαίρου στο Δ.Δ. Κλειδίου του Δήμου Πλατέος»(Α.Μ. 121/2009).
24. Λήψη απόφασης για την Έγκριση Υλοποίησης και Εκτέλεσης Έργων: α) «Ασφαλτόστρωση Αγροτικής Οδού Αγροκτήματος Πλατέος Δ. Πλατέος, Ν. Ημαθίας, και β) «Διαμόρφωση Κοινόχρηστων Χώρων Οικισμού Αράχου Τ.Δ. Αράχου Δ. Πλατέος, Ν. Ημαθίας» από την Ν.Α. Ημαθίας -Έγκριση της Σύμβασης Συνεργασίας - Εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου για την Υπογραφή της Σύμβασης Συνεργασίας.
25. Έγκριση της υπ’ αριθ. 2/2010 απόφασης του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Κατασκευών και Τεχνικών Έργων Δήμου Πλατέος, «Κατάρτιση και ψήφιση προϋπολογισμού Εσόδων - Εξόδων της Δημοτικής Επιχείρησης Κατασκευών και Τεχνικών Έργων Δήμου Πλατέος, για το οικονομικό έτος 2010».
26. Έγκριση κατανομής ποσού στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου για την κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών, από Δημοτικούς πόρους.
27. Λήψη απόφασης για την σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Πλατέος και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

ΒΕΡΟΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ


Συνάντηση εργασίας για την επεξεργασία της πρότασης «Low tech Inherited from the old European city as a key for performance and Sustainability (LINKS)» - (Κληροδοτήματα παραδοσιακής (χαμηλής) τεχνολογίας στα Ευρωπαϊκά ιστορικά κέντρα (παλιά ευρωπαϊκή πόλη) ως βασικές συνισταμένες (κλειδί) επίδοσης και βιωσιμότητας), προκειμένου να κατατεθεί τον Ιούνιο

στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για ένταξη και περαιτέρω χρηματοδότηση, ξεκινά την Τρίτη (26/1) στον δήμο Βέροιας παρουσία της Δημάρχου κ. Χαρίκλειας Ουσουλτζογλου – Γεωργιάδη και των αρμόδιων αντιδημάρχων κκ. Δ. Δάσκαλου, Ν. Μαυροκεφαλίδη και Π. Παυλίδη.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετέχουν από το συντονιστή εταίρο η κ. Frédérique Calvanus, γενική συντονίστρια της πρότασης και ο ειδικός του Προγράμματος κ. Raphael Souchier, και από το Δήμο Βέροιας αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Το συντονισμό της συμμετοχής του Δήμου Βέροιας έχει η κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ακόμα ο Δήμος της Almeria (Ισπανία), του Formigino (Ιταλία) και του Delft (Κάτω Χώρες).
Η πρόταση πέρασε την πρώτη φάση ελέγχου και βρίσκεται στο στάδιο συνεργασίας των εταίρων για την περαιτέρω επεξεργασία και υποβολή της για ένταξη και χρηματοδότηση, τον Ιούνιο του 2010. Στόχος της πρότασης είναι να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης από κάθε εταίρο για το ιστορικό κέντρο της πόλης του, το οποίο σε συνεργασία με φορείς, κατοίκους και ειδικούς, θα διερευνήσει και θα προτείνει μεθόδους για τη φιλική προς το περιβάλλον αποκατάσταση (eco-restoration) διατηρητέων κτηρίων σε ιστορικά κέντρα, θα αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίησή του και λύσεις για την αντιμετώπιση διοικητικών αγκυλώσεων.
Έμφαση θα δοθεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας και προσαρμογής των διατηρητέων κτηρίων στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης.

Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ: ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ


Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαστάμκος, Μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Οι κινητοποιήσεις των αγροτών (επαν)έφεραν στην επιφάνεια, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της δυνατότητας καταβολής (εθνικών) κρατικών ενισχύσεων και της συμβατότητάς τους με το κοινοτικό

δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα των αποζημιώσεων ύψους 500 εκ. ευρώ, οι οποίες χορηγήθηκαν στους Έλληνες αγρότες το 2009.
Ως προς τη δυνατότητα καταβολής κρατικών ενισχύσεων, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σε Ψήφισμά της, την 17η Σεπτεμβρίου 2009, τροπολογία, την οποία συνυπέγραψε και ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, με την οποία καλούσε την Κομισιόν να "αυξήσει πάραυτα το ανώτατο ποσό των κρατικών ενισχύσεων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της γεωργίας από 7.500 ευρώ σε 15.000 ευρώ, μέσω εξαιρέσεων από το καθορισμένο εθνικό όριο για τις κρατικές ενισχύσεις".
  Η Κομισιόν, στηριζόμενη και στη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέδωσε απόφαση την 28η Οκτωβρίου 2009, βάσει της οποίας επιτρέπεται προσωρινά στα κράτη μέλη να καταβάλουν έως και 15.000 ευρώ στους γεωργούς ως κρατική ενίσχυση. Η εν λόγω απόφαση τροποποίησε το προσωρινό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θεσπίστηκε τον Ιανουάριο του 2009, και προβλέπει διάφορες δυνατότητες ενίσχυσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. To ποσό των 15.000 ευρώ μπορεί να χορηγηθεί άπαξ σε κάθε γεωργό, έως τα τέλη του 2010. Κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τις αρχές του 2008, πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσό αυτό. Τα καθεστώτα ενίσχυσης που θεσπίζονται στο πλαίσιο του νέου μέσου πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους πρωτογενείς παραγωγούς και να συμπληρώνουν άλλα γενικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
Ειδικότερα, ως προς τη συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο των αποζημιώσεων που χορήγησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2009 στους Έλληνες αγρότες, ο κ. Παπαστάμκος επισημαίνει ότι είναι πολιτικά άστοχος ο επιχαρακτηρισμός των ως "ενισχύσεων".
  Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι, με βάση το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζει η Επιτροπή κατά την αξιολόγηση προτάσεων των κρατών μελών για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα, στις επιτρεπτές κρατικές ενισχύσεις περιλαμβάνονται και ενισχύσεις για την αντιστάθμιση ζημιών που προκλήθηκαν στη γεωργική παραγωγή ή στα μέσα γεωργικής παραγωγής από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα κ.λ.π. Πρέπει να επιδιώκουν έναν από τους ακόλουθους στόχους: επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα, αποζημίωση των παραγωγών για απώλειες που προκλήθηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αποζημίωση για τις δαπάνες καταπολέμησης νόσων φυτών, εξετάσεις και άλλα μέτρα ανίχνευσης, αποζημίωση για απώλειες που προκλήθηκαν από νόσους φυτών ή προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς".

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. ΤΡΕΝΟ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΙΧ!


Δύο μέχρι στιγμή θύματα θρηνεί η τοπική κοινωνία στην Αλεξάνδρεια μετά την σύγκρουση ενός ΙΧ με το τρένο στην κεντρική είσοδο- διάβαση από Νησέλι προς Αλεξάνδρεια.

Η αμαξοστοιχία 747 εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Κοζάνη παρέσυρε το ΙΧ που οδηγούσε η σύζυγος του Μπάμπη Δούμα, γνωστού προσώπου της τοπικής κοινωνίας που επί σειρά ετών προσφέρει στα κοινά.
Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο ακαριαίος θάνατος γυναίκας που ήταν επιβάτης στο πίσω κάθισμα (ιδιοκτήτρια καταστήματος τυροκομικών) και ο σοβαρός, θανάσιμος τραυματισμός του γιου της (φοιτητής) που εξέπνευσε λίγο αργότερα στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρειας όπου και μεταφέρθηκαν όλοι.
Οι δυο επιβάτες που ήταν στα μπροστινά καθίσματα (οδηγός και συνοδηγός) νοσηλεύονται μέχρι στιγμής με σοβαρά τραύματα και ας ελπίσουμε ότι ο κύκλος των θυμάτων θα σταματήσει εδώ.
Η εκτίμηση των αστυνομικών είναι ότι το ΙΧ πέρασε τη διάβαση χωρίς να ελέγξει παραβιάζοντας τον σηματοδότη και είχαμε το μοιραίο αποτέλεσμα.
Να σημειώσουμε ότι αν και στο φοβερό δυστύχημα ήταν παρόντες αρκετοί εποχούμενοι κανείς δεν σκέφτηκε, υπό το κράτος του σοκ, να τηλεφωνήσει στην Πυροσβεστική για να κάνει τον απεγκλωβισμό.
Η Π.Υ Αλεξάνδρειας ενημερώθηκε και αμέσως έσπευσε και απεγκλώβισε τους τρεις αφού ο νεαρός είχε εκσφενδονστεί από το ΙΧ.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Κ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ- ΟΧΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ


Λιτή και ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση του μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Ναλμπάντη στη συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας για το σχέδιο "Καλλικράτης".
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση που αφορούν τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε επίπεδο νομού με συγκεκριμένα παραδείγματα. Η τοποθέτησή του έκλεισε με χειροκροτήματα...

Την ουσιαστική και επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού συστήματος έρχεται σήμερα να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας την προεκλογική της δέσμευση.
Σύντροφοι,
Είναι κοινός τόπος ότι διανύουμε μια εκ των πλέον κρίσιμων περιόδων σε ό,τι αφορά στο μέλλον της Τ.Α.
Μέσα από τις προτάσεις μας που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο που δεν πρέπει απλά να ανακατανέμει τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας ή χωροταξία των δήμων του νομού μας αλλά και να δημιουργεί την νέα κρίσιμη αναπτυξιακή μάζα, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για την ουσιαστική αλλαγή ρόλων μεταξύ της περιφέρειας και του κέντρου.
Μ άλλα λόγια πρέπει να σηματοδοτηθεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του και να γίνεται σαφής η Περιφερειακή Ανάπτυξη που είναι κομβικό κατά την άποψή μου σημείο της προόδου της χώρας μας και παράλληλα είναι δέσμευση του κόμματός μας.

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση νοείται ως ένα συνολικό πρόγραμμα χωροθέτησης, ρυθμίσεων, ενεργειών, έργων και μέτρων πολιτικής που θα οδηγήσουν σε ισχυρούς Δήμους και αιρετές Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες το οποίο θα διασφαλίζει:
- τη διοικητική αποκέντρωση
- την εθνική και κοινωνική συνοχή
- την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων
- τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων
- το δημοκρατικό προγραμματισμό και την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα άσκησης της διοίκησης
- τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη
- την προστασία του περιβάλλοντος
- την προστασία του καταναλωτή

Είναι αναγκαία η οριοθέτηση των σχέσεων μεταξύ του Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης όπως και μεταξύ των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού Κράτους, με κοινό παρονομαστή τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
Ο ισχυρός Δήμος αποτελεί το κύτταρο της Δημοκρατίας και το θεμέλιο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνεκτικότητας.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού πρέπει να αποκτήσει αρμοδιότητες που σχετίζονται
• με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τα δημόσια έργα
• την εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών στην περιφέρεια
• την υλοποίηση Ευρωπαϊκών πολιτικών
• την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών
• την εξυπηρέτηση των πολιτών
• την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών και πλουτοπαραγωγικών πόρων
• την εφαρμογή πολιτικών στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας
• τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
Πρώτον, ένα μέρος του οικονομικού αποτελέσματος που παράγεται από τις τοπικές κοινωνίες και μέσω της φορολογίας καταλήγει στον Κρατικό προϋπολογισμό, να αποδίδεται αυτούσιο στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και κατ΄ αναλογία στους νέους ΟΤΑ που θα προκύψουν.
Ένα άλλο μέρος, θα οριστεί αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να αποδίδεται στην Ενωση Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και στην ΚΕΔΚΕ και από εκεί να γίνεται μια δεύτερη κατανομή με φιλοσοφία αναδιανομής ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική σύγκλιση Περιφερειών και ΟΤΑ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση αλληλεπίδραση πολιτών και νέων δομών της Τ.Α, θα ενδιαφέρονται, θα νοιάζονται για την σωστή αξιοποίηση των χρημάτων τους, θα τους καταστήσει κοινωνούς των πράξεών μας με συνέπεια να βαθαίνει ο δημοκρατικός έλεγχος και να αυξάνεται η συμμετοχικότητα.
Η οικονομική αυτοτέλεια των νέων ΟΤΑ πρέπει να εξασφαλισμένη ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση της διαρκούς ομηρίας των αιρετών από τον εκάστοτε υπουργό και τις διαθέσεις του.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι από κάθε παραταξιακό ψηφοδέλτιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα. Με βάση τον πληθυσμό κάθε σημερινού Νομού και τον αριθμό των εκλεγομένων Συμβούλων θα ανευρεθεί το μέτρο αντιπροσώπευσης κάθε Νομού (ποσόστωση).
2. Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι από κάθε παραταξιακό ψηφοδέλτιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλοι οι καταργούμενοι δήμοι. Όλοι οι υποψήφιοι ψηφίζονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος και παράλληλα να προβλέπεται μέριμνα ποσόστωσης ώστε να εκπροσωπούνται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο όλοι οι πρώην δήμοι.
Αυτό οδηγεί κατά τη γνώμη μου στην αποφυγή δημιουργίας δημοτικών συμβούλων δυο ταχυτήτων αφού η πρόταση του ΥΠΕΣ είναι να εκλέγονται οι σύμβουλοι από το εκλογικό σώμα των υφιστάμενων δήμων. Τούτο, αποξενώνει και δεν ενώνει, δεν δημιουργεί συνθήκες και συμπεριφορές ενότητας.
3. Ο έλεγχος των πράξεων και αποφάσεων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη Αρχή που θα περιορίζεται μόνο στον έλεγχο νομιμότητας με σαφές πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιότητας.
Δεν μπορεί να παρακωλύεται το έργο των δήμων εξ αιτίας της αυξημένης γραφειοκρατικής αντίληψης ορισμένων κρατικών υπαλλήλων όπως συμβαίνει κατά κόρον και με δήμο του νομού μας (Βέροια)
4. Άφησα το χωροταξικό για το τέλος γιατί πιστεύω ότι είναι το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολήσει. Θεωρώ ότι η ορθότερη λύση για την Ημαθία είναι να δημιουργηθούν τρεις μεγάλοι δήμοι. Ωστόσο πρέπει να ληφθούν υπόψη του ΥΠΕΣ οι διαθέσεις των τοπικών κοινωνιών ώστε να μην προκύψουν εξαμβλώματα. Π.χ: Δε νοείται να οδηγήσουμε το δήμο Δοβρά στη Νάουσα όπως και τον δήμο Αντιγονιδών στη Βέροια. Τέτοιου τύπου ζητήματα πρέπει να λυθούν άμεσα.

Τα περιθώρια του διαλόγου είναι μεγάλα και η ευκαιρία για ουσιαστικές τομές στην Δημόσια Διοίκηση, μοναδική.
Το  ΠΑΣΟΚ  εξάλλου είναι που ξεκίνησε την διαδικασία αποκέντρωσης με τον Καποδίστρια.
Χωρίς καμία διάθεση μικροπολιτικής, χωρίς εμπάθειες και ξεπερνώντας τις λογικές του χθες μπορούμε από κοινού να βάλουμε τις βάσεις για μια ουσιαστική αλλαγή .
Να κτίσουμε, μαζί με τις αλλαγές στον πρώτο βαθμό, μια αυτοδιοίκηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα οράματα των πολιτών.
Γιατί αυτούς υπηρετούμε, για αυτούς πρέπει να σκεπτόμαστε κάθε στιγμή του δημόσιου βίου μας.
Τέλος πιστεύω πως αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα διότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη ωρίμανσης, αλλά ανάγκη εφαρμογής και προσαρμογής στο νέο μοντέλο.