Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Εν όψει συνεδρίου ΠΑΣΟΚ Αρχίζουν συνελεύσεις στις δημοτικές οργανώσεις


Η Γραμματεία της ΝΟΕΣ συνεδρίασε στις 28-1-2008, στα πλαίσια διενέργειας του προσυνεδριακού διαλόγου στο επίπεδο των πρωτοβάθμιων δημοτικών οργανώσεων και συγκρότησε τα κλιμάκια των στελεχών και τις ημερομηνίες των επισκέψεών τους στις συνελεύσεις που θα γίνουν.

Τα μέλη της Ν.Ο.Ε.Σ. που θέλουν να συμμετάσχουν στα κλιμάκια μπορούν να το κάνουν αφού δηλώσουν εγγράφως την επιθυμία τους στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Με ανακοίνωσή της η Ν.Ε Ημαθίας του Πασόκ απευθύνεται και στους πολίτες που θέλουν να συμμετάχουν λέγοντας: "Επίσης όσοι πολίτες, φίλοι και μέλη της παράταξης, επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς και τις ομάδες εργασίας της ΝΟΕΣ, μπορούν να το δηλώσουν και να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους".


Η συγκρότηση των κλιμακίων και οι ημερομηνίες των Δημοτικών Ολομελειών έχουν ως κάτωθι:

ΔΟΒΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-2-2008 7Μ.Μ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ-ΑΡΓΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ


ΜΑΚΕΔΟΝΙΔΟΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 2-2-2008, 6 Μ.Μ. ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΔΡΟΥΓΚΑ ΡΙΖΩΜΑΤΑ
ΔΕΛΛΑΣ-ΚΟΛΒΑΤΖΗΣ-ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ-ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ-ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 4-2-2008, 7 Μ.Μ., ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ-ΑΡΓΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ-ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ

ΠΛΑΤΕΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΑ 4-2-2008, 7 Μ.Μ., ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ(ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ)-ΔΗΜΑΔΗΣ-ΔΕΛΛΑΣ-ΧΑΡΙΣΗ

ΒΕΡΟΙΑΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 6-2-2008, 6 Μ.Μ., ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΛΗΑ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ(ΒΕΡΟΙΑΣ) –ΚΟΛΒΑΤΖΗΣ-ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ-ΑΡΓΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΜΕΛΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8-2-2008, 7,30Μ.Μ., ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΛΙΚΗ
ΧΑΡΙΣΗ-ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ-ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΕΙΡΗΝΟΥΠΟΛΗΣ, 8-2-2008, 7 Μ.Μ., ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΧΩΝΟΣ-ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ-ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ-ΔΟΔΗΣ-ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ-ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ

ΒΕΡΓΙΝΑΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9-2-2008, 7,30 Μ.Μ., ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ-ΚΟΛΒΑΤΖΗΣ

ΑΝΘΕΜΙΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9-2-2008, 8 Μ.Μ., ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
ΧΩΝΟΣ-ΔΟΔΗΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ(ΒΕΡΟΙΑΣ)-ΚΟΛΒΑΤΖΗΣ-ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ-ΑΡΓΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ, ΤΡΙΤΗ 12-2-2008, 6 Μ.Μ., ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΤΕΝΤΣΟΓΛΙΔΟΥ ΚΑΒΑΣΙΛΑ
ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ-ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ-ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ-ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 13-2-2008, 7 Μ.Μ., ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΜΟΝΑ
ΔΗΜΑΔΗΣ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ(ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ)-ΧΑΡΙΣΗ-ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ

ΝΑΟΥΣΑΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 13-2-2008, 8 Μ.Μ., ΚΙΟΣΚΙ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
ΧΩΝΟΣ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ(ΒΕΡΟΙΑΣ)-ΚΕΡΜΑΝΙΔΗΣ-ΚΟΛΒΑΤΖΗΣ-ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ-ΑΡΓΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΔΟΔΗΣ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ETHΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ


Το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Πλατέος διοργανώνει τον ετήσιο χορό του και την κοπή της βασιλόπιτας την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008 στο Κέντρο Διασκέδασης «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Τιμή πρόσκλησης: 5 ευρώ το άτομο (στην τιμή περιλαμβάνονται πλήρες γεύμα, απεριόριστο ποτό και ζωντανή μουσική).
Η μεταφορά προς το Κέντρο διασκέδασης θα γίνει δωρεάν με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν από τα Τμήματα Κ.Α.Π.Η. Τρικάλων, Πλατέος, Παλαιοχωρίου, Κλειδίου και Κορυφής, καθώς και από τις κεντρικές πλατείες των υπολοίπων οικισμών του Δήμου.
Προσκλήσεις διατίθενται από τα Τμήματα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Πλατέος.

ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Αποτελέσματα τμημάτων


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΑΣΚΕΜ
ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – ΒΟΡΡΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ 81 – 39
Παπαδόπουλος Σαμψών (προπονητής) – Τσάτσας, Στογιαννόπουλος 8 (2/3π), Πουρλιοτόπουλος 15, Μπαλιάκας 7, Αβραμίδης 6, Παπαγερίδης 5 (1/3π), Νικολόπουλος 19 (3/3π), Χαραλαμπίδης 11, Ανθυπατόπουλος, Αλεξόπουλος 10.
Στο αγώνα του Σαββάτου απέναντι στο ΒΟΡΡΑ, τη δεύτερη ομάδα της Έδεσσας ο ΓΑΣ νίκησε πολύ εύκολα με 81 – 39. Εάν εξαιρέσουμε το πρώτο δεκάλεπτο που οι παίκτες της ομάδας μας δεν είχαν βρει το ρυθμό τους, στη συνέχεια ήταν καταιγιστικοί και με όπλο την πολύ πιεστική άμυνα κατάφεραν να διευρύνουν συνεχώς τη διαφορά και στο τέλος με τρίποντο του Νικολόπουλου πήραν τη νίκη με υπερδιπλάσια διαφορά πόντων από τον αντίπαλό τους. Η νίκη αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση για τη φετινή χρονιά και το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν, μοιράζοντας το χρόνο, είχαν συνολικά πολύ καλή απόδοση δίνει το δικαίωμα στους συντελεστές αυτής της ομάδας να πιστεύουν ότι στο τέλος θα έρθει κάτι πολύ καλό αρχής γενομένης από το ντέρμπι κορυφής την επόμενη αγωνιστική κόντρα στον Πιερικό.
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
Σάββατο 2 Φεβ 008 , ώρα 19.00
ΔΑΚ Κατερίνης
ΠΙΕΡΙΚΟΣ – ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ ΕΚΑΣΚΕΜ (4ος Όμιλος)
ΓΑΣ ΜΕΛΙΚΗΣ - ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 54 – 49
Λευκόπουλος Μανώλης (προπονητής), Παντοφλίδης 9, Κυριακού 1, Αλμπάνης 15(2/3π), Πασχαλιώρης Γ. 14, Βαρσαμόπουλος, Θεοδούλου 6, Καραγιάννης Ε. 2, Ζήνας 2.
Στο τοπικό ντέρμπι με τη Μελίκη οι έφηβοι του ΓΑΣ παρά την πολύ καλή εμφάνιση δεν κατάφεραν να πάρουν τη νίκη χάνοντας στο τέλος με 53-49. Ο αγώνας παρά την πολύ καλή συνολικά εμφάνιση της ομάδας, κρίθηκε στο γεγονός ότι οι παίκτες μας δεν βρήκαν λύση απέναντι στην άμυνα ζώνης που χρησιμοποίησε στο δεύτερο ημίχρονο η Μελίκη.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΕΣΠΕΜ
ΓΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 3 – 0

Χατζησταύρου Θωμάς (προπονητής) Σιδηροπούλου Ι. Κούγκα, Θεοδωρακοπούλου, Κολλίνα, Γιαννοπούλου, Καμπάκη, Καρασαρλή, Σωτηριάδου, Σοκολάρη, Χόκια,
Οι μικρές του ΓΑΣ στον αγώνα του Σαββάτου στην Κατερίνη δεν τα κατάφεραν απέναντι στον Αρχέλαο. Τα κορίτσια μας επηρεασμένα και από τις ελλείψεις μόνο στο τρίτο σετ κατάφεραν να δείξουν μέρος από τις δυνατότητές τους κόντρα σε έναν πολύ πιο έμπειρο αντίπαλο αφού τρεις από τις παίκτριες του έχουν συμμετοχές και στην ομάδα των γυναικών. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν μία πολύ καλή ευκαιρία για να αποκτήσουν τα κορίτσια παραστάσεις και εμπειρίες αφού πάρα πολλές από αυτές ξεκίνησαν το βόλεϊ μόλις πριν από λίγο καιρό. Ασφαλώς ο προπονητής τους κ. Χατζησταύρου θα έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια, βασιζόμενος στη δική του εμπειρία αλλά και στη διάθεση των κοριτσιών που άρχισαν να στελεχώνουν το τμήμα, μέσα από την πολύ δουλειά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθούν νέες αθλήτριες που θα συνεχίσουν την προσπάθεια που γίνεται στα μεγαλύτερα τμήματα.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΕΣΠΕΜ
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ –
ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 3 – 1
Μυλωνάς Αργύρης (προπονητής) – Στογιαννοπούλου, Γελαστοπούλου, Παπαδοπούλου Ξ. Περηφανοπούλου, Θεοδωρακοπούλου, Παπαδοπούλου Ε. Δέλα, Ζγκούρα (λίμπερο)
Στον αγώνα του Σαββάτου, που ήταν και ο τελευταίος επίσημος για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, οι νεάνιδες του ΓΑΣ ηττήθηκαν στα Γιαννιτσά από τις κοπέλες του Μ. Αλέξανδρου με 3 – 1 σετ. Στο συγκεκριμένο αγώνα οι κοπέλες μας έχασαν στις λεπτομέρειες και όχι γιατί οι αντίπαλες τους ήταν καλύτερες αλλά γιατί για μια ακόμη φορά απέναντι στην ομάδα των Γιαννιτσών εμφανίστηκαν κουμπωμένες, υπερτιμώντας τον αντίπαλο, γεγονός που τις ανάγκασε να οδηγούνται σε πάρα πολλά εύκολα λάθη τεχνικής και τακτικής που στοίχιζαν στο τέλος των σετ που χάθηκαν.
Παρόλα αυτά όμως η ομάδα των νεάνιδων τελείωσε το φετινό πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, πίσω από την ομάδα των Γιαννιτσών που προκρίθηκε για την επόμενη φάση, γεγονός που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους υπεύθυνους της ομάδας, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον αφού με βασικό εφόδιο το νεαρό της ηλικίας, το αδιαμφισβήτητο ταλέντο αλλά και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο τμήμα από τον κ. Αργύρη Μυλωνά οι κοπέλες μας έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να φθάσουν στην κορυφή.


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΣΠΕΜ
ΓΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 1 – 3

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΕΣΠΕΜ
Α.Σ. ΜΙΛΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ - ΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 3 – 1

Υπογράφεται στο Πλατύ η σύσταση της Πρωτέας ΑΕ

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, θα υπογραφεί στο κοινοτικό κατάστημα του δ.δ. Κλειδίου του Δήμου Πλατέος μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και του Δήμου Πλατέος η σύσταση του «Πρωτέα» Α.Ε., του φορέα δηλαδή που στόχο έχει την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή Κλειδίου. Η ίδρυση της ΠΟΑΥ στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής με την ανάπτυξη παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Η εκδήλωση ξεκινά στις 11.00. Θα ακολουθήσουν στις 11.30 τα εγκαίνια του έργου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης «Ασφαλτόστρωση οδού ΠΑΘΕ-εκβολές Λουδία Δήμου Πλατέος». Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο φυλάκιο που υπάρχει στον οικισμό των ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή του Νομού μας. Το έργο έχει μήκος 7 χλμ. και συνδέει τον ΠΑΘΕ στο ύψος του Κλειδίου με τη θαλάσσια περιοχή της Ημαθίας. Ο προϋπολογισμός του ήταν 1.555.000 ευρώ και η σύμβαση 1.040.000

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Οι εφοριακοί χορεύουν




Έκανε πάλι το "θαύμα" του ο πρόεδρος (ένας ειναι ο πρόεδρος και λέγεται Νίκος Αλεξόπουλος) και στο φετινό χορό των εφοριακών Ημαθίας- Πέλλας- Πιερίας θα ειναι ο Στέλιος Διονυσίου.


Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε τα χάλκινα της Γουμένισσας.


Πλούσιο φωτορεπορτάζ απο το χορό που γίνεται το Σάββατο στο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟΝ" θα έχουμε την Κυριακή το πρωί.




ΑΘΛΗΤΙΚΑ 18η αγωνιστική Δεσκάτη - Αλεξάνδρεια 0-0

Με λευκή ισοπαλία έφυγε από την Δεσκάτη η ομάδα της Αλεξάνδρειας. Οι ποδοσφαιριστές του Μιχάλη Αλεξιάδη χωρίς να πιάσουν σημαντικά επίπεδα απόδοσης έφυγαν με τον βαθμό της ισοπαλίας από μία δύσκολη έδρα.
Χαρακτηριστικό του αγώνα της Κυριακής ο δυνατός άνεμος που φυσούσε σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο οποίος επηρέασε τον τρόπο ανάπτυξης του παιχνιδιού και των δύο ομάδων.
Στο πρώτο ημίχρονο η Αλεξάνδρεια έχοντας κόντρα τον άνεμο δεν μπόρεσε να δείξει και πολλά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο επιτρέποντας στους γηπεδούχους να έχουν την ελαφρά υπεροχή του παιχνιδιού. Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό άλλαξε και οι πράσινοι έχοντας την εύνοια του ανέμου κατάφεραν και ισορρόπησαν τον αγώνα παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Έλαμψαν με την απουσία τους οι τρανταχτές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες και φυσικά το γκολ. Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε ο τερματοφύλακας της Αλεξάνδρειας Χαρίσης ο οποίος με την εμφάνισή του αυτή ουσιαστικά διόρθωσε τα δύο λάθη του του προηγούμενου αγώνα και απέδειξε πως διαθέτει ταλέντο και πλούσιες ικανότητες κάτω από τα δοκάρια.
Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Τσαρτσαμπαλίδη από την Πιερία καθώς και των δύο βοηθών του Βασιλειάδη και Μπλέτσιου.
Φάσεις
20’: Φάουλ για τους γηπεδούχους με τον Αθ. Ράντζα, ο Χαρίσης που ελέγχει την φάση διώχνει αποτελεσματικά σε κόρνερ.
29’: Μπαλιά του Αδαμαίδη με στόχο τον Γκουραμάνο, ο δεύτερος επιχειρεί το πλασέ με την μπάλα να φεύγει λίγο έξω από τα δοκάρια της εστίας του Χαρίση.
43’: Κεφαλιά του Φάκκα της Αλεξάνδρειας με την μπάλα να περνάει ξυστά έξω από τα δοκάρια της εστίας των γηπεδούχων.
78’: Σέντρα του Αθ. Κουτούλα, ο Σαββίδη κάνει την κοντινή προβολή και ο Χαρίσης διώχνει σωτήρια σε κόρνερ.
79’: Η Αλεξάνδρεια φτάνει μία ανάσα από το γκολ με τον Καφέ να εκτελεί περίτεχνα το φάουλ και την μπάλα να περνάει ελάχιστα έξω από τα δοκάρια της εστίας του Αθανασόπουλου που απλά παρακολουθούσε την φάση.
83’: Μεταβίβαση της μπάλας από τον Σαββίδη στον Σωτήρη, εκείνος πιάνει το σουτ και ο Χαρίσης αποκρούει για ακόμα μία φορά.
Διαιητής: Τσαρτσαμπαλίδης (Πιερίας, καλός)
Βοηθοί: Βασιλειάδης - Μπλέτσιου (Πιερίας, καλοί)

ΔΕΣΚΑΤΗ: Αθανασόπουλος, Κ. Ράντζας (52’ Αθ. Κουτούλας), Κακούσιος, Κότιτσας, ΛΑΜΑΡΗΣ, Χατζηρούμπης (68’ Αν. Κουτούλας), ΣΑΒΒΙΔΗΣ, Αδαμίδης, Γκουραμάνος (48’ Χ. Κουτούλας), ΣΩΤΗΡΗΣ, Χ. Ράντζας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ΧΑΡΙΣΗΣ, Παπαδόπουλος, ΠΕΡΗΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Φάκκας, Βαλδήρ (68’ Ντάμτσιος), Πέικος, Αθανασιάδης, Σαλτουρίδης, Καφές (87’ Λαμπριανίδης), Παππάς (74’ Λιάσκος), ΔΟΥΜΑΣ.

Κρίνεται ως δημόσιο πρόσωπο ο Χριστόδουλος

O Χριστόδουλος πέθανε και οι περισσότεροι πολιτικοί βγήκαν στο γυαλί και κάνουν δηλώσεις γεμάτες θλίψη.
Τέτοιες στιγμές είναι φανερό πως περισσεύει η υποκρισία.
Ο Χριστόδουλος αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται ως άνθρωπος αλλά ως ιεράρχης, προκαθήμενος της εκκλησίας. Και ξαφνικά απέκτησε οπαδούς και εκτός ΝΔ όταν στην δεκαετία που διοίκησε την εκκλησία προκάλεσε ουκ ολίγες κόντρες και αντιπαραθέσεις. Το φαινόμενο Χριστόδουλου δεν ταίριαζε στην εκκλησία η οποία κατά την άποψή μου δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στα της πολιτικής γενικώς.
Δε μπορεί να κάνουν οι παπάδες εξωτερική πολιτική για παράδειγμα.
Ας αφήσουμε την υποκρισία κατά μέρος…

Έκοψε την πίτα της η Φιλαρμονική Αλεξάνδρειας


Το βράδυ της Δευτέρας η Φιλαρμονική του Δήμου Αλεξάνδρειας έκοψε την πίτα της σε κατάστημα της πόλης.
Σε πλήρη σύνθεση η Φιλαρμονική και με παρόντα την ψυχή της, τον Πρόεδρο Βαγγέλη Αναστασόπουλο διασκέδασαν επί ένα δίωρο.
Παρόντες στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος Μαρία Βουλγαροπούλου και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μύρος.
Τυχερός της βραδιάς ο μικρός Λαζαρίδης (φωτ. δεξιά)

Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ το ανάγνωσμα


Του Ζάκη Κόλβατζη
Η γκρίνια στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σαράκι που τρώει τα σωθικά του. Όχι χωρίς λόγο. Η συγκρότηση των οργανωτικών επιτροπών συνεδρίου (ΝΟΕΣ και ΚΟΕΣ) πυροδότησε αντιδράσεις, επιθέσεις και λασπολογία: ένα ακόμη δείγμα της παρατεταμένης εσωστρέφειας που πλήττει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι αναλώνεται σε έναν «οργανωτίστικο» αυτισμό, επιδεικνύοντας αδυναμία να παρέμβει με αποτελεσματικό τρόπο στις εξελίξεις. Οπωσδήποτε η σύνθεση των επιτροπών περιέχει το στοιχείο της ανανέωσης των στελεχών και της αυτοκάθαρσης, με σκοπό να οδηγήσουν την Οργάνωση στο Συνέδριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Ένα Συνέδριο, όπου η συζήτηση και η ιδεολογοπολιτική σύγκρουση να έχουν αναφορά την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών. Όπου το αξιακό σύστημα της ίδιας της κοινωνίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ταυτιστεί και να διατυπώσει μια ριζοσπαστική πρόταση εξουσίας, που θα δίνει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα του Ελληνικού λαού.Ιστορικά, έχει αποδειχθεί ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ωφελήθηκε από τις ιδεολογικές και πολιτικές εντάσεις. Όσο ήταν ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, πάντα κέρδιζε. Έχασε όταν μεταλλάχθηκε σε μηχανισμό κατοχής και νομής της εξουσίας. Όταν έγινε «κρατικό» κόμμα με καθεστωτικά χαρακτηριστικά.Όταν αποκόπηκε από τις αρχές και τις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες στηρίχτηκε. Όταν γοητεύτηκε από τα σαλόνια του νεοφιλελευθερισμού και γύρισε τις πλάτες στα στενόχωρα δωμάτια των λαϊκών στρωμάτων. Το ζητούμενο, επομένως, είναι το άνοιγμα στην κοινωνία, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συστράτευση, χωρίς αποκλεισμούς και μισαλλοδοξία. Η εκλογή του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μέσα από την εντυπωσιακή ανοιχτή δημοκρατική συμμετοχή τω φίλων και μελών του κινήματος είναι ορόσημο για την πολιτική του μετάλλαξη και το μεγάλο στοίχημα να διαμορφωθεί αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.Το Συνέδριο είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα ανασυγκρότησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εάν, βέβαια, το κλίμα πολωθεί, στο επίπεδο αμφισβήτησης της εκλεγμένης ηγεσίας, η κρίση θα μεκυλισθεί στη βάση του κινήματος, με διχαστικές συνέπειες και ισχυρό πλήγμα στην ήδη διαταραγμένη συνοχή του.Η επάνοδος της πολιτικής, επομένως, είναι η προϋπόθεση για να θωρακισθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να εξαλειφθεί η βουβή και φανερή αμφισβήτηση. Η νέα ιδεολογική και πολιτική πρόταση, το οικονομικό πρόγραμμα, οι συμμαχίες, το κοινωνικό μπλοκ εξουσίας είναι η δημιουργική πνοή και το στήριγμά του.Η πορεία προς τα εμπρός είναι βασική σκέψη αντίστασης κάθε έντιμου πολίτη, ενάντια στα δολοφονικά φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που συγκλονίζουν τα θεμέλια, όχι μόνον του πολιτικού συστήματος, αλλά της ίδιας της Ελληνικής κοινωνίας και απαλείφουν την ελάχιστη ικμάδα αξιοπιστίας στην πολιτική και τους πολιτικούς. Μόνον ένας σαρωτικός άνεμος αλλαγής σε ιδέες, πρόσωπα, νοοτροπίες, πρόγραμμα με ρεαλισμό και σοβαρότητα, θα εγγυηθεί την ηγεμονική πρωτοπορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θα μετατρέψει την κοινωνική πλειοψηφία σε πολιτική κυριαρχία.


ΚΟΛΒΑΤΖΗΣ ΖΑΚΗΣΜΕΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΟΕΣ

ΑΡΘΡΟ Προς γνώσιν και συμόρφωσιν


Στη χώρα μας δυο είναι οι κύριες συνιστώσες της πολιτικής ζωής. Η συντηρητική παράταξη ή «δεξιά» και η προοδευτική και πολύπαθη παράταξη που από τον Τρικούπη και το Νεωτερικό κόμμα ,τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το κόμμα των Φιλελευθέρων , μετά από πολλές περιπέτειες έφτασε να επανενωθεί το 1961 σε ένα πολιτικό σχηματισμό με το όνομα Ένωσις Κέντρου.
Το χώρο που ιστορικά κάλυπταν τα παραπάνω κόμματα ,σήμερα καλύπτει το ΠΑΣΟΚ ,τα πάθη του οποίου μου έδωσαν την αφορμή να αναφέρω ορισμένα στοιχεία και γεγονότα όχι για το ίδιο αλλά για το «προγονικό» κόμμα της Ε.Κ.
Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι θα καταλάβουν το βαθύτερο νόημα όλων αυτών που διαδραματίστηκαν στο κόμμα αυτό και θα παραδειγματιστούν από το τραγικό τέλος του και τα επακόλουθά του.
Στις 19 -9- 1961 ιδρύθηκε μετά από μακρές διαβουλεύσεις του Γεωργίου Παπανδρέου με αρχηγούς άλλων σχηματισμών η «Ένωσις Κέντρου» που πρωτοεμφανίστηκε στις εκλογές «βίας και νοθείας» της 29ης Οκτωβρίου 1961.
Ήταν ένας ιδιότυπος συνασπισμός 8 κομμάτων ,ή καλύτερα κομματαρχών που αποτελούσαν και τη Διοικούσα Επιτροπή. Τα κόμματα αυτά προέκυψαν από την πολυδιάσπαση του χώρου που κάλυπτε προπολεμικά των κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου όπως και από ορισμένα κομμάτια του Λαϊκού Κόμματος καθώς και από στελέχη που ανδρώθηκαν μέσα από το ΕΑΜ και την Αντίσταση.
Αυτοί ήταν:- Το Λαϊκό Κοινωνικό Κόμμα του Στέφανου Στεφανόπουλου που από υποψήφιος αρχηγός του Ελληνικού Συναγερμού μετά το θάνατο του Στρατάρχη Παπάγου προσχώρησε στην Ε.Κ. μη κρύβοντας τις αρχηγικές του φιλοδοξίες. - Η εθνική Προοδευτική Ένωσις Κέντρου (ΕΠΕΚ) του Σάββα Παπαπολίτη που ήταν από τους πιο συνεπείς κεντρώους και αγωνιστές πολιτικούς. - Το Προοδευτικό Εργατοτεχνικό Κόμμα (ΠΕΚ) με αρχηγό τον Π. Κατσώτα.
-Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα του Γ.Παπανδρέου που είχε 45 χρόνια πολιτικής δράσης, διετέλεσε Πρωθυπουργός και Υπουργός πολλές φορές. - Το κόμμα Αγροτών –Εργαζομένων (ΚΑΕ) του Αλ. Μπαλτατζή. - Η Νέα Πολιτική Κίνηση (ΝΠΚ) με αρχηγό το Γ. Αθανασιάδη Νόβα ο οποίος αφού πέρασε από το κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Μεταξά έμεινε γνωστός σαν ο Πρωθυπουργός της πρώτης Αποστασίας καθώς επίσης και για τις ποιητικές του ανησυχίες ως «γαργάλατας». Στο κόμμα του είχε προσχωρήσει μια ομάδα 10 Βουλευτών υπό των Κ. Μητσοτάκη με γνωστές αρχηγικές φιλοδοξίες και τελικό αρχιτέκτονα της Αποστασίας.
- Η Δημοκράτική Ένωσις (Δ.Ε.) του Ηλία Τσιριμώκου που από το ΕΑΜ και την εθνική Αντίσταση πέρασε στην Ε.Κ. για να καταλήξει αυτός που και μόνο που συζητήθηκε το όνομά του για την προεδρία της Βουλής ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών από το Παλάτι, Πρωθυπουργός της δεύτερης Κυβέρνησης των αποστατών. - Το κόμμα των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου που διετέλεσε 5 φορές Πρωθυπουργός. Ο Σ. Βενιζέλος ήταν συναρχηγός της Ε.Κ. με ιδιαίτερες φιλοδοξίες που δεν συμβάδιζαν με την ευθυκρισία και την αγωνιστικότητα που απαιτούνταν.
Η ανάδειξη του Γ. Παπανδρέου ως αρχηγού δεν οφείλεται σ’ ένα αντιπροσωπευτικό συνέδριο, αλλά στη συγκατάθεση των ετερογενών πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων όπου συνυπήρχαν τάσεις που άρχιζαν από τη Δεξιά και έφταναν μέχρι την Αριστερά.
Έτσι η Ε.Κ. λειτούργησε τελικά ως κόμμα στελεχών βασισμένο σε «τοπάρχες» που διέθεταν εκλογική πελατεία και όχι ως κόμμα αρχών και θέσεων ή μαζών όπως απαιτούσε η μεγαλόπνοη σύλληψη της ίδρυσής της.
Μέσα από τον Ανένδοτο Αγώνα που πρόσφερε διέξοδο στη συμπιεσμένη κοινωνική δυσαρέσκεια και διευκόλυνε τη συμπόρευση της λαϊκής βάσης Κέντρου κα Αριστεράς, προσδίδοντας την απαιτούμενη συνοχή στον κεντρώο χώρο και αυξάνοντας το ειδικό βάρος του αρχηγού της Γ. Παπανδρέου, η Ε.Κ. από συνομοσπονδία άρχισε να μετασχηματίζεται σ’ ένα ατελώς οργανωμένο κόμμα με ενδοκομματικές φυγόκεντρες τάσεις. Έτσι μετά από δυο εκλογικές νίκες το 1963 και το 1964 το εσωκομματικό τοπίο δεν άντεξε στην επίθεση των Ανακτόρων που τελικά ανέτρεψαν την Κυβέρνηση της Ε.Κ. και με την μέθοδο της σαλαμοποίησης που ακολούθησε, η Ε. Κ. μπήκε στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ στις 16 Φεβρουαρίου 1964 η Ε.Κ. πήρε 52,72 % και 171 Βουλευτές μετά από την βασιλική εκτροπή του Ιουλίου του 1965 ο Γ. Παπανδρέου έμεινε με 126 Βουλευτές. Γ. Αθανασιάδης Νόβας ,Στ. Στεφανόπουλος ,Στ. Κωστόπουλος , Ηλίας Τσιριμώκος με την εποπτεία και την καθοδήγηση του «αρχιερέα» Κ. Μητσοτάκη ( που ακόμη και σήμερα επιμένει να τοποθετείται επί παντός επιστητού ξεχνώντας την ολέθρια συμβολή του τα ταραγμένα εκείνα χρόνια), στους πρώτους κλυδωνισμούς έφυγαν από το κόμμα κάτω από το οποίο εκλέχτηκαν, πρόδωσαν το λαό που τους εξέλεξε για να παραλάβουν θέσεις, οφίτσια, ή και κάτι άλλο…
Βέβαια η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αυτούσια αλλά είτε ως φάρσα είτε ως κωμωδία. Οι «επίγονοι» της Ε.Κ. ας διαβλέψουν τις όποιες πολιτικές αντιστοιχίες και ας σκεφτούν καλά αν ο λαός που τους εξέλεξε ,ο λαός της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης ζητά από αυτούς την προσωπική τους προβολή, εξέλιξη και ανέλιξη ή την αποκαθήλωση της κυβέρνησης της συντηρητικής παράταξης.
Ας αναλογιστούν ότι αν οι όποιες διαφορές και διαφωνίες περάσουν στη Βάση της Παράταξης και την χωρίσουν τότε η επανασυγκόλληση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Ας θυμηθούν ότι μια παρόμοια κατάσταση αντιμετώπισε ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ και αρνούμενος να αναλάβει την ηγεσία της Ε.Κ.
Το τίμημα ήταν η παραμονή στην Αντιπολίτευση από το 1974 ως το 1981.
Ας το σκεφτούμε…
Με τιμή
Γρηγόρης Γιοβανόπουλος
Δάσκαλος Αν. Γραμματέας της ΠΑΣΚ Εκπ/κών Ημαθίας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Η απαξίωση του θεσμού


Οι εργασίες και εκδηλώσεις της ΙΒ' Συνόδου της Βουλής των Εφήβων (2006-07) διεξήχθησαν από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, στην Αθήνα. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν από τους 300, συνολικά, έφηβους βουλευτές που πήραν μέρος στην διοργάνωση, από τους οποίους οι 260 προέρχονταν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι 20 από την Κύπρο και οι υπόλοιποι 20 από τον απόδημο ελληνισμό. Το συντονισμό των εργασιών ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δ. Σιούφας.
Το νομό μας, είχαμε την χαρά να εκπροσωπήσουμε 4 έφηβοι μαθητές , η Ανδρέου Γιώτα, από το 4ο Λύκειο Βέροιας, η οποία αναφέρθηκε στον παραγκωνισμό των χωριών, ο Τσίπης Γιώργος, από το 5ο Λύκειο Βέροιας, ο οποίος έθιξε το μακεδονικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, ο Γκιόντσης Χρήστος, από το Λύκειο Ειρηνούπουλης, ο οποίος μίλησε για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρας μας και η γράφουσα, η οποία αναφέρθηκα στο πρόβλημα της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των ατόμων που υφίσταται μέσω της παράνομης παρακολούθησής τους. Συνοδός καθηγητής ήταν ο Δ. Ταχματζίδης, φιλόλογος από το 5ο Λύκειο Βέροιας, ο οποίος αποτέλεσε το αληθινό πρότυπο υπεύθυνου καθηγητή.
Παρ' όλη , όμως, τη διάθεση και επιθυμία μας να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις, μαζί με τους υπόλοιπους έφηβους, για όλα τα καίρια και σημαντικά ζητήματα της χώρας, η ευκαιρία αυτή δεν μας δόθηκε όπως, τουλάχιστον, θα θέλαμε εμείς.
Συναισθήματα πικρίας και αγανάκτησης μας κυρίευσαν από τη στιγμή της άφιξης μας στην όμορφη πρωτεύουσα μέχρι την ώρα της επιστροφής μας. Με τη συμμετοχή μας στο θεσμό της Βουλής των Εφήβων ευελπιστούσαμε να γευτούμε άμεσα τις δημοκρατικές αξίες, που οφείλουν να αντιπροσωπεύουν το πολίτευμα μας, να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική πολιτική συνείδηση και, φυσικά, να αποκτήσουμε μια αξέχαστη και πολύτιμη εμπειρία για την μετέπειτα ζωή μας. Αντίθετα, το μόνο που καταφέραμε να αποκομίσουμε ήταν η πλήρης απαξίωσή μας, τόσο για την υποβάθμιση που έχει υποστεί ο θεσμός της Βουλής των Εφήβων, όσο και για τους επιφανείς "πολιτικούς", που μας "τίμησαν" με την σύντομη, κατά τα άλλα, παρουσία τους.
Πόσο ωραία μπορεί να είναι, κ. Σιούφα, μια ανιαρή δεξίωση, όπου δεν υπάρχει ίχνος καθίσματος (πόσο μάλλον κεφιού!) και όπου δεν μπορείς να βγεις ούτε καν στην είσοδο, προκειμένου να αναπνεύσεις λίγο καθαρό αέρα;
Αλήθεια, πόσο "δημοκρατικό" ακούγεται το "μάντρωμα" 300 εφήβων, αλλά και των συνοδών καθηγητών τους (ήμαρτον!); Δεν είναι, άραγε, σε θέση το κράτος να προσφέρει στους νέους κάτι πιο ψυχαγωγικό και ευχάριστο από μια, πραγματικά, πληκτική παράσταση μπαλέτου ή, καλύτερα, χασμουρητών; Και το πιο σημαντικό, πώς μπορείτε κ. Πρωθυπουργέ και κύριοι βουλευτές να νομίζετε ότι είστε σε θέση να μας πείσετε πως ενδιαφέρεστε πραγματικά για το μέλλον αυτής της χώρας, όταν αντί να ακούσετε τους δικούς μας προβληματισμούς και τις δικές μας ανάγκες, εσείς μιλάτε μεταξύ σας, κοιτώντας που και που το ρολόι σας;
Φραγκίστη Μύρου

1ο Λύκειο Αλεξάνδρειας

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Ιδρύεται Ιατροικοινωνικό Κέντρο στην Αλεξάνδρεια

Στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος ο Δήμος Αλεξάνδρειας δρομολόγησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου στην πόλη- έδρα του δήμου και ειδικότερα στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου μιας και η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται στην μειονότητα των ROM.
Στο κέντρο, που βρίσκεται επί της πλατείας Αγ. Γεωργίου, ήδη διαμορφώθηκαν οι χώροι (υποδοχής, γραφείο διοικητικών, γραφείο γιατρού-εξεταστήριο, αποθήκη) και σχεδόν όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Το απαραίτητο προσωπικό έχει προσληφθεί και μαζί με τον πρόεδρο της Επιχείρησης Δημοτικής Ανάπτυξης Αλεξάνδρειας Βασίλη Μιχαλακάκη επισκέφθηκαν το χώρο για να ρυθμίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Υπόθεση Ζαχόπουλου- Κουκοδήμου


Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό. Θέλω να γράψω την άποψή μου σχετικά με τα όσα εκβράζονται από το βόρβορο της πολιτικοδημοσιογραφικής διαπλοκής στην Αθήνα.

Έκπληκτος βλέπω κι εγώ, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι έχει χαθεί κάθε έλεγχος. Υπάρχει εν τέλει πρόβλημα δημοκρατίας υπό την έννοια ότι δε λειτουργούν οι υφιστάμενοι θεσμοί διότι ει ναι διαβρωμένοι ως το κόκκαλο.

Αδιάφορο είναι σε μένα, και σε άλλους πολλούς, ποιος πήρε μίζες ή ποιος διακίνησε το DVD. Θεωρώ ότι δεν είναι αυτά τα ουσιώδη προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούν.

Κορυφαίο κατά την άποψή μου ζήτημα είναι η δράση του Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού όπου λειτουργούσε ως υπερυπουργός. Πως και με ποιο τρόπο χρηματοδοτούσε φορείς, συλλόγους, φυσικά πρόσωπα. Με απασχολεί αν τα χρήματα που διατέθηκαν για έργα έπιασαν τόπο ή δεν κατέληξαν στις τσέπες κολλητών ή κουμπάρων.

Μικρή για μένα σημασία έχει αν υποσχέθηκε στην Τσέκου να την μονιμοποιήσει αν την κάνει ερωμένη του. Μεγάλη γυναίκα είναι και προφανώς ζύγισε την αξιοπρέπειά της με την μονιμοποίησή της. Έκανε την επιλογή της.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι πολιτικό. Λειτούργησε χρηστά ο τέως γ. γραμματέας; Αυτό πρέπει να απαντηθεί και μετά θα αξιολογήσουμε και τον Καραμανλή που τον διόρισε στη θέση αυτή.


Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό του Κουκοδήμου. Ο κύριος αυτός είναι μόλις τρεις μήνες βουλευτής και προφανώς ξέχασε οτι ορκίστηκε να υπηρετεί τους πολίτες στο όνομα των οποίων πρέπει να λειτουργεί τηρώντας τους νόμους του κράτους.

Αδιάφορο είναι αν τον "πούλησε" ή όχι ο φίλος του και δημοσιοποίησε την επίσκεψή του αφενός και την συνομιλία τους αφετέρου.

Το πρόβλημα είναι οτι ο βουλευτής ανέλαβε μια αποστολή για την οποία εξ αρχής γνώριζε ότι ήταν παράνομη. Ανέλαβε να διακινήσει μια εντολή, επιθυμία του Κλαδά, κατά πως λέει ο δημοσιογράφος, ώστε να ΜΗ ΔΕΙ η υπηρεσία του (ΣΔΟΕ) την υπόθεση των πέντε εκατομμυρίων.

Μιλάμε για τραγικά πράγματα που θα έπρεπε να προκαλέσουν κύματα αντιδράσεων. Βλέπουμε σε ζωντανή σύνδεση την κατάρρευση θεσμών και εν πολλοίς το απολαμβάνουμε.


Στα δυο αυτά θέματα πρέπει να επικεντρώσουμε και να ζητήσουμε απαντήσεις και ευθύνες.

Να βγει επιτέλους η κυβέρνηση που κρύβεται και μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ που έπεσε υπό το βάρος των σκανδάλων και δεν μπορεί να συνέλθει.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Ψηφοφορίες

Πάρτε μέρος στις ψηφοφορίες.
Πείτε την άποψή σας γράφοντας σχόλια.
Στη βάση του blog "τρέχει" ακόμη μια ψηφοφορία για την απόφαση της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς της Αλεξάνδρειας.

Χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας συνεχίζουν


Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πήγαινα στο Πλατύ και λίγο μετά το «45» διαπίστωσα ότι μπροστά μου έχει μια μικρή καθυστέρηση η ροή των αυτοκινήτων. Πρόσεξα καλύτερα και διαπίστωσα την αιτία. Ένα φορτηγό πήγαινε απελπιστικά αργά διότι ήταν φορτωμένο με διάφορα παλιά σίδερα χωρίς να έχει πάρει κανένα μέτρο ασφάλειας. Και επειδή μπροστά του ήταν μια αριστερή στροφή έκοψε ταχύτητα για να μη βρεθούν τα σίδερα στο δρόμο με όλες τις συνέπειες που μπορούμε να φανταστούμε.
Το θέμα αυτό είναι παλιό και σημαντικό. Αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο προ ετών όταν ένα πλημμελώς φορτωμένο φορτηγό έσπειρε το θάνατο στα Τέμπη αφαιρώντας ζωές μικρών μαθητών.
Έκτοτε, άρχισαν να γίνονται κάποιοι έλεγχοι αλλά στη χώρα μας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα τίποτα δε γίνεται στα σοβαρά.
Σε καθημερινή βάση διέρχονται την Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης Βέροιας τέτοιου είδους οχήματα χωρίς να συγκινείται κανείς. Ως πότε;

Γιορτή Γ. Απατσίδη και ..ευχές


Τ΄ Αη Γιαννιού, ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας Γιάννης Απατσίδης γιόρταζε και μαζί με φίλους και γνωστούς του μαζεύτηκαν σε γνωστό μαγαζί της περιοχής όπου είχαν την ευκαιρία να τα πουν τρώγοντας και πίνοντας.
Στην παρέα που αποτελούνταν από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης κυρίως αλλά και πολίτες που έχουν ενεργό συμμετοχή στα κοινά της πόλης ανοίχτηκαν πολλές συζητήσεις οι οποίες μάλιστα ήταν αρκούντως ενδιαφέρουσες. Ωστόσο δε μπορούμε να μεταφέρουμε τίποτα για τους γνωστούς λόγους του off the record.
Το τραπέζι του Γ. Απατσίδη τίμησαν με την παρουσία τους εκτός των άλλων ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Μπ. Γκιόνογλου, ο πρώην πρόεδρος του «Μέγα Αλέξανδρου» Βας. Μπαλιάκας, ο παλιός ποδοσφαιριστής του ΑΡΗ και του Ολυμπιακού Θόδ. Ζελιλίδης.
Ακούστηκαν πολλές και παλιές ιστορίες για το ποδόσφαιρο τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και γενικότερα. Ο Β. Μπαλιάκας με τις εμπειρίες του και τις εικόνες εκείνης της εποχής που ήταν επικεφαλής του «Μέγα» καθήλωσε τους συνδαιτυμόνες.Ήταν μια ωραία συνάντηση απο την οποία όμως ξεχώρισε η ευχή του Θ. Χαλαστάνη στον Γ. Απατσίδη: τι άλλο να ευχηθώ, άντε και δήμαρχος…"!

50.000€ και καθάρισαν


Με 50 χιλιάρικα αποτίμησε ο υφυπουργός εσωτερικών τη ζημιά στο εσωτερικό δίκτυο του Σταυρού που κόντεψε να βάλει σε μεγάλες περιπέτειες έναν δεκάχρονο και την οικογένεια του στις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους όταν μπήκε στο μπάνιο και έπεσε λιπόθυμος εξ αιτίας της έντονης δυσοσμίας που προήρχετο από γεωργικό φάρμακο που είχε μπει- άγνωστο πως- στο δίκτυο.
Ο δήμαρχος, με καμάρι θα έλεγα, ανακοίνωσε ότι ο δήμος του είναι ο μοναδικός στη χώρα που πήρε χρήματα με την αιτιολογία «για αντιμετώπιση της λειψυδρίας». Βέβαια, αργότερα αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε άλλος συμβατός τίτλος- κωδικός για να εκταμιευτούν τα χρήματα και βάφτισαν το πρόβλημα λειψυδρία και …καθάρισαν.

22χρονος φαρσέρ απο Αλεξάνδρεια


Με απανωτά τηλεφωνήματα ένας 22χρονος από την Αλεξάνδρεια αναστάτωσε την Τετάρτη το πρωί το υποκατάστημα της ΑΤΕ στην Αλεξάνδρεια. Τηλεφώνησε στην αστυνομία και υποστήριξε ότι έβαλε βόμβα στην τράπεζα η οποία θα εκραγεί με τηλεχειριστήριο. Αμέσως ενημερώθηκε το προσωπικό της τράπεζας και οι πελάτες οι οποίοι εκκένωσα το υποκατάστημα.
Ειδοποιήθηκε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης και απεστάλη κλιμάκιο με εκπαιδευμένο σκύλο και προέβησαν στον απαραίτητο έλεγχο που βέβαια δεν έδειξε τίποτα το ανησυχητικό.
Την προηγούμενη μέρα ο 22χρονος είχε κάνει ανάλογα τηλεφωνήματα φάρσες στο ΑΤ Βέροιας όπου έλεγε ότι είχε τοποθετήσει βόμβες στην ΑΤΕ Βέροιας και στην Παναγία Σουμελά.Οι αστυνομικοί της ασφάλειας έδρασαν αμέσως, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν και στη συνέχεια τον οδήγησαν στον εισαγγελέα Βέροιας.

Ένταση στη λαϊκή στην Αλεξάνδρεια. Δικαιωθήκαμε, λέει ο Μ. Πλατσάς

Οι πωλητές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους και τη Δευτέρα (21-1-08). Συγκεντρώθηκαν στο χώρο της λαϊκής και έφτασαν στο δημαρχείο φωνάζοντας συνθήματα όπως: Φθηνά πουλάμε γι΄ αυτό μας κυνηγάνε κλπ.
Ο πρόεδρος του σωματείου Τάκης Σαμαράς εκ μέρους των συναδέλφων του επανέλαβε τα αιτήματά τους που είναι να μην αλλάξει τίποτα από το υφιστάμενο καθεστώς στη λαϊκή. Σε αντίθετη περίπτωση θα κρατήσουν κλειστή τη λαϊκή και αυτό το Σάββατο και φέρονται αποφασισμένοι να μετακομίσουν όλοι μαζί στο Πλατύ. Είπε μάλιστα ότι ήρθε σε επαφή με τον δήμαρχο ο οποίος συμφώνησε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μπ. Γκιόνογλου είπε ότι υπάρχει η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η οποία δεν αλλάζει. Τόνισε ότι δεν μετακινείται η λαϊκή, δεν αλλάζει τόπο αλλά αναμορφώνονται τα όριά της για να ανοίξει η οδός Μεγ. Αλεξάνδρου κάτι που ζητά και η κυκλοφοριακή μελέτη. Τέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ξαναδεί ο δήμος το θέμα αν μετά από πάροδο ικανού χρόνου διαπιστωθούν δυσλειτουργίες τότε θα ξανατεθεί το θέμα και θα ληφθεί νέα απόφαση.
Στη συνάντηση της Δευτέρας ήταν παρόντες οι συνδικαλιστές των πωλητών και οι αντιδήμαρχοι Ανεσίδης Ν, Βουλγαροπούλου Μ, ο πρόεδρος του συμβουλίου Μουστάκας Σ, ο πρόεδρος της ΕΔΑΝΑΛ Μιχαλακάκης Β, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλ Ναλμπάντης Κ, ο πρώην πρόεδρος του σώματος Μύρος Ν.

Το θέμα της μετακίνησης της Λαϊκής αγοράς συζητήθηκε και ψηφίστηκε από το καθ΄ ύλην αρμόδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ημαθίας την Τετάρτη το απόγευμα.
Το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει η μετακίνηση, μια απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δεκάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα των συνεδριάσεων.
Η μετακίνηση της αγοράς γίνεται ως γνωστόν για να ανοίξει η οδός Μεγ. Αλεξάνδρου η οποία κάθε Σάββατο εδώ και πολλά χρόνια κλείνει και αφαιρείται απο την πόλη μια απο τις βασικές εισόδους της.
Το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης του δήμου προβλέπει ότι θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι τελευταίες εργασίες στο χώρο της αγοράς και αμέσως μετά θα γίνει η μετακίνηση.
Απο την πλευρά τους οι πωλητές δια του προέδρου τους Δημ. Σαμαρά δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις οτι δεν πρόκειται να μετακινηθούν με ότι κι αν σημαίνει αυτό. "Εμείς παραμένουμε εκεί που βρισκόμαστε. Δεν φεύγουμε απο τις θέσεις μας", λέει χαρακτηριστικά.
Απο την πλερά του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας ο πρόεδρος Μανόλης Πλατσάς λέει οτι νιώθει δικαιωμένος και οτι περιμένει να υλοποιηθεί η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου για την μετακίνηση εντός των επόμενων δέκα ημερών..


Στην πρώτη κατηγορία της ΕΠΣΗ τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Νάουσα και Αγκαθιά θα λύσουν τις διαφορές τους προς το τέλος του πρωταθλήματος μέσα στην Αγκαθιά σε ένα ματς όλα τα λεφτά.
-Αξιοσημείωτα όμως είναι και τα εξής: Ομάδες που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πανίσχυρες τώρα φυλορροούν και είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανικανότητας των ανθρώπων που διοικούν το ποδόσφαιρο της Ημαθίας και βέβαια αναφέρομαι στην ηγετική ομάδα της ΕΠΣ Ημαθίας.
-Γιατί, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι το επίπεδο του ποδοσφαίρου στο νομό υποβαθμίστηκε για πολλούς λόγους, οι παράγοντες εξέλιπαν διότι τόσα χρόνια τώρα μόνο χρήματα έβαζαν και οι κύριοι αυτοί που ήταν εντεταλμένοι να βοηθήσουν, να ανοίξουν νέους δρόμους δεν έκαναν τίποτα απολύτως.
-Ο Καραμελίδης και η παρέα του βρίσκονται στο τιμόνι της ΕΠΣ Ημαθίας πάνω από 10 χρόνια. Εκτός της κατασκευής του γηπέδου στα Παλατίτσια που εγκαινιάστηκε με πομπώδη τρόπο και με την παρουσάι του Πλατινί δεν έκανε αυτή η διοίκηση τίποτα απολύτως.
-Για του λόγου το αληθές, μπείτε στο site της ένωσης και θα το διαπιστώσετε από μόνοι σας.
-Για το μόνο που ενδιαφέρονται οι κύριοι αυτοί είναι να παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Γιατί;
Αφού οι θέσεις τους είναι χωρίς μισθό και προφανώς δεν έχουν κίνητρο ένα επιπλέον εισόδημα. Γιατί παραμένουν; Ως τι παραμένουν; Ως επιτυχημένοι;
Δεν κουράστηκαν τόσα χρόνια να υπηρετούν το ποδόσφαιρο; Τόσα μεγάλα αποθέματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας έχουν;
-Πέρα από το τι πιθανόν να πιστεύει ένας έκαστος πρέπει κάποτε να τελειώσει αυτή τραγική κατάσταση. Το καθεστώς που υπάρχει στην ΕΠΣ Ημαθίας πρέπει επιτέλους να ανατραπεί. Πρέπει τα σωματεία επιτέλους να καταλάβουν ότι πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
-Επίσης, θα πρέπει οι βουλευτές της Ημαθίας να πάρουν δημόσια θέση σχετικά με την κατάσταση αυτή. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και απασχολεί τη νεολαία, τους ενήλικους, όλους μας.
Επιβάλετε να έχουν άποψη και οι εκπρόσωποι των πολιτών στη Βουλή για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους οι της ΕΠΣΗ ή όχι. Στα γήπεδα παγαίνουν οι Βουλευτές και είναι αυτονόητο ότι έχουν άποψη αλλά δεν αρκεί μόνο να έχεις άποψη αλλά να την δημοσιοποιείς και να προσπαθείς να την περάσεις με δημοκρατικό τρόπο.
-Οι βουλευτές οφείλουν να πάρουν θέση, τα κόμματα επίσης και ας αφήσουν κατά μέρος τις όποιες δικαιολογίες και προφάσεις.
-Στο τέλος θα είναι συνυπεύθυνοι για την ακόμα πιο τραγική κατάσταση θα προκύψει εξ αιτίας της ανικανότητας της ηγετικής ομάδας της ΕΠΣ Ημαθίας.
-Θα πρέπει να κάνουν μια στοιχειώδη έρευνα στο χώρο και να διαπιστώσουν το κλίμα που έχει εγκαθιδρυθεί. Κλίμα απαξίας, παραίτησης, φυγής από παράγοντες και παίχτες. Ο κόσμος απουσιάζει από τα γήπεδα, οι διαιτησίες είναι συνήθως προβληματικές, οι φασαρίες στην ημερήσια διάταξη, οι φήμες για φιλικά ματς πάνε κι έρχονται.
- Και για όλα αυτά οι διοικούντες δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Το μόνο που κάνουν είναι να εισπράττουν ευρώ από τις ποινές που βάζουν στα σωματεία και στους παράγοντες…- Είναι κρίμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Ημαθία, στο νομό που κάποτε έβγαζε σωρηδόν ταλέντα…

Ακόμη μια στροφή

Βλέπει ότι ο Μπούς χάνει τη μπάλα και κάνει τη μια πίσω από την άλλη και είπε να ανακρούσει πρύμναν ο Μιχάλης που θέλει να γίνει αρχηγός του νέου Πασόκ.
Εξεπλάγην δυσάρεστα όταν την Παρασκευή άνοιξα την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και είδα να έχει άποψη ο εκλεκτός των αμερικάνων για το αν πρέπει να κλείσει το αίσχος των φυλακών του Γκουαντάναμο.
Αυτός που όταν έκανε εισβολή στο Ιράκ ο Μπους βγήκε και είπε ότι είναι θεμιτό στα πολιτισμένα κράτη της δύσης να εξάγουν την δημοκρατία με κάθε τρόπο!Δηλαδή και με πόλεμο

ΤΟΞΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Ότι αρκετοί επιχειρηματίες δεν σέβονται τίποτα αρκεί να βγάλουν κέρδος είναι γνωστό και δεν χρειάζεται μεγάλη συζήτηση. Όμως, όταν στο βωμό του κέρδους μολύνεις μια ολόκληρη περιοχή με άκρως τοξικά βαρέα μέταλλα τότε πρέπει να επιβληθεί η αυστηρότεροι ποινή που προβλέπει ο νόμος.
Στο Μακροχώρι οι υπηρεσίες της νομαρχίας έπιασαν εν ώρα δράσης τους υπεύθυνους μια μονάδας εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων να τεμαχίζουν μπαταρίες χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο ασφάλειας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μολύνεται η περιοχή από το άκρως τοξικό μέταλλο, τον Μόλυβδο (Μb).
Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας ανακοινώθηκε ότι το Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος ανακάλυψε και διέκοψε μια μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.
Επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Μαυροδέντρι Βέροιας, προέβαινε χωρίς άδεια σε κοπή μπαταριών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διάθεση των τοξικών υγρών (θειικού οξέος) που περιέχουν αυτές στο έδαφος και τη χωρίς καμία προστασία διαχείριση του τοξικού μετάλλου (μολύβδου).
Ακολουθήθηκε άμεσα η διαδικασία επιβολής προστίμου και το θέμα παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Βεροίας.
Επίσης η μικτή ομάδα επιθεώρησης (Διευθύνσεις Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή και Υγείας & Πρόνοιας) ανακάλυψε αρτοποιείο σε χωραφοοικόπεδο στο δρόμο προς το Ταγαροχώρι, όπου οι λαμαρίνες άρτου βρισκόταν τοποθετημένες μέσα σε λιμνάζοντα ύδατα, οι μηχανές άρτου και το ζυμωτήριο ήταν ρυπαρά, οι λαμαρίνες εψήσεως ήταν σκουριασμένες, ρυπαρές και φθαρμένες, οι τοίχοι στις αποθήκες πρώτων υλών ήταν γεμάτοι μούχλα και οι εκεί εργαζόμενοι αλλοδαποί στερούνταν βιβλιαρίων υγείας.
Η όλη κατάσταση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για

τη δημόσια υγεία και γι’ αυτό με εντολή του Νομάρχη διακόπτεται η λειτουργία του εργαστηρίου και θα ακολουθήσει η διαδικασία επιβολής των σχετικών προστίμων, ενώ παράλληλα η υπόθεση παραπέμφθηκε και στην Εισαγγελία Βέροιας.
Με στόχο την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των αρμόδιων Αντινομαρχών και των εμπλεκομένων Διευθύνσεων, παρουσία του Νομικού Συμβούλου της Ν.Α. Ημαθίας.
Με εντολή του Νομάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αυστηρότητα σε όλους τους τομείς ευθύνης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, θα πρέπει οι έλεγχοι να ενταθούν και διευρυνθούν σε όλο το νομό και κυρίως γύρω από επιχειρήσεις που είναι βέβαιο ότι μολύνουν το περιβάλλον όπως συνεργεία αυτοκινήτων, κλπ. Και βέβαια οι πολίτες θέλουν ονόματα κύριοι της διοίκησης…

Να φύγει το καθεστώς της ΕΠΣΗ

Στην πρώτη κατηγορία της ΕΠΣΗ τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Νάουσα και Αγκαθιά θα λύσουν τις διαφορές τους προς το τέλος του πρωταθλήματος μέσα στην Αγκαθιά σε ένα ματς όλα τα λεφτά.
-Αξιοσημείωτα όμως είναι και τα εξής: Ομάδες που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πανίσχυρες τώρα φυλορροούν και είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της ανικανότητας των ανθρώπων που διοικούν το ποδόσφαιρο της Ημαθίας και βέβαια αναφέρομαι στην ηγετική ομάδα της ΕΠΣ Ημαθίας.
-Γιατί, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι το επίπεδο του ποδοσφαίρου στο νομό υποβαθμίστηκε για πολλούς λόγους, οι παράγοντες εξέλιπαν διότι τόσα χρόνια τώρα μόνο χρήματα έβαζαν και οι κύριοι αυτοί που ήταν εντεταλμένοι να βοηθήσουν, να ανοίξουν νέους δρόμους δεν έκαναν τίποτα απολύτως.
-Ο Καραμελίδης και η παρέα του βρίσκονται στο τιμόνι της ΕΠΣ Ημαθίας πάνω από 10 χρόνια. Εκτός της κατασκευής του γηπέδου στα Παλατίτσια που εγκαινιάστηκε με πομπώδη τρόπο και με την παρουσάι του Πλατινί δεν έκανε αυτή η διοίκηση τίποτα απολύτως.
-Για του λόγου το αληθές, μπείτε στο site της ένωσης και θα το διαπιστώσετε από μόνοι σας.
-Για το μόνο που ενδιαφέρονται οι κύριοι αυτοί είναι να παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Γιατί;
Αφού οι θέσεις τους είναι χωρίς μισθό και προφανώς δεν έχουν κίνητρο ένα επιπλέον εισόδημα. Γιατί παραμένουν; Ως τι παραμένουν; Ως επιτυχημένοι;
Δεν κουράστηκαν τόσα χρόνια να υπηρετούν το ποδόσφαιρο; Τόσα μεγάλα αποθέματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας έχουν;
-Πέρα από το τι πιθανόν να πιστεύει ένας έκαστος πρέπει κάποτε να τελειώσει αυτή τραγική κατάσταση. Το καθεστώς που υπάρχει στην ΕΠΣ Ημαθίας πρέπει επιτέλους να ανατραπεί. Πρέπει τα σωματεία επιτέλους να καταλάβουν ότι πρέπει να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
-Επίσης, θα πρέπει οι βουλευτές της Ημαθίας να πάρουν δημόσια θέση σχετικά με την κατάσταση αυτή. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και απασχολεί τη νεολαία, τους ενήλικους, όλους μας.
Επιβάλετε να έχουν άποψη και οι εκπρόσωποι των πολιτών στη Βουλή για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους οι της ΕΠΣΗ ή όχι. Στα γήπεδα παγαίνουν οι Βουλευτές και είναι αυτονόητο ότι έχουν άποψη αλλά δεν αρκεί μόνο να έχεις άποψη αλλά να την δημοσιοποιείς και να προσπαθείς να την περάσεις με δημοκρατικό τρόπο.
-Οι βουλευτές οφείλουν να πάρουν θέση, τα κόμματα επίσης και ας αφήσουν κατά μέρος τις όποιες δικαιολογίες και προφάσεις.
-Στο τέλος θα είναι συνυπεύθυνοι για την ακόμα πιο τραγική κατάσταση θα προκύψει εξ αιτίας της ανικανότητας της ηγετικής ομάδας της ΕΠΣ Ημαθίας.
-Θα πρέπει να κάνουν μια στοιχειώδη έρευνα στο χώρο και να διαπιστώσουν το κλίμα που έχει εγκαθιδρυθεί. Κλίμα απαξίας, παραίτησης, φυγής από παράγοντες και παίχτες. Ο κόσμος απουσιάζει από τα γήπεδα, οι διαιτησίες είναι συνήθως προβληματικές, οι φασαρίες στην ημερήσια διάταξη, οι φήμες για φιλικά ματς πάνε κι έρχονται.
- Και για όλα αυτά οι διοικούντες δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Το μόνο που κάνουν είναι να εισπράττουν ευρώ από τις ποινές που βάζουν στα σωματεία και στους παράγοντες…- Είναι κρίμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Ημαθία, στο νομό που κάποτε έβγαζε σωρηδόν ταλέντα…

Για τη θέση "12"

Επανήλθε στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το ζήτημα της επιλογής του χώρου όπου προβλέπεται να γίνει η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του νομού Ημαθίας. Ο λόγος, για τη γνωστή θέση «12».
Είχαμε αυτή την εξέλιξη με αφορμή την αποτυχημένη βουτιά θανάτου του Ζαχόπουλου αφού και στο θέμα αυτό ήταν «μπλεγμένο» το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) το οποίο γνωμοδότησε πλην όμως ο τέως γραμματέας αποφάσισε και προ ημερών ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης ακύρωσε όλες τις αποφάσεις ακόμα και την επίσημη δέσμευσή του που είχε δώσει στους δημάρχους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ημαθία.
Στο θέμα αυτό υπάρχουν δυο αντικρουόμενες απόψεις. Η πρώτη, που είναι και πλειοψηφική, προτείνει και έχει ως τώρα καταφέρει να δρομολογήσει τη περιβόητη θέση «12». Μια θέση που για όσους δε γνωρίζουν ανήκει διοικητικά στα όρια του δήμου Μακεδονίδος πλην όμως βρίσκεται πολύ κοντά στη Βέροια και στη Βεργίνα αλλά και στο ποταμό Αλιάκμονα.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια ομάδα φορέων όπως το παράρτημα του ΤΕΕ στην Ημαθία, ο δήμος Βεργίνας και η μειοψηφία του δήμου Βέροιας με επικεφαλής τον Σκουμπόπουλο.
Η πλευρά αυτή προτείνει να γίνει η μονάδα στη θέση «6» που βρίσκεται στο αγρόκτημα Μελίκης λίγο έξω από την έδρα του ομώνυμου δήμου.
Και οι δυο πλευρές έχουν επιχειρήματα που ενισχύουν την άποψή τους. Οι της πρώτης άποψης υποστηρίζουν ότι δεν απειλείται ο ποταμός ούτε το περιβάλλον γενικότερα αφού θα ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει η μελέτη.
Οι απέναντι απαντάνε ότι το περιβάλλον θα ρυπανθεί και παράλληλα θα απαξιωθεί ο ιστορικος χώρος της Βεργίνας.
Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι πρέπει τάχιστα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων. Μια λύση που να έχει προοπτική μακροημέρευσης και λειτουργικότητας.
Δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το χάλι των χωματερών που είναι διάσπαρτες σε όλο το νομό, των σκουπιδοτόπων που είναι πηγές μόλυνσης για την Ημαθία.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτεύον καθήκον για όλους τους πολίτες και πολύ περισσότερο για τους θεσμικούς του εκπροσώπους. Το ζήτημα των σκουπιδιών είναι άκρως πολιτικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να πάρουν θέση και τα κόμματα, οι οργανώσεις του στο νομό. Να βγουν και να ενημερώσουν τον κόσμο για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης, το κόστος της που θα επιβαρύνει τους πολίτες και θα είναι υπέρογκο, για το γεγονός ότι η επένδυση δε γίνεται από τις δημόσιες επενδύσεις κλπ.
Αυτό το ρόλο τα κόμματα τον έχουν αφήσει σε άλλους παράγοντες, ιδιώτες και μη και αναρωτιέμαι γιατί υφίστανται αν δεν συμμετέχουν στα μεγάλα αλλά και μικρά προβλήματα του λαού.
Αρκετά πήγε αυτή η κατάσταση και όσο αργεί να βρεθεί λύση εκτός της ρύπανσης στο περιβάλλον αυξάνεται και το κόστος ανα κάτοικο που θα κληθούμε όλοι να πληρώσουμε όταν και όποτε δοθεί η όποια λύση.
Αρκετά.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Ελπίζω...

Γεια χαρά σε όλους.
Αποφάσισα να μπω κι εγώ στον κυβερνοχώρο. Επέλεξα να δημιούργησω ένα blog (ιστολόγιο) όπου εκτός απο μένα όλοι εσείς θα έχετε τη δυνατότητα να εκφράζεστε χωρίς καμιά λογοκρισία.
Στόχος μου ειναι να "ανεβάζω" στο ιστολόγιο μεγάλο τμήμα της ύλης της εφημερίδας "ΧΡΟΝΙΚΑ" Ημαθίας, κείμενα και φωτογραφίες, ώστε να υπάρχει η βάση, η αφορμή για συζήτηση, προβληματισμό, διάλογο.
Ελπίζω να πετύχει το πείραμα με την δική σας βοήθεια.
Χάρης Μόχλας